Illustrasjon: Kjell Erik Berg / Dagbladet. Tegninger: Graphic News.
Illustrasjon: Kjell Erik Berg / Dagbladet. Tegninger: Graphic News.Vis mer

Slik er den norske Stones-smaken

Få spillelista med de mest populære Stones-sangene her.

Da musikkmagasinet Rolling Stone nylig skulle kåre de 100 beste låtene til bandet Rolling Stones, kjørte de «Gimme Shelter» helt til topps, foran «(I Can't Get No) Satisfaction» og «Sympathy for the Devil». Nordmenn er helt enige i topplasseringen, om man skal dømme etter hvilke Rolling Stones-låter som blir spilt hyppigst her til lands på Spotify.

Her er lista over de mest streamede Stones-låtene blant norske Spotify-brukere:
1. Gimme Shelter
2. Sympathy For The Devil
3. Paint It Black
4. Angie
5. (I Can't Get No) Satisfaction
6. You Can't Always Get What You Want
7. Start Me Up
8. Wild Horses
9. Brown Sugar
10. Honky Tonk Women
11. Jumpin' Jack Flash
12. Under My Thumb
13. Beast Of Burden
14. Doom And Gloom
15. Tumbling Dice
16. Ruby Tuesday
17. Shine A Light
18. As Tears Go By

Stones-smak «Gimme Shelter» er så populær at den topper statistikken i alle byene streamingtjensten har samlet brukerdata fra - utenom Drammen. Elvebyen kan jo ikke sies å være noe svartmetallmekka, men er det eneste stedet som sverger hardest til «Sympathy for the Devil».

Tallene Dagbladet har fått tilgang på er også brukket ned på alder og kjønn.

Det er ikke ekstreme forskjeller på den norske Stones-smaken hos det brede lag, men noen morsomme oppdagelser kan man gjøre.

Kvinnenes Keef • Den kontroversielle «Under My Thumb», som ble kalt nedverdigende og ubehagelig på grunn av Mick Jaggers omtale av kvinnen låta handler om, er for eksempel mer populær hos norske damer enn hos deres menn.

«Ruby Tuesday» er også en av få låter som splitter Stones-smaken hos kjønnene. Det er damene i Trondheim som særlig ser ut til å dra opp streamingtallene på den Keith Richards-skrevne kjærlighetserklæringen.

• I tillegg kan det se ut som at gamle Stones-vaner er vonde å vende for den eldre garde, for den «nye» singelen «Doom and Gloom» gjør nesten utelukkende utslag i lyttersegmentet under 29 år.

Noen andre interessante funn: • Instrumentallåten «2120 South Michigan Avenue» fra EPen «Five by Five» er en av de ti mest populære Stones-låtene i Tønsberg.

• I 2008 ga Martin Scorsese ut dokumentaren «Shine A Light». Låten som filmen henter navnet sitt fra, er bare representert blant de 20 mest populære Stones-låtene på Sørlandet.

«(Get Your Kicks on) Route 66» har vært et yndet coverobjekt siden den ble skrevet av Bobby Troup i 1946. Rolling Stones-versjonen fra 1964 sniker seg så vidt inn på bergensernes favorittliste.

«Tumbling Dice» var den første singelen fra «Exile On Main St.», og en låt Mick Jagger og Keith Richards ofte krangler om hastigheten på under konsert. Mange fra Stavanger som kommer til å juble om den spilles i kveld.

Konsertfavoritter At man får høre alle de ti låtene som nordmenn setter aller høyest under kveldens konsert, skal muligens holde hardt.

Ifølge nettstedet Setlist.fm, som har samlet informasjon om hvilke låter Rolling Stones har spilt live siden 1962, er verken «Angie» eller «Wild Horses» faste innslag på reportoaret, og har bare blitt spilt på halvparten av konsertene de siste par årene.

Men «Gimme Shelter»? Den er nok bankers.

Her finner du spillelista som oppsummerer de mest streamede Rolling Stones-låtene blant norske Spotify-brukere.

• Hva har forfatter Anne B. Ragde og Petter Baarli fra Backstreet Girls til felles? Jo, de har en felles Stones-favoritt. Sjekk Topp 5-listene deres her.