Slik døde Stein Riverton

Den sagnomsuste journalisten og kriminalforfatteren Sven Elvestad innhyllet sitt liv i halve sannheter. Han dyrket mytene, og skapte legender, også om sin egen død. Sven Elvestad, alias Kristofer Elvestad Svendsen, alias Stein Riverton - denne uskjønne, sjarmerende mannen som bar briller minus 22, målte 197 cm, veide 108 kilo og som hadde ei nese «enda blåere enn Olaf Bull», han var politisk brunfarget.

  • Men var han religiøs? Og er det sant at han døde på et misjonshotell i Skien, i nærvær av en rabbiner, på vei til Palestina, Det hellige land, for å sone sine synder? André Bjerke påsto det.

Temaet tas opp i Skyggespill, tidsskriftet for kriminallitteratur, som nå har gjenoppstått til stor glede og overraskelse. Men altså: Er det sant at fascisten Elvestad døde på en pilegrimsreise til Jødeland?

  • Nei, svarer Bernt Rougthvedt, cand.philol. med hovedfag i religionshistorie; han har studert saken:

Sannheten er at Elvestad fikk et illebefinnende under et besøk i Skien i 1934, at han tok inn på Høiers Hotell, at han fikk tilsendt ei flaske portvin på værelset, og at han døde der den 18. desember.

  • Men hva gjorde stjernereporter Elvestad i Skien? Jo, han forberedte en reise til Palestina, det er riktig, det. Han ventet på avgang med Fred. Olsens MS «Bosphorus» i ei nyopprettet skipsrute til Haifa. Elvestad var ikke på pilegrimsvandring. Han var på jobb. Oppdraget var å rapportere om jomfruturen og seinere skildre forholdene i Palestina. Hans egen avis, Tidens Tegn, røper det:

«(...) en av de ting som Sven Elvestad gledet sig mest til å studere og skildre på sin store Palestina-reise, var den merkelige jødiske statsdannelsen som har funnet sted de siste årene i det gamle hellige land.»

Og rabbineren? Han var ingen fattig pilegrim og lidelsesfelle. Jøden Julius Samuel var et tilfeldig reisefølge. Dét framgår av Samuels brev som nå er funnet.

  • Til slutt tar Bernt Rougthvedt fatt i myten om den dødsmerkede Elvestad, som led av smerter i brystet, oppsøkte lege, mottok dommen, og dro til Det hellige land. Jo, i Elvestads etterlatte papirer fins tre legeregninger fra denne perioden, men de er undertegnet prof. dr.med. F. Leegaard, spesialist i øre-, nese- og halssykdommer. Noe annet enn smerter i hjerteregionen må trolig ha plaget Elvestad. Men hva? Vi vet ikke.
  • Da gjenstår det bare å tilføye at Rougthvedt også har skrevet artikler i Humanist og Skepsis. Så - hvem vet?