Slik er Didriks drømmepåske

Didrik Solli-Tangen håper MGP blir litt som OL.

|||—Målet mitt er selvsagt å vinne MGP, og jeg håper det blir OL-stemning under finalen. Jeg går i hvert fall for gull på hjemmebane, smiler Didrik Solli-Tangen.

Sportssjargongen på sin plass idet Norges MGP-håp setter ut fra Frognerseteren med Dagbladet på slep.

For Solli-Tangen føler seg litt som en idrettsutøver med flagget på brystet. Bare med et støtteapparat av sminkører og sangpedagoger i stedet for massører og smørere.

—Jeg er litt i samme posisjon som Northug, selv om jeg ikke er like frampå som ham. Jeg vet jeg er god til å synge, og er mer opptatt av å skryte av andre, ler han.

Særlig når det kommer til å sette seg mål, tror sangeren at han og skihelten er like.

—Alexander Rybak kalte seg selv en døgnflue. Jeg kunne aldri gjort det. Sier du noe sånt, har du ikke et høyt nok ønske om å virkelig klare det. Drømmen min er å synge «Miss Sarajevo» med U2, og da sier det seg selv at man må være på et visst nivå.

Får operahjelp
For å nå så langt, må det trenes. Ikke bare sangteknikk, men også fysikk. Fram mot MGP-finalen blir det løping og vekter flere ganger i uka.

—Det er blitt mange skiturer i vinter, og det blir et par i påska også.

I tillegg skal mental trening finjustere mimikk, holdning og utstråling.

Foto: Øistein Norum Monsen.
Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

—«Du skal jo bare synge en sang», sier folk, men det er mye mer enn det. Sangen må sitte så godt i kroppen at jeg kan konsentrere meg om å framføre den perfekt.

Til det får han nå eksperthjelp, ikke bare i form av ekstraundervisning ved musikkinstituttet Barratt Due.

Også operasjef Paul Curran har stilt tjenestene sine til disposisjon og videreformidlet kontakt med en erfaren sanglærer.

—Det føles betryggende at så tunge institusjoner ikke hever seg over et folkelig konsept som MGP. Fram mot finalen i mai skal jeg gjennom en rekke opptredener, slik at jeg blir mest mulig sikker og minst mulig nervøs.

Ble tatt for å være Jesus
Klart, litt nervøs vil han uansett bli når han står der på scenen i Telenor Arena i mai. Men ikke så mye som flere hundre millioner tv-seere skulle tilsi.

Det blir ganske enkelt for mange til at han klarer å forholde seg til det.

Heller ikke favorittstempelet han har fått her hjemme tenker han videre over. I stedet tar han med seg alle opplevelsene han har hatt det siste året.

Den mest rørende var da han sang foran 4000 skoleelever på Rådhusplassen hjemme i Porsgrunn. Den mest kuriøse da to fotografer begynte å slåss om den beste plassen under en pressekonferanse.

SNØ: Didrik Solli-Tangen gikk på trynet til ære for fotografen. Foto: Øistein Norum Monsen.
SNØ: Didrik Solli-Tangen gikk på trynet til ære for fotografen. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

På byen har ustø bargjester bedt ham synge bursdagssangen for døtrene deres. Fra tjukkeste bibelbeltet ringte en kristiansander og mente han måtte være Jesus, «for han har jo sånn utstråling».

—Men stort sett er folk veldig hyggelige. En kar kom bort til meg og sa at sangen min hadde hjulpet familien gjennom en tung tid etter at moren deres gikk bort. Det føltes veldig bra.

Slipper MGP-regninga
Det eneste frustrerende med MGP-seieren, er mediejakten på privatlivet hans. Men Solli-Tangen sier det er feil at han er mediesky.

—Jeg er bare en helt vanlig fyr som vil velge hva jeg snakker om. Som alle andre har jeg også noen damehistorier og vært på en rangel på nyttårsaften. Jeg har ikke nødvendigvis noe imot at det blir skrevet om, men det føles kjipt at helt normale ting skal bli slått stort opp bare fordi jeg er kjent.

Vinner han MGP, blir neppe privatlivet hans mindre interessant. Trøsten får bli at han slipper å ta regninga dersom NRK må arrangere finalen neste år også.

Det har nemlig kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas lovt ham.

—Noen dager etter at jeg vant finalen kom Bjerkaas bort og sa han trodde jeg kunne vinne. Da jeg spurte om han hadde råd til det, svarte han lurt at det ikke var mitt problem.

—Så hvis jeg vinner, og folk blir sinte fordi NRK må si fra seg enda flere fotballsluttspill framover, får jeg heller bare slutte å vise meg ute blant folk.