Slik er «danskenes Vietnam»

Krigsdokumentaren «Armadillo» ryster Danmark.

||| Les også Carsten Jensens kronikk: «Et jordskjelv i den danske nasjonens selvforståelse.»

CANNES (Dagbladet):

- Det er to grunner til at jeg ville lage denne filmen. Jeg var overrasket over at media ikke hadde laget noe om hva som skjer med mennesker som drar til Afghanistan. Dessuten er krigsfilm ekstremt attraktivt. Det handler om de store spørsmålene. Om liv og død. Det siviliserte mot det barbariske, sier Janus Metz Pedersen til Dagbladet.

I februar i fjor dro han og et kamerateam til den danske basen Armadillo. I til sammen tre og en halv måned, fordelt på fire turer, fulgte han en dansk tropps halvår i det krigsherjede landet.

Resultatet ryster nå Danmark.

Landet er splittet i to: Mens noen politikere, ifølge Politiken, kaller filmen et monument over danske soldaters heltemodige krigsinnsats, mener andre den beskriver danskenes Vietnam.

- Jeg vil ikke bevege meg ut i den slags floskler. Jeg prøver ikke å formidle et politisk budskap. For meg handler det om menneskelig interaksjon. Jeg ville se på alle de merkelige følelsene vi består av.

SJOKKFILM: Scenene der danske soldater dreper fire Taliban-soldater ryster nå Danmark. Foto: Sympatico
SJOKKFILM: Scenene der danske soldater dreper fire Taliban-soldater ryster nå Danmark. Foto: Sympatico Vis mer

Dreper Taliban-soldaterDagbladets utsendte har sett filmen, som konkurrerer i Cannes-festivalens kritikeruke og nå får svært mye oppmerksomhet.

På en svært sterk måte viser den hvordan soldatene preges av oppholdet, og blir mer og mer desillusjonerte, paranoide og tilsynelatende mister noe av sin menneskelighet.

I scenen som skaper aller størst debatt dreper to dansker fire talibansoldater under en skuddveksling, der de i kampens hete skyter ned i en grøft uten å sjekke om motstanderne vil overgi seg.

Etterpå ler soldatene av det hele og belønnes for innsatsen sin. Det danske forsvaret skal nå granske saken.

Metz Pedersen sier han ikke kan uttale seg om soldatene militært sett har gjort noe galt.

- Men jeg forstår angsten, paranoiaen og de menneskelige følelsene som er på spill her, og jeg forstår også at krig har en mørk side som oppildner til noe i dem som opplever det. Jeg mener filmen skaper et bilde av at moderne krig har vanskelig for å få fotfeste i en moralitet som handler om godt og ondt. Soldatene gjør sin jobb, og de synes det er spennende.

Skrev avskjedsbrevDet var en av regissørens fotografer som var tett på den kontroversielle skyteepisoden.

- Selv var jeg aldri i noen situasjon hvor kulene var så nær meg at jeg ble virkelig redd.

Likevel gjorde han grundige overveielser før han lagde filmen.

- Før jeg dro ned, skrev jeg et avskjedsbrev til kjæresten min om hvordan jeg ville ha begravelsen om jeg ikke kom hjem igjen. Det er en voldsom opplevelse å forestille seg sin egen død.

Med unntak av noen sladdede koordinater og ansikter er filmen ikke sensurert av det danske militæret.

- I ettertid har noen av soldatene bekymret seg over hvordan filmen blir mottatt, mens andre er glade for at den viser hva de opplever. Jeg har uansett laget en film som jeg synes var viktig og riktig å lage.

REGISSØR: Janus Metz Pedersen. Foto: Gjermund Jappée/Dagbladet
REGISSØR: Janus Metz Pedersen. Foto: Gjermund Jappée/Dagbladet Vis mer