Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Uteliggere i Oslo

Slik er det å bo på gata i kulda: - Du prøver å finne flere så dere kan sove sammen

Anslår at cirka 100 mennesker bor ute i Oslo.

SOVER UTE I KULDA: Hvordan er det for de som bor på gata nå som kulda er på sitt verste? Dagbladet var med da Gateteam Oslo delte ut mat og klær til noen av dem. Video: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kuldebølge fra Sibir er over oss, og ser ikke ut til å forsvinne med det første.

Og mens noen av oss hutrer bare av tanken på å stikke nesa utenfor stuedøra, er det flere som tilbringer både dagen og natta utendørs.

SOVER HER: Trude har sovet på kirketrappa ved Oslo domkirke mange ganger. Det er ett av stedene hun kan søke tilflukt ved når det er så kaldt. Foto: Christian Roth Christensen
SOVER HER: Trude har sovet på kirketrappa ved Oslo domkirke mange ganger. Det er ett av stedene hun kan søke tilflukt ved når det er så kaldt. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Blant dem som ikke har fast tak over hodet, er Trude. Dagbladet møter henne på Europarådets plass i Oslo sentrum onsdag kveld, der Gateteam Oslo har sin ukentlige utdeling av mat og drikke, varme klær, sko og soveposer til rusavhengige.

- Det går rett og slett ikke an å forklare det med ord, sier hun om det å bo på gata når det er på sitt kaldeste.

- Hvor går du for å legge deg å sove?

- Det er alt fra hvis du finner en vifte, eller opp mot kirken og Kirkeristen ved dørene der. Du prøver å finne flere så dere kan samle dere sammen. Så blir du jaget hvert tredje kvarter, så du får aldri søvn.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Trude har bodd ute i sju år, men akkurat nå har hun husly hos en kompis på Majorstuen. Det er hun lettet over. Natt til fredag er det nemlig meldt -13 grader, men vinden gjør at det kjennes enda kaldere.

Inviterer kompiser hjem

I 2014 tilbrakte Petter Nyquist 52 vinterdager og -netter på gata i Oslo, under innspillinga av TV 2-programmet «Petter uteligger».

Han forteller at hans triks for å holde varmen, var å prøve å trekke innendørs.

- Jeg ble sittende mye på Oslo S, forteller TV-profilen, som er aktuell med programmet «Petter uteligger: En ny sjanse» på TV 2.

I programmet blir seerne blant annet kjent med Christer Modin, som tidligere har bodd på gata, men som i dag har egen leilighet.

Modin forteller at han på ekstra kalde dager inviterer kompiser som bor på gata hjem til ham for å sove på sofaen.

«Petter uteligger»s triks: Petter Nyquist forteller at han ble sittende mye på Oslo S da han bodde på gata i forbindelse med TV-programmet sitt. Christer Modin, kjent fra «Petter uteligger», inviterer kompiser til overnatting på ekstra kalde dager. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
«Petter uteligger»s triks: Petter Nyquist forteller at han ble sittende mye på Oslo S da han bodde på gata i forbindelse med TV-programmet sitt. Christer Modin, kjent fra «Petter uteligger», inviterer kompiser til overnatting på ekstra kalde dager. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Du er heldig hvis du har gode vinterklær om du bor ute. Det får vi stort sett. Folk er flinke til å samle inn klær til oss. Men folk er flinke til å stjele det fra oss igjen, sier Modin.

- Ellers så går det bra. Vi får soveposer. Du overlever jo. Er du nødt, så er du nødt.

Savner flere overnattingstilbud

Magnus Lilleberg er tidligere uteligger, men har i dag tak over hodet.

Han beskriver det som utfordrende å være hjemløs når kuldegradene begynner å krype så langt ned som de gjør nå.

- Før var det kanskje lettere å søke tilflukt i parkeringsgarasjer, men det er blitt veldig mye strengere med vakthold, sier Lilleberg, som for øvrig vant Amandaprisen for beste kortfilm i 2013.

Han forteller at ullundertøy, kjeledress og gode sko er alfa og omega når temperaturen er lav, og sier at flere organisasjoner er flinke til å dele ut varme klær, mat og kaffe. Lilleberg savner imidlertid flere overnattingstilbud for bostedsløse.

SAVNER TILBUD: Magnus Lilleberg tigger på Stortinget stasjon, men har i dag tak over hodet. FHan savner flere overnattingstilbud for bostedsløse. Foto: Christian Roth Christensen
SAVNER TILBUD: Magnus Lilleberg tigger på Stortinget stasjon, men har i dag tak over hodet. FHan savner flere overnattingstilbud for bostedsløse. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Det burde bli enklere med nødovernatting.

- Ull, ull, ull

Siw Indsetviken er initiativtaker og leder av den frivillige organisasjonen Gateteam Oslo, som har eksistert siden 2011.

Hun anslår at det er rundt 100 mennesker som sover ute i Oslo nå i vinter.

- Jeg sitter ikke på statistiske tall, men jeg hører at veldig mange bor ute. Det er ganske mange rusavhengige og uteliggere i Oslo, sier Indsetviken.

- Hvor går de for å sove, hvis de ikke får plass på akuttovernatting eller sovesaler?

- Der det er mulig. De prøver å finne hulrom i parkeringshus og garasjeanlegg. Mange blir jaget, men det er mange vektere der ute som også har empati med andre mennesker, og lar dem få lov til å sove der.

- Hva slags klær har uteliggere mest behov for nå om vinteren?

- Varme soveposer, varme sko, superundertøy. Ull, ull, ull. Det er kjempeviktig, og noe vi aldri får nok av. Det er et tøft miljø der ute, sier Indsetviken.

I likhet med Magnus Lilleberg mener hun at det er behov for flere overnattingsmuligheter i Oslo.

- Det er for eksempel fryktelig mange lokaler som står tomme i byen, som sikkert kunne blitt brukt til noe fornuftig. Det burde også vært flere matstasjoner, og et mattilbud som strekker seg litt lenger enn formiddagen og ettermiddagen.

FANT KLÆR: På Europarådets Plass i Oslo sentrum der Gateteam Oslo deler ut klær, sko, mat til tiggere og uteliggere i Oslo hver onsdag. Eirik Andreas Mikkelsen fra Mo i Rana prøver et buksepar. Foto: Christian Roth Christensen'
FANT KLÆR: På Europarådets Plass i Oslo sentrum der Gateteam Oslo deler ut klær, sko, mat til tiggere og uteliggere i Oslo hver onsdag. Eirik Andreas Mikkelsen fra Mo i Rana prøver et buksepar. Foto: Christian Roth Christensen' Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!