Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedkommentar:

Slik driver IS hybridkrig i Mosul

IS driver krigføring på to helt forskjellige måter i Mosul. Det fører til store tap for de irakiske styrkene og saktere framrykking, skriver Jan-Erik Smilden.

BILBOMBE: Irakiske spesialstyrker I Mosul blir stadig angrepet med bilbomber, veibomber og sjølmordsbombere. Dette bildet er fra Al-Andalus-distriktet og er tatt 17. januar. Foto: Mohammad Hamed/Reuters/Scanpix NTB
BILBOMBE: Irakiske spesialstyrker I Mosul blir stadig angrepet med bilbomber, veibomber og sjølmordsbombere. Dette bildet er fra Al-Andalus-distriktet og er tatt 17. januar. Foto: Mohammad Hamed/Reuters/Scanpix NTB Vis mer
Kommentar

Skal vi tro tv-bildene som kommer fra Mosul, går den militære operasjonen mot Vest-Mosul ganske så bra. Hele den vestlige delen av byen er nå omringet, og forrige torsdag ble det rapportert at Mosuls internasjonale flyplass var gjenerobret. Mandag kom meldingen om at de irakiske styrkene hadde tatt kontroll over en av byens fem store ødelagte broer, og de har dermed fått muligheten til å rykke inn i Mosul også fra den østlige regjeringskontrollerte delen. Tv-bilder viser framrykkende irakiske pansrede kjøretøyer, soldater som patruljerer i erobrede områder og sivile som har kommet seg vekk fra helvetesstyret til IS.

NÅ ER IKKE AKKURAT virkeligheten alltid den man får se. Utenlandske reportere er innrullert med den irakiske hæren. Det betyr at de bare får tilgang til fronten når irakiske og amerikanske offiserer ønsker det, altså når det går bra med framrykkingen. Men enkelte ganger kommer journalistene og fotografene helt tilfeldig midt oppi en situasjon som for eksempel når en bil er sprengt i lufta av IS-forsvarere, som oftest med soldater og sivile som ofre.

ORDET SOM BRUKES om IS sin krigføring i Mosul, er hybridkrig. Kort fortalt foregår denne på følgende måte:

IS-krigerne har topp moderne militært utstyr og kan derfor både forsvare seg og gå til motangrep når de blir angrepet av irakiske regjeringssoldater. Mot en betydelig overmakt klarer de imidlertid ikke å holde posisjonene sine så lenge. Når de ser at det konvensjonelle slaget er tapt, går de over til fase 2 i hybridkrigen; overraskelse, skremsler og terror.

I NESTEN ALLE bydeler, småbyer og landsbyer i og rundt Mosul har IS bygd et omfattende tunellsystem, på samme måte som i andre deler av det såkalte IS-kalifatet. Tunellene er gravd ut ved hjelp av tvangsarbeid. Sivile har nemlig måttet gjøre mesteparten av grovarbeidet. I disse tunellene kan IS-krigerne bevege seg fritt og oppholde seg over tid. Problemet for de framrykkende irakerne er at de ofte ikke vet hvor tunellene befinner seg fordi åpningene stort sett ligger inne i bygninger eller på andre steder der det er vanskelig å oppdage dem.

Fra disse tunellene kan IS sende ut sjølmordsbombere, spioner og små militære enheter som kan gjøre livet til et helvete for de irakiske soldatene. Tunellene vil som regel bli oppdaget til slutt, men da kan IS ha drept mange. Hvor mange får vi ikke vite, fordi tapstallene er hemmelige.

Et av de store problemene er sivile biler fylt med sprengstoff. Det kan være ille nok når slike står parkert og plutselig eksploderer. Verre er det når en bil med bombelast kommer kjørende. Sprengstoffet kan være gjemt, sjåføren og passasjerene kan se ut som vanlige sivile. Inntil det smeller.

SNIKSKYTTERE gjør også situasjonen vanskelig for de irakiske soldatene i Mosul. De befinner seg ofte på hustak og beveger seg rundt uten at de kan oppdages. Slikt er vanlig i mange krigsområder. Men forskjellen her er at flesteparten av IS-krigerne som driver snikskyting vet at de uansett ikke vil overleve. Derfor kjemper de til det siste. Nede på bakken har også IS-soldater tvunget sivile til å lage hull i husveggene eller gårdsmurene sine for at det skal bli lettere å bevege seg usett fra sted til sted.

Veien mot å ta hele Vest-Mosul er lang. Men IS-krigerne er fanget i en «sandwich-operasjon», presset fra øst og vest samtidig og uten fluktmuligheter. Det er når de irakiske soldatene må slåss fra hus til hus i trange bygater, at de virkelig store tapene på de irakiske regjeringssoldatenes side fryktes.

MEN HVA SÅ med sivilbefolkningen? Tallet på hvor mange som er igjen i Vest-Mosul varierer fra 600 000 til 750 000. Sivile drept i kamper de siste dagene oppgis til å være et par hundre, men dette er trolig bare toppen av isfjellet. Og hvor mange vil dø av sjukdom, mat- eller vannmangel? Ifølge hjelpearbeidere er matsituasjonen så dårlig i den IS-kontrollerte delen av Mosul at noen av innbyggerne har begynt å spise katter.

HYBRIDKRIGFØRINGEN til IS skjelner ikke mellom sivile og soldater. Og hva vil skje når Mosul etter alt å dømme i løpet av noen uker eller måneder er gjenerobret?

Da vil den siste og mest langvarige delen av hybridkrigen inntreffe. IS-krigere vil ta skjegget og skifte klær for dermed å gli inn blant sivilbefolkningen. Ved hjelp av sovende celler vil de kunne bedrive terror i lang tid framover. Og de har allerede lagt strategien, skal vi tro den irakiske kapteinen Khalid Mustafa.

- IS sender fremmedkrigerne til fronten. I byen kan utlendingene nemlig fort bli oppdaget og arrestert, sier Mustafa til Voice of America.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media