Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP

Slik er dommen over første MGP-runde

En femmer og en toer. Dagbladet anmelder de første MGP-låtene.

BEST UKE 1: I fem uker får vi presentert en håndfull delfinalister i MGP-oppkjøringen. Av de fire som må kjempe mot hverandre fra Sørlandet, mener Dagbladets anmelder at Raylee er den klart beste - forutsatt at showet og liveopptredenen lørdag innfrir. Foto: NRK
BEST UKE 1: I fem uker får vi presentert en håndfull delfinalister i MGP-oppkjøringen. Av de fire som må kjempe mot hverandre fra Sørlandet, mener Dagbladets anmelder at Raylee er den klart beste - forutsatt at showet og liveopptredenen lørdag innfrir. Foto: NRK Vis mer

Denne uka startet Melodi Grand Prix-kappløpet om hvilken låt og artist som skal representere Norge i Nederland i mai.

Nedenfor kan du lese og se hvilke terningkast Dagbladets MGP-anmelder gir de fire første delfinalistene.

Hver uke presenterer NRK fem nye finalister, fire av dem må slåss om én finalebillett, mens den femte går direkte til finale.

Det betyr at MGP 2020, som markerer musikkfestivalens 60 års jubileum, får til sammen 25 deltakere, hvorav ti kjemper mot hverandre i hovedfinalen, som går av stabelen i Trondheim 15. februar.

Mandag ble det kjent hvilke artister fra Sørlandet som må kjempe mot hverandre: Kim Rysstad, Geirmund Hansen, Lisa Børud og Raylee Charlotte Kristiansen. Det er tv-seerne som bestemmer hvem som skal gå videre. Den som får flest poeng under delfinalen lørdag 11. januar, får finaleplass. Slik gjentar det seg fem lørdager framover, én for hver landsdel.

DE FIRE FØRSTE: Raylee Charlotte Kristiansen (fra venstre), Kim Rysstad, Lisa Børud og Geirmund Hansen. Foto: NRK
DE FIRE FØRSTE: Raylee Charlotte Kristiansen (fra venstre), Kim Rysstad, Lisa Børud og Geirmund Hansen. Foto: NRK Vis mer

Dagbladets MGP-anmelder har hørt delfinalistene fra Sørlandet, og har en helt klar favoritt: Raylee Charlotte Kristiansen. Den 22 år gamle artisten har allerede ti års fartstid som sanger og danser. Og med et show som beskriver sangens potensial og fyrverkeri, bør dette være låta som går videre.

De fem direktekvalifiserte til finalen 15. februar er brødrene Didrik & Emil Solli-Tangen, Ulrikke Brandstorp, Akuvi (Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie), Sondrey (Sondre Mulongo Nystrøm) og Tone Damli. Sondres låt blir presentert fredag 10. januar i «Nitimen». Han skal også framføre låta i delfinalen dagen etter.

Kim Rysstad: «Rainbow».
Tekst og melodi: Knut Bjørnar Asphol.

1. DELFINALE: Kim Rysstad. Foto: NRK
1. DELFINALE: Kim Rysstad. Foto: NRK Vis mer

James Bond setter stemningen fra åpningen her. «Rainbow» starter forventningsfullt, men den kraftige essensen av smak og lukt som låten består av, tynnes litt ut og mister smak. Den sterke karakteren, 007-dramatikken og det filmatiske anslaget skusles noe bort.
Den 38 år gamle Kim Rysstad fra Valle i Setesdal har en overbevisende vokalkraft, noe han også fikk vist fram i «Stjernekamp» i fjor.

Geirmund Hansen: «Come Alive».
Tekst og melodi: Eric Lumiere, Jonas H Jensen, Niklas Rosstöm.

1. DELFINALE: Geirmund Hansen. Foto: NRK
1. DELFINALE: Geirmund Hansen. Foto: NRK Vis mer

Noen låter høres veldig «Melodi Grand Prix» ut, det er sjelden et godt bumerke å bære med seg. Anslaget er dramatisk med malmfulle trommer og vokalsk hangover, som skaper umusikalske bilder i mine øreganger. Melodisk blir det flatt, en tynn suppe som ikke smaker, og langt mindre dufter.
Geirmund Hansen (31) er fra Stavanger, flyttet til Kristiansand i 2013, samme år som han skjenet innom «The Voice». Han er også kjent fra bandet Rendezvous Point.

Lisa Børud: «Talking About Us».
Tekst og melodi: Jimmy Jansson, Anderz Wrethov, Maia Wright, Laurell Barker.

1. DELFINALE: Lisa Børud. Foto: NRK
1. DELFINALE: Lisa Børud. Foto: NRK Vis mer

Lisa Børud, fra den syngende gladkristne familien, byr på en midttempo og spretten låt som litt mot min vilje og musikalske preferanser, får høyrefoten til å bevege seg. Men den blir som et såpestykke som sklir mellom fingrene, etterlater seg en god duft, men ellers svært lite. Anonymt og lett fordøyelig.
23 år gamle Lisa Børud har en god stemme, selv om den er kommet bedre til rette enn akkurat her. Hun har sceneerfaring og har på få år preget et langt musikalsk lerret.

Raylee: «Wild».
Tekst og melodi: Andreas Stone, Anderz Wrethov og Laurell Barker.

1. DELFINALE: Raylee. Foto: NRK
1. DELFINALE: Raylee. Foto: NRK Vis mer

Pirrende fra første firedelstakt. Raylee setter standarden for hva vi kan håpe på og forvente i et år da vi skal feire MGPs 60 år. «Wild» gir groovy og deilige vibber i retning Shakira og Jennifer Lopez, som inviterer oss til strandparty. Denne latino-festen må vare fram til finalen neste måned - og kanskje videre.
Raylee Charlotte Kristiansen, 22 år fra Arendal, er barnestjerna som har fått vist seg fram i «Stjernekamp» (2014) og i MGP (2015) og «Skal vi danse» (2016).