Slik er den fjerde Stieg Larsson-boka

Eva Gabrielsson røper innholdet i ny bok.

BOKAKTUELL: Eva Gabrielsson har skrevet bok om livet med Stieg Larsson. - Hele sitt liv ville han hjelpe fram andre. Det endte med at han slet seg ut. Han drev seg i døden, sier hun til Dagbladet. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BOKAKTUELL: Eva Gabrielsson har skrevet bok om livet med Stieg Larsson. - Hele sitt liv ville han hjelpe fram andre. Det endte med at han slet seg ut. Han drev seg i døden, sier hun til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet):- Jeg kan på en måte ikke forstå den voldsomme interessen. Stieg og jeg så ikke på livet vårt som spesiell merkverdig, men en del av det ble brukt i Millennium-bøkene, sier Eva Gabrielsson.

Hun sitter i Bibliotekbaren på Bristol og har akkurat fylt koppen med svart kaffe. I hele dag har journalistene stått i kø for å snakke med arkitekten, som i 32 år bodde sammen med antirasisten, journalisten og krimforfatteren Stieg Larsson.

Bestselger verden over Siden hans død i 2004 har Gabrielsson jobbet seg gjennom sorgen, samtidig som Larssons Millennium-trilogi har erobret verden og solgt nærmere 50 millioner eksemplarer.

I boka «Millennium, Stieg og jeg» forteller hun hvordan bestselgerne ble til som et resultat av parets felles bakgrunn, erfaringer og opplevelser: «Livets tilfeldigheter har gjort det til at det var Stieg, og ikke jeg, som brukte alle disse bestanddelene til å lage litteratur av.»

Kjemper om bokrettighetene Stieg Larsson levde med drapstrusler fra svenske nynazister på grunn av jobben han gjorde i det antirasistiske tidsskriftet Expo. Paret giftet seg aldri av frykt for at informasjon om dem skulle dukke opp i offentlige registre. Eva Gabrielsson har siden samboerens død kjempet om rettighetene til å forvalte hans forfatterskap som i dag kontrolleres av Larssons far og bror.

-De deltok ikke i livet vårt og det gjør dem ikke skikket til å forvalte forfatterskapet hans. Jeg ville kontrollert alle oversettelsene slik at de var i tråd med bøkene hans. Jeg hadde uansett ikke vært halvparten så kritisk som Stieg ville vært. Han var kjent for å være nøye, smiler Gabrielsson.

-Penger gjør ikke slikt med mennesker. De har alltid vært slik. Man er seg selv nærmest, og når man ikke har oppnådd noe selv griper man sjansen til å bli noen ved hjelp av andres meritter. Det handler om misunnelse, sier hun.

-Lisbeth Salanders hevn Før sin døde hadde Stieg Larsson rukket å skrive om lag 200 sider på den fjerde boka om Lisbeth Salander. Gabrielsson vil ikke røpe hvor manuset befinner seg, men forteller at hun i utgangspunktet var innstilt på å ferdigstille boka så sant det innebar en enighet med Larssons familie. I juni brøt alle forhandlinger mellom partene, og i dag er det lite sannsynlig at boka noen gang vil bli utgitt. I «Millennium, Stieg og jeg» røper Gabrielsson likevel litt av handlingen i boka:

«I denne boka frigjør Lisbeth Salander seg litt etter litt fra spøkelsene og fiendene sine. Hver gang hun greier å hevne seg på en person som har gjort henne fysisk eller psykisk vondt, får hun fjernet den tatoveringen som for henne representerer vedkommende,» skriver Gabrielsson, som beskriver Lisbeth Salander som en person som maner oss til å handle ut ifra moral og egne overbevisninger.

«Som en slags britisk erkeengel er hun et redskap for Guds hevn, som var arbeidstittelen på fjerde bind av Millennium.»

-Savner Stiegs humor Eva Gabrielsson bor fremdeles i den 56 kvadratmeter store leiligheten hun delte med Stieg Larsson. I boka forteller hun åpent om hvordan hun kjempet for å overleve det første året etter samboerens død. Hun legger heller ikke skjul på at Larsson hadde en ekstremt stressende hverdag.

-Hele sitt liv ville han hjelpe fram andre. Det endte med at han slet seg ut. Han drev seg i døden. Stieg var alltid opptatt av å hjelpe andre med å utvikle seg selv, men da han ga dem lillefingeren, tok de hele hånda, sier hun.

-Hvordan er livet ditt i dag?

-Jeg er heldig som har hatt mitt eget yrkesliv i byggsektoren. Stieg forankret meg i virkeligheten, og jeg er ikke lettkjøpt og påvirkelig. Jeg har aldri villet bli kjendis. Jeg vil ha et ekte liv, slik jeg alltid har hatt. Dessuten føles det meningsfullt å kunne hjelper kvinner som er i samme situasjon som meg selv. Jeg gir dem råd og forteller at de må fortsette å kjempe, sier Gabrielsson.

-Hva savner du fra livet med Stieg?

-Jeg savner noen å gjøre ingenting med. Nærheten hans, hvordan han lyttet til meg og kunne svare at «snille Eva, du er en idiot, du kan ikke resonnere på den måten». Det er ikke alle som våger å være så ærlige. Og så var han veldig morsom.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med Stieg Larssons arvinger i går.