Slik debuterer Vanessa Rudjords arvtaker

Første magasinforside med mørk modell.

NY REDAKTØR: Hege Aurelie Badendyck (29) debuterer som redaktør for Costume med magasinets første mørke modell på coveret. Foto: Renate Torseth
NY REDAKTØR: Hege Aurelie Badendyck (29) debuterer som redaktør for Costume med magasinets første mørke modell på coveret. Foto: Renate TorsethVis mer

(Dagbladet): Om noen dager kommer det første Costume-magasinet etter Vanessa Rudjords avgang i hyllene.

En ydmyk og stolt Hege Aurelie Badendyck debuterer som redaktør med magasinets første mørke modell på coveret.

- For meg var dette et helt naturlig valg. Vi lever i 2014, og det burde ikke være utradisjonelt og oppsiktsvekkende at vi har en mørk modell på forsiden, sier den ferske redaktøren til Dagbladet.

Aller første Det er en dårlig skjult hemmelighet at mørkhudede modeller får færre jobber enn lyse på catwalken og i magasiner.

Etter ni år som et av Norges største motemagasiner, med 12 utgivelser i året, er det aller første gang magasinet prydes av en mørk modell.

Det er den norske modellen Sonja Wanda som bærer Badendycks første forside.

- Handler dette om at du ønsker å markere deg med din første utgave?

- Nei, over hodet ikke. Jeg har alltid hatt lyst til å bruke Sonja på cover. Hun er vakker og flott, samtidig som hun er sterk og rå. Jeg hadde lyst på et positivt cover og da var hun perfekt. Hun har et sjeldent fantastisk smil, som fungerer meget bra. Det var et bevisst valg fra min side, sier Badendyck.

Ny start Selv om det er første gang Costume bruker en mørk modell på et cover, er det langt ifra første gang Wanda pryder en magasinforside.

Britiske Elle brukte ti sider på henne under tittelen «Simply the best» og i 2008 var hun med i «Black Issue»-utgaven til italienske Vogue, sammen med Naomi Campell, Iman og Tyra Banks.

- Det har ikke vært et savn fra min side at vi ikke har hatt en mørk modell på vår forside før, men denne gangen har jeg naturlig nok hatt mer hands-on på sluttproduktet og da var Sonja et naturlig valg.

SAMMENSURIUM: Vanessa Rudjord (t.h), som før hun sluttet som sjefredaktør i Cosume, ble ble for å ha brutt god presseskikk og brudd på reklameplakaten - på tre områder: for i to saker ha omtalt og deltatt i venninnene Jenny Skavlan og Pia Tjelta klær/kleskolleksjon - og for ha laget interiørreportasje i egen leilighet, som deretter ble lagt ut for salg. Foto: Anders Grønneberg
SAMMENSURIUM: Vanessa Rudjord (t.h), som før hun sluttet som sjefredaktør i Cosume, ble ble for å ha brutt god presseskikk og brudd på reklameplakaten - på tre områder: for i to saker ha omtalt og deltatt i venninnene Jenny Skavlan og Pia Tjelta klær/kleskolleksjon - og for ha laget interiørreportasje i egen leilighet, som deretter ble lagt ut for salg. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Grunnen til at mørkhudede ikke velges like ofte på cover begrunnes gjerne med at man vil treffe så mange lesere som mulig. Har du et mål om å endre praksisen?

- Jeg synes vi treffer bredt med dette coveret og at vi gjør nettopp det ved å vise mangfold. Så nei, jeg har ingen planer om å endre den praksisen, sier Badendyck til Dagbladet.

Ingen bindinger I juni sa tidligere redaktør Vanessa Rudjord opp sin stilling. Oppsigelsen kom etter en lang rekke kritikk mot Rudjord og Costume. I august ble motemagasinet trippelfelt i PFU, på grunn av Rudjords sammenblanding av roller, klær og leilighetssalg.

Hege Aurelie Badendyck overtok sjefstolen etter Rudjords avgang.

- Jeg har ikke gjort så mange endringer ennå, men jeg har mange visjoner og planer for magasinet. Ting tar alltid tid og jeg kommer til å skyndte meg sakte. Jeg hopper etter Vanessa Rudjord, som i mine øyne har vært den beste læringsmesteren, så jeg tar fatt på denne jobben med ydmykhet og stolthet, sier Hege Aurelie Badendyck til Dagbladet.

- Har du noen bindinger til noe eller noen andre som omhandles i magasinet?

- Nei.

FAKSIMILE:  Slik ser det første Costume under Hege Badendycks ledelse. Det er den norske modellen Sonja Wanda som bærer Badendycks første forside.
FAKSIMILE: Slik ser det første Costume under Hege Badendycks ledelse. Det er den norske modellen Sonja Wanda som bærer Badendycks første forside. Vis mer