<strong>I BELTEBIL:</strong> Bjørn Iversen (43) fra Rjukan kjører beltebil med Harry Hole (Michael Fassbender) bakpå. Foto: Skjermdump / Youtube
I BELTEBIL: Bjørn Iversen (43) fra Rjukan kjører beltebil med Harry Hole (Michael Fassbender) bakpå. Foto: Skjermdump / Youtube Vis mer

«Snømannen»

Slik endte plutselig ukjente Bjørn (43) med en rolle i «Snømannen»: - Det var magisk

Kjører beltebil med Harry Hole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Når man jobber på settet til en stor Hollywood-film, er tid bokstavelig talt penger, og alle som er på arbeid har sin helt spesielle funksjon å fylle.

Settet til den enorme «Snømannen»-produksjonen var intet unntak, men Rjukan-mannen Bjørn Iversen (43) fikk utvidet sin arbeidsbeskrivelse betraktelig i løpet av filminnspillingen i Tinn kommune i Telemark.

<strong>YRKESMILITÆR:</strong> Bjørn Iversen (43). Foto: Privat
YRKESMILITÆR: Bjørn Iversen (43). Foto: Privat Vis mer

Han startet opp som en «fikser» på settet, men endte opp som «Snømannen»-karakteren Rolf Ottersen, med replikker og tilsynelatende mye skjermtid.

- Eksentrisk rolle

I filmtraileren kjører Iversen en eldre militærbeltebil fra 50-tallet på fjellet sammen med Harry Hole (Michael Fassbender).

- Jeg aner ikke hva som er med i filmen, men Ottersen er ikke ubetydelig i boka. I filmen er han en eksentrisk person, både i utseende og klesveien, som bor avsides til. Jeg ble sminka til å være solariumsbrun, og fikk klær som passet til framtoningen, sier Iversen og ler.

FØRSTE TRAILER: Michael Fassbender spiller hovedrollen som Harry Hole i storfilmen "Snømannen", som er basert på Jo Nesbøs bestselgende romaner. Filmen har premiere 13. oktober. Video: United International Pictures Norway Vis mer

Produksjonen var i området i et par uker i februar og mars 2016, forteller Rjukan-mannen. Blant annet var det opptak på Gaustatoppen og Vemork-fabrikken. Bilder fra traileren viser også islagte Tinn-sjøen.

<strong>PÅ ISEN:</strong> Det ble spilt inn dramatiske scener på isen som dekker Tinn-sjøen. Foto: UIP
PÅ ISEN: Det ble spilt inn dramatiske scener på isen som dekker Tinn-sjøen. Foto: UIP Vis mer

Med i «Max Manus»

Strenge taushetsklausuler gjør at Iversen er hemmelighetsfull med detaljene. Man vet fra før at superstjerna Chloë Sevigny spiller karakteren Sylvia Ottersen, kona til Rolf Ottersen. Sylvia forsvinner i boka, før hun seinere blir funnet, uten puls.

- Det er vanskelig å si hvor stor rolle jeg har i den ferdige filmen, men det er jo stort nok til å være en del av castet på IMDB, så litt må det jo være, sier Iversen, som har vært med i film og tv-produksjoner siden 2008.

- Da var det «Max Manus» som ble spilt inn, siden har det ballet på seg, men «Snømannen»-produksjonen var enorm. Det var mye armer og bein og folk da de rykket inn i bygda med «artilleriet». Det er den største produksjonen som har vært her, sier Iversen til Dagbladet.

<strong>MAX MANUS:</strong> Bjørn Iversen som statist. Her sammen med skuespiller Aksel Hennie på settet til «Max Manus». Foto: Privat
MAX MANUS: Bjørn Iversen som statist. Her sammen med skuespiller Aksel Hennie på settet til «Max Manus». Foto: Privat Vis mer

Fra fikser til Ottersen

Med sitt godt etablerte nettverk var mekaniker og tidligere yrkesmilitær, Iversen, opprinnelig huket inn som lokal kjentmann og såkalt «fikser», en alt mulig-mann og tilrettelegger for produksjonen.

- Trenger de tilgang på folk eller ekstra utstyr, så ordner jeg det. Nettverket mitt tok kontakt om at de trengte meg og lokalkunnskapen min til «Snømannen», og da var jeg med, forteller Iversen.

Men hvordan endte han opp som Rolf Ottersen?

- Jeg er egentlig militær, så jeg behersker en del kjøretøyer og har praktisk kunnskap. De visste også at jeg kunne spille litt, og hadde filmerfaring, sier Iversen og fortsetter:

<strong>- VELKOMMEN:</strong> Denne snømannen ble reist på torget i Rjukan vinteren 2016 for å hilse filmcrewet velkommen, etter en idé av Andre Trondsen. Foto: Visit Rjukan
- VELKOMMEN: Denne snømannen ble reist på torget i Rjukan vinteren 2016 for å hilse filmcrewet velkommen, etter en idé av Andre Trondsen. Foto: Visit Rjukan Vis mer

Ordknapp kostymeansvarlig

- Det er et hierarki i sånne produksjoner, men personen som hadde ansvar for kjøretøy trengte en til å prøve denne beltebilen, og etter at de filmet litt prøvekjøring og meg som pratet på engelsk, så anbefalte de meg, fortsetter han.

- Plutselig var jeg på et hotellrom i Rjukan og hadde kostymeprøver med en ordknapp, britisk kostymesjef. Så var jeg Rolf Ottersen. Det var helt magisk å være med, det er det også for Rjukan sin del, sier Iversen.

Michael Fassbender, som spiller Harry Hole, var en proff motspiller, forteller Iversen.

- Han smilte, hilste og var hyggelig. En tvers gjennom trivelig fyr. Jeg er veldig spent på hva resultatet blir til slutt. Neste uke er det utendørspremiere på torget i Rjukan sentrum med 1000 stoler.

Snømannen har premiere fredag 13. oktober i Norge. Det arrangeres gallapremiere i Oslo tirsdag 10. oktober på Rådhuset og Colosseum kino, opplyser distributøren United Universal Pictures.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer