Anmeldelse: Thomas Hylland Eriksen, «Appenes planet»

Slik endret den våre liv

En strålende bok for alle som vil løfte blikket fra skjermen.

APPENES PLANET: «Smarttelefonen har plassert hele verden i håndflaten din», hevder Thomas Hylland Eriksen i «Appenes planet». foto: NTB / SHUTTERSTOCK

APPENES PLANET: «Smarttelefonen har plassert hele verden i håndflaten din», hevder Thomas Hylland Eriksen i «Appenes planet». foto: NTB / SHUTTERSTOCK

Vis mer
Publisert

Etter at den første iPoden ble lansert i 2001, har smarttelefonen spredd seg verden over. I dag skal det finnes nær fire milliarder av dem og omkring 50 prosent av klodens befolkning eier en. I snitt bruker vi 2 timer og 51 minutter på å stirre inn i den forføreriske skjermen.

«Smarttelefonen har plassert hele verden i håndflata din», hevder Thomas Hylland Eriksen i «Appenes planet».

I den spør han «ganske enkelt hva du gjør med den, og hva denne verden gjør med deg. For ikke å si oss.» Med oss mener han ikke bare vi som bor i Norge. Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi og har alltid hatt verden som sitt virkefelt. I boka undersøker han intet mindre enn «hvordan smarttelefonen forandret verden», for å si det med undertittelen.

NY VERDEN:Thomas Hylland Eriksen skriver om hvordan smarttelefonen har endret verden. Foto: JØRN H. MOEN
NY VERDEN:Thomas Hylland Eriksen skriver om hvordan smarttelefonen har endret verden. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

Flyktningen i sentrum

Strengt tatt holder ikke boka hva undertittelen lover, men det er noe sjarmerende ambisiøst ved prosjektet. Selv presenterer han det som en fortsettelse av bestselgeren «Øyeblikkets tyranni». Mens den handlet om informasjonsteknologien i det så kalte Web 1.0, skildrer årets bok livet i Web 2.0. Nærmere bestemt forsøker Hylland Eriksen å forstå overgangen fra den tidligere enveiskommunikasjonen ved hjelp av tekster til dagens flerveiskommunikasjon i form av bilder, filmer og korte sms-meldinger og oppdateringer på sosiale medier.

At dette ikke bare er en teknologisk endring, sier seg selv. Men hvordan skal man beskrive konsekvensene for vår måte å leve på? En linje i Hylland Eriksens resonnement tar utgangspunkt i et helt enkelt faktum. Der vi før satt stille med PC-en og surfet på nett, kan vi med smarttelefonen google, ta bilder, høre på podkaster og sjekke Facebook, enten vi går gatelangs, befinner oss i en tettpakket T-banevogn eller ligger i senga for å sovne. Den er på en helt annen måte en del av oss selv. Å glemme den hjemme, minner om å miste beinet, sier Torgrim Eggen et sted.

Hylland Eriksen nøyer seg ikke med å illustrere sitt poeng med gjenkjennelige eksempler. Som en rød tråd går hans interessante beskrivelser av flyktningers bruk av smarttelefonen. Hans poeng er ikke bare at vår tids flyktningstrømmer også må forstås i lys av smarttelefonen. Men at nettopp flyktningens bruk av den, får fram et av de viktigste kjennetegnene ved den.

Strålende bok

Smarttelefonen setteren brukeren i sentrum og organiserer verden etter hans behov. Det mest slående eksemplet er Google Maps, men også med de andre funksjonene kan flyktningen ta seg fram i en ukjent verden mens han holder kontakten med familie og venner hjemme - og kanskje kjæresten som ble borte på veien. Som få andre, er Hylland Eriksen i stand til å se slående likheter der andre har lett for å se rødt.

Også denne gangen skriver han som han snakker. I et forrykende tempo strør han om seg med anekdoter på inn og utpust. Tidvis blir det i overkant mange, og nysgjerrigheten hans blir sterkere enn analysene.

Likevel er det ingen tvil om at han har skrevet en strålende bok for alle som vil løfte blikket fra skjermen og forsøke å forstå hvordan smarttelefonen har endret våre liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer