Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Christopher Plummer:

Slik dro de storfilmen i land etter å ha slettet skandalebefengte Spacey: - Slapp å bruke ansiktsproteser

Christopher Plummer hadde to dager på å forberede innspillingen av «All the Money in the World».

OVERTOK ROLLEN: Kevin Spacey (t.v.) hadde spilt inn alle scenene i «All the Money in the World» da anklagene om seksuell trakassering rullet inn. Regissør Ridley Scott bestemte seg for å klippe ut Spacey, som hadde en sentral rolle, og bytte ham ut med Christopher Plummer (t.h.). Foto: NTB Scanpix
OVERTOK ROLLEN: Kevin Spacey (t.v.) hadde spilt inn alle scenene i «All the Money in the World» da anklagene om seksuell trakassering rullet inn. Regissør Ridley Scott bestemte seg for å klippe ut Spacey, som hadde en sentral rolle, og bytte ham ut med Christopher Plummer (t.h.). Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOS ANGELES (Dagbladet): - Det var ikke mye tid til å diskutere manus, innrømmer 88 år gamle Christopher Plummer til Dagbladet i et hotellrom i Los Angeles.

Hollywood-veteranen fikk sitt livs utfordring da han ble kastet ut i en rolle han hadde to dager å forberede seg på. I tillegg skulle den spilles inn på ni dager.

Vi snakker selvfølgelig om rollen som J. Paul Getty, verdens rikeste mann, og kidnappingen av hans barnebarn som skjedde i 1973.

Men det er ikke bare i historien i «All the Money in the World» som er fengende.

Erstatter Spacey

Historien bak innspillingen har fått Hollywood til å måpe i fascinasjon. Kevin Spacey (58) hadde nemlig rollen helt fram til slutten av oktober i år. Filmen var allerede ferdiginnspilt, og klar for premiere 22. desember i USA, da alt ble snudd på hodet.

- Jeg fikk en telefon fra Ridley Scott, fortsetter Plummer, som var glad for å få muligheten til å jobbe med en regissør han har beundret lenge.

Han forteller at etter da nyheten om Spacey sprakk, tok det Scott (80) under 24 timer å bestemme at han måtte slettes fra filmen. Rollen var stor, og et digert maskineri måtte settes i gang for å filme alle scenene han var med i på nytt. Dette gikk også utover Mark Wahlberg og Michelle Williams, som begge hadde flere scener sammen med Spacey.

- Ridley var så organisert. Alt var tilrettelagt, skryter Plummer, som ble flydd sporenstreks i privatfly til Roma, der mye av innspillingen forgikk. Det hjalp også at han var så gammel at han slapp å bruke ansiktsproteser, slik forgjengeren måtte gjøre.

- Jeg må nok innrømme at jeg aldri har hatt en så vanskelig prosess med en film noen gang, sier kanadieren, som takker sin teatertrening for at han har utviklet en god teknikk på å huske replikker fort.

- Jeg har blitt kastet ut i vikarjobber på teateret når noen har vært fulle eller dør, ha-ha, men aldri på film, sier «Sound of Music»-skuespilleren, som allerede har mottatt en Golden Globe-nominasjon for rollen som «verdens rikeste mann.»

OM IGJEN:  Christopher Plummer fikk bare et par dager å forberede seg, og ni dager på å spille inn scenene til Kevin Spacey. Her er han sammen med Mark Wahlberg og regissør Ridley Scott på settet. Foto: AP / NTB Scanpix
OM IGJEN: Christopher Plummer fikk bare et par dager å forberede seg, og ni dager på å spille inn scenene til Kevin Spacey. Her er han sammen med Mark Wahlberg og regissør Ridley Scott på settet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Det var i slutten av oktober i år at Spacey ble anklaget av en tidligere teater-kollega for å ha forgrepet seg på ham da han var 14 år.

- Et stort talent

Og flere skuespillere har kommet ut i etterkant og fortalt sine historier. Det resulterte i at Spacey også mistet kontrakten med Netflix og TV-serien «House of Cards.»

Plummer unnviker å svare på spørsmål om hva han mener om anklagene mot Spacey og om #metoo-kampanjen. Men han kan fortelle at han fremdeles har respekt for Spacey som skuespiller.

- Hvordan vil du beskrive ham?

- Han er et stort talent. Svært talentfull.

- Er du interessert i å se hans versjon av J. Paul Getty?

- Vel, kanskje om en stund, men da Ridley spurte om jeg ville se filmen med ham, så sa jeg at det er jeg ikke interessert i, sier Plummer, og utdyper:

- Men jeg ville ha sagt det om alle skuespillere dersom jeg skulle ha erstattet dem. Jeg vil ikke se noen andres versjon av en rolle jeg skal spille. Jeg vil ikke bli påvirket av det. Jeg vil at det skal være meg, min forestilling, og min versjon av karakteren. Men på et seinere tidspunkt vil jeg gjerne se hva Spacey gjorde ut av det.

Historie om kidnapping

I «All the Money in the World», som har premiere i Norge 26. januar, får vi historien om en 16 år gammel gutt, spilt av Charlie Plummer (18), som blir kidnappet i Italia.

Hans bestefar, J. Paul Getty, er verdens rikeste mann. Men da kidnapperne ber om løsepenger, nekter Getty å betale.

Guttens mor, som spilles av Michelle Williams, er fraskilt og har ikke penger selv så hun bønnfaller Getty, som avviser henne helt til de får et øre som tilhører barnebarnet i posten.

- Han elsket barnebarnet sitt, men jeg tror faktisk at det å ikke betale løsepengene var et smart trekk. Det høres forferdelig ut, men han kunne ikke forhandle med mafiaen, sier Plummer, som har tre andre filmer på plakaten det kommende året. Han syns dessuten skuespillerjobben bare blir mer og mer givende.

- Jeg får mye bedre manus tilsendt nå som jeg er eldgammel, humrer han.

- Jeg er veldig glad for at jeg har så god hukommelse. Jeg føler meg ikke gammel i det hele tatt. Jeg har aldri følt meg gammel.

Oscar-kandidat?

Plummer er allerede rekordinnehaver som verdens eldste Oscar-vinner. Statuetten fikk han som 82-åring for filmen «Beginners» i 2012, og nå kan han være på oppløpet i kampen om den gjeve prisen igjen.

Han har som sagt allerede mottatt en Golden Globe-nominasjon for filmen. Så hva syns han om det?

- Ha-ha, det føles som om man bare må lære noen replikker utenat, og så kan man vinne en pris for det.

Rollen var så god, men jeg kunne sikkert ha gjort den enda bedre, sier han og avbryter seg selv.

- Jeg har faktisk ikke sett filmen ennå, så jeg aner ikke hvordan jeg er i rollen. Jeg skal se den for første gang i kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!