TIL KONKURRENTEN: Denne høsten blir «Skavlan» å finne på TV 2. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIL KONKURRENTEN: Denne høsten blir «Skavlan» å finne på TV 2. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Skavlan

Slik endres «Skavlan» på TV 2

Fredrik Skavlan røper at programmet dras mer i en journalistisk retning, samtidig som folk vil få mulighet til å se mer av den gjesten de er mest interessert i.

BERGEN (Dagbladet): Etter over 20 år hos rikskringkasteren, sluttet Fredrik Skavlan i NRK før sommeren, og tok med seg talkshowet «Skavlan» til TV 2.

Denne høsten blir første året «Skavlan» sendes på den kommersielle kanalen.

Han forteller at seerne vil merke forskjell på programmet, ved at de tar det i en mer journalistisk retning.

- Innkjøringa i TV 2 har gått overraskende lett og positivt. Det har å gjøre med at vi har knyttet oss opp mot nyhetsavdelingen. Det betyr at vi jobber med journalister, og de utfordrer oss på helt nye måter, sier Skavlan.

- I min redaksjon er alle avisjournalister og TV-journalister, og vi har så godt av å kunne diskutere og jobbe sammen med noen som også tenker journalistisk. Jeg kjenner at vi snakker samme språk, sier han, og legger til at det likevel er nytt for dem å jobbe på denne måten.

- Tror ikke folk er forberedt

Fredrik Skavlan legger til at de 22 åra han har hatt i NRK har vært helt fantastiske, men at ting der var strukturert litt annerledes.

- Jeg tror at folk kanskje ikke er helt forberedt på det, at dette kommer til å ta «Skavlan» i en mer journalistisk retning – som jeg er veldig glad for, sier han.

En annen forandring er at de også vil gjøre intervjuer utenfor studio, som de aldri har gjort i programmet tidligere. Hvem som blir de første gjestene vil han foreløpig ikke avsløre.

- Er du redd for å miste seere?

- Ja, vi mister nok noen seere som vi ikke får gratis av at vi ligger i den sendetida, det er vi helt forberedt på. Nå synes jeg at jeg har fått en veldig sterk arvtaker i NRK, som Anne Lindmo er, og hun har fortjent den kronen som den sendetida er. Men siden vi beholder vår strategi i Sverige med SVT, som også satser veldig digital, så vil vi fremdeles være Nordens klart største talkshow, så jeg synes ikke det er så veldig farlig, sier han til Dagbladet.

Utfordre seg selv

I dag presenterte TV 2 sitt program for høsten, og fra scenen under høstlanseringen i Bergen fortalte Fredrik Skavlan at man iblant må «sjokke systemet litt» for å utfordre seg selv.

Han forteller at forrige gang de «sjokket systemet» var da de flyttet til Sverige, og at de har tenkt på overgangen til TV 2 på samme måten.

TIL TV 2: Fredrik Skavlan sier de vil ta nye grep, blant annet besøke gjester utenfor studio-rommet, i den nye utgaven av «Skavlan». Her ved siden av Katarina Flatland under TV 2s høstlansering. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIL TV 2: Fredrik Skavlan sier de vil ta nye grep, blant annet besøke gjester utenfor studio-rommet, i den nye utgaven av «Skavlan». Her ved siden av Katarina Flatland under TV 2s høstlansering. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har hele tiden tenkt: «hvordan kan vi gjøre dette vanskeligere for oss selv?». Fordi vi vet av erfaring at det skjerper oss og gjør oss bedre. Dette er et sånt grep. Vi ser at TV 2 s tenkning og satsing på Sumo, altså på nettspiller i tillegg til ordinær TV, er så bred og offensiv at vi har ikke noe annet valg. Nå må vi tilpasse oss den moderne måten å se på TV på, der seerne faktisk kan plukke det de vil se, sier Skavlan.

- Det føltes litt gammeldags å si: «Om et kvarter skal du få se den gjesten du er interessert i, men først må du henge med på dette».

I tillegg til at programmet sendes på lineær TV, vil de bruke TV 2 Sumo til å maksimere potensialet til hver gjest uten å måtte forhold seg til sendetidas begrensninger.

- Vi vil teste ut nye grep, som for eksempel at jeg også reiser til enkelte gjester utenfor studio-rommet. Det blir å forlate komfortsonen på ordentlig, sier Skavlan.

I juni ble Fredrik Skavlan seksbarnsfar, da han og skuespiller Maria Bonnevie fikk en datter.

- Hvordan er det å kombinere det å være nybakt seksbarnsfar og samtidig satse nytt med «Skavlan»?

- Det kan du spørre meg om ved juletider. Men jeg har en viss trening med det også. Det lar seg kombinere, takket være mange rundt meg som er en stor og herlig familie.

Kom inn bud

Før sommeren skrev NRK at kanalen ikke ville forlenge kontrakten med produksjonsselskapet Monkberry for talkshowet «Skavlan».

NRK skrev at en annen aktør har lagt inn et bud for å overta prosjektet. Det betyr at talkshowet ikke blir å finne på NRKs sendeskjema til høsten, opplyste rikskringkasteren.

Til Dagbladet opplyste eksternredaktør i NRK, Petter Wallace, at NRK i sin kontrakt med produksjonsselskapet Monkberry hadde førsterett til å inngå en avtale om videre produksjon. Men budet som var kommet inn var av en størrelse som NRK ikke kunne, og ikke ville møte.

Han sa videre at NRK var villige til å utvide både antall programmer og betale mer enn for forrige sesong, men at spranget opp til beløpet de ble bedt om å matche ble for stort.

Trygve Rønningen, kanaldirektør i TV 2, sa den gangen at dette ikke handler om penger, men om at Fredrik Skavlan har store ambisjoner på programmets vegne, og vil investere mye i programmets utvikling.

- Det handler ikke om mer penger i lommene, det er en større investering i programmet og den digitale satsingen. Det valgte vi å si ja til da den muligheten kom, og det har NRK takket nei til, sa Rønningen til Dagbladet.