Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik bygger de sitt nettverk

Gjensidig utbytte, taktikk, synlighet og kredibilitet. Slik har den nye kultureliten kommet seg opp og fram.

BYGGER BEVISST: Alfa-redaktør og nettverksbygger Magnus Rønningen er svært bevisst på hva andre kan få ut av å kjenne ham. Her sammen med Ellen Arnstad på lanseringsfesten for første utgave av Alfa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BYGGER BEVISST: Alfa-redaktør og nettverksbygger Magnus Rønningen er svært bevisst på hva andre kan få ut av å kjenne ham. Her sammen med Ellen Arnstad på lanseringsfesten for første utgave av Alfa. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet om Norges nye kulturelite, med blant andre Harald Eia, Magnus S. Rønningen, Asbjørn Slettemark og Thomas Seltzer i spissen.

For noen av mannfolka i denne gruppa har nettverksbygging vært et viktig verktøy.

Blant dem er Alfa-redaktør og selverklært nettverksbygger, Magnus S. Rønningen.

Bevisst bygger - Nettverksbygging har hatt veldig mye å si, både forretningsmessig, journalistisk og privat, forteller han.
 
- Har du bevisst bygget nettverk?

- Ja.

- Hvordan har du gjort det?

KULTUR-NETTVERKET: Lørdag presenterte Dagbladet den nye kulturelitens nettverk.
KULTUR-NETTVERKET: Lørdag presenterte Dagbladet den nye kulturelitens nettverk. Vis mer

- Ved å være bevisst på hva andre kan få ut av å kjenne meg. Mottakeren må vite hva han får igjen av å kjenne meg, sier han.

- Må gi gevinst Karl Fredrik Tangen, samfunnsgeograf ved Markedshøyskolen i Oslo, påpeker også viktigheten av «gaveutveksling» i nettverksbygging som dette.

- Det må være en gevinst hos alle parter. Journalister som er venner med musikere får informasjon for eksempel. Journalistikk, musikk, penger og uteliv. Systemene spinner i hverandre, sier han.

Tangen mener det ofte dreier seg om genuine vennskap, men det kan også handle om taktikk.

- Kontroll over Sagen Her trekker Tangen blant annet fram båndet mellom Eia og gutta i «Radioresepsjonen».

- Det er lettere for Eia å like Sagen-brødrene fordi de ikke truer Eia. Kan du innlemme de yngre har du litt kontroll over dem, sier Tangen.

Et annet viktig moment, ifølge Tangen, er at kommersiell verdi kan ødelegge kredibiliteten.

- Med en gang det blir for kommersielt, er det ikke kult lenger.

- Kjendiser er undervurdert Rønningen presiserer at det ikke bare er et spørsmål om å ha kjendisvenner, man må også kjenne beslutningstakere.

- Men innen journalistikken har det å kjenne kjendiser en viss profesjonell verdi naturligvis.

Rønningen legger heller ikke skjul på at nettverket er svært viktig for de han ansetter.

- Jeg har ennå ikke ansatt én person uten at det har gått gjennom nettverk. Slik er det både med jobb og kjærester — det går jo alltid gjennom noen du kjenner, sier han.

Et konkret eksempel på dette er nyansettelsen av Asbjørn Slettemark som ny musikk- og filmredaktør i Alfa.

VIKTIG MED KONTAKTER: Asbjørn Slettemark forteller at han har møtt endel folk som journalist i musikk- og kulturbransjen gjennom 20 år.  Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
VIKTIG MED KONTAKTER: Asbjørn Slettemark forteller at han har møtt endel folk som journalist i musikk- og kulturbransjen gjennom 20 år. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Slettemark liker ikke ordet nettverksbygging, men legger ikke skjul på at det har vært viktig å knytte kontakter.

- Jeg har jo jobbet med musikk og kultur i 20 år, og da blir man jo kjent med folk, sier Slettemark.

- Mer prosjektbasert Harald Eia forteller at nettverksbygging ikke er noe han har et bevisst forhold til.

- Nettverk er en konsekvens av noe andre syns er interessant å være med på. Men jeg er ikke opptatt av nettverksbygging. Jeg jobber mer prosjektbasert, sier Eia.

Et annet interessant trekk ved kretsen er at den består nesten utelukkende av menn.

- Jeg har jo jentevenner også, men kretsen er klart mannsdominert. Vi jobber aktivt for å få inn jenter på programmene våre, men det er ikke alltid så lett, sier Eia.

Sosiale medier Kommunikasjonsdirektør Tom Berntzen i Geelmuyden.Kiese forklarer hvorfor denne typen nettverk blir mer og mer synlige:

PROSJEKTBASERT: Harald Eia fokuserer mer prosjekt enn nettverk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
PROSJEKTBASERT: Harald Eia fokuserer mer prosjekt enn nettverk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Folk har fått en større trang til å vise seg fram, og det har blitt mer synlig etterhvert. Dette har skjedd på grunn av nye sosiale medier og en ny type journalistikk, sier han.

GJENDISIDIG GEVINST: Samfunnsgeograf Karl Fredrik Tangen mener en viktig del av nettverksbygging er at alle parter har en gevinst av å være med.
Foto: Nina Hansen/Dagbladet
GJENDISIDIG GEVINST: Samfunnsgeograf Karl Fredrik Tangen mener en viktig del av nettverksbygging er at alle parter har en gevinst av å være med. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!