Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Slik elsker en viking

«Dis»-regissør Aune Sand kommer med ny filmhyllest til kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aune Sand er snart ferdig med sin neste film «Dådyr», en film som handler om en mann som reiser rundt og forfører kvinner. De første bildene fra filmen er klare,og kan finnes her. (Velg «Aune Sand» i menyen på venstre side. Velg deretter «film»)

- Det handler om å vise verden hvordan en viking elsker, alle menn har en drøm i seg om å førføre kvinner. Filmen min handler om møter mellom disse menneskene.

Ifølge Sand tilfredsstiller denne forføreren en trang som ligger naturlig i kvinnen:

- Slik jeg opplever kvinnen har kvinnen et ønske om å bli forført av en som ikke nøler. Men det handler om gjensidig respekt.

At dette kommer i dag, på selveste kvinnedagen, er tilfeldig. Men Aune er veldig bevisst på kvinnens posisjon i samfunnet:

- En kvinne har en indre styrke som vi menn ikke er i besittelse av. Kvinnene er jo de sterke i samfunnet, det er de som holder familien sammen. Menn har ikke noe kjærere vesen enn sin mor.

Filmen er spilt inn i Colombia, Brasil, Cuba, Ukraina, Massachusets og New York, og det er Aune Sand selv som har reist rundt og funnet disse stedene og kvinnene som spiller i filmen.

Men filmen har likevel ikke blitt så veldig mye dyrere enn «Dis», som kostet 300.000 å lage:

Her kysser Aune Sand daværende partner og hovedrolleinnehaver Siv Stubsveen i «Dis». Foto: «Dis»
Her kysser Aune Sand daværende partner og hovedrolleinnehaver Siv Stubsveen i «Dis». Foto: «Dis» Vis mer

- Dette koster litt mer, men ikke så mye mer. Jeg reiser jo inn i et land alene med dette gamle kameraet mitt, som tar helt vidunderlige bilder.

Det er ikke bare kvinner Aune Sand har en lidenskap for. Nå har han fått en ny forelskelse:

- Nå har jeg blitt så gammel at jeg har forelsket meg i champagne. Champagne på sitt beste, 40 år, som fortsatt er som en jomfru, det er det ingenting som kan slå. Bortsett fra en jomfru, selvfølgelig.

Aune Sand ønsker å ta et oppgjør med norsk film, som han mener har mye å lære av svenskene:

- Dådyr skal også være et forsøk på å jevne norsk film med jorden en gang for alle. De selvhøytidelige tullebukkene som i dag lager film i norge, skam og pine, bruker enorme beløp, men det er bare noen få unntak som vises ute i verden. Vi kan bare titte over grensen. Der har de for eksempel Bergmann. Han har laget 50 spillefilmer som han har både skrevet or regissert.

Magasinet «Dådyr» ble omtalt som et mykpornoblad. Filmen «Dådyr» kan også komme til å inneholde en del nakenhet:

- Min drøm er jo å nærme meg mere og mere nakenhet i forhold til å beskrive et menneske.

«Dis» ble kalt en kalkun, og mange lo seg igjennom filmen, som hadde Siv Stubsveen i en av hovedrollene. Aune mener selv at filmen var et mesterverk:

- Jeg er imponert over meg selv som klarte å gjennomføre. Å lage film er mer jobb enn mennesker tror. De fleste vil bare sitte i sofaen og kritisere. Men mange må løpe mange mil, løfte tung og jobbe hardt for å lage film slik jeg gjør det.

Sand er oppgitt over et samfunn som har mistet grepet:

- Man må prøve å finne den styrken forfedrene våre hadde da de rodde over havet og røvet andre land. I dag har vi blitt noen tusseladder, som sitter i våre egne hjem, og har glemt hva det handler om: å forføre kvinner så de hyler av glede. I stedet sitter man og smugkikker på damer mens ektefellen sover.

- Tror du at du selv kan bli en Bergmann?

- Riktignok har jeg tro på meg selv., men av respekt for Bergmann må jeg si nei. Men jeg tror at jeg kan bli en Aune Sand, det tror jeg. Det er det det handler om i livet, gjøre det som er ens egen kvalitet.

Her er Aune Sand på taket i New York, hvor han spilte inn «Dis».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!