NYTT DESIGN: Slik vil noen av sidene på Facebook blir når oppgraderingen trer i kraft. Skjermdump: FACEBOOK
NYTT DESIGN: Slik vil noen av sidene på Facebook blir når oppgraderingen trer i kraft. Skjermdump: FACEBOOKVis mer

Slik er Facebook-endringene

Gjør store endringer på sida.

(Dagbladet): Ryktene om kveldens Facebook-nyheter var ganske entydige, og de slo til.

Facebook har rundt en milliard brukere, og få ting påvirker folks hverdag så mye som dette. Kort oppsummert handler endringene om:

• Et mer visuelt uttrykk hvor bilder og videoer er større.

• Du kan velge mellom ulike nyhetsstrømmer.

• Du skal ha lik opplevelse både på mobil og dataen.

- Redesignet handler stort sett om å minimere rotet i nyhetsstrømmen, og vi regner med det vil føre til en mer spennende brukeropplevelse. Vi gjør dette på bakgrunn av tilbakemeldinger fra brukerne, og regner med de blir godt mottatt, sier Facebook-kommunikasjonssjef Jan Fredriksson til Dagbladet.

Store bilder Facebook har vært en gigant i mange år, men tidligere i år ble det kjent at de tapte markedsandeler blant yngre brukere, blant annet på grunn av nye bildedelingstjenester. Det har åpenbart trigget Facebook, for bildene blir mer sentrale i framtida.

- Nyhetsstrømmen besto hovedsakelig av tekst, nå blir det mest av alt visuelt innhold, sier Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Han presenterte nyhetene på en pressekonferanse i Menlo Park i California i kveld, norsk tid. Målet hans har vært å lage sida mer som en «personlig avis».

Facebook vil nå også gi deg muligheten til å dele opp innholdet i strømmen, slik at du kan seksjonere de ulike vennene, selskapene, fotballklubbene og musikkstjernene du følger.

- Brukerne ville ha flere valgmuligheter og mer kontroll over hva de ser, sier Zuckerberg.

Berit Skog, forsker på sosiale medier ved NTNU, spådde disse endringene i forkant av presentasjonen.
- Vi vil merke endringene ved at nyhetsoppdateringer deles i ulike faner eller seksjoner. Slik at vi lettere kan sortere ut det vi er interessert i å lese og se, som bilder, musikk og nyheter, sa hun til Dagbladet.

Skog tror det er flere årsaker til at disse endringene kommer nå.

- Innføringen av nye tilbud anses som nødvendig både for å beholde brukere, og for å gjøre nettstedet attraktivt for nye brukere, som annonsører. En annen grunn kan være at Facebook ved å vektlegge bilder og videoer, svarer på konkurransen fra andre sosiale medier der visuelle uttrykk har en sentral plass, som Instagram og Snapchat.

• Her kan du sette deg på venteliste for å bli blant de første som får teste de nye sidene.

NYE SIDER KOMMER: Mark Zuckerberg presenterte i kveld hvordan Facebook vil bli etter den neste oppdateringen. Foto: JEFF CHIU / AP / NTB SCANPIX
NYE SIDER KOMMER: Mark Zuckerberg presenterte i kveld hvordan Facebook vil bli etter den neste oppdateringen. Foto: JEFF CHIU / AP / NTB SCANPIX Vis mer