Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik er fjerde sesong av «Girls»

Blir evighetsserie?

MIDDAG: Som pilotepisoden åpner fjerde sesong av «Girls» med at Hannah (Lena Dunham) spiser middag med foreldrene før et viktig vendepunkt i livet. Hun skal nemlig flytte fra New York for å gå på forfatterskole i Iowa. FOTO: HBO Nordic
MIDDAG: Som pilotepisoden åpner fjerde sesong av «Girls» med at Hannah (Lena Dunham) spiser middag med foreldrene før et viktig vendepunkt i livet. Hun skal nemlig flytte fra New York for å gå på forfatterskole i Iowa. FOTO: HBO Nordic Vis mer

Hanna Horvath er i dokø på en fest full av folk som er mye yngre enn henne. Hun har nettopp møtt en gråtende jente som frykter typen er utro fordi de har et avstandsforhold. Hannah, selv i et avstandsforhold, blir engasjert.

- Du kan ikke henge rundt og være «lille frøken trofast». Det er galskap. ER DU GAL?!?

Den fulle, nervøse, tissatrengte grinejenta som er redd for at typen skal være utro fordi de har et langdistanseforhold, hun rister så hardt på hodet at nakken nesten knekker og sier:

- Nei.

Og Hannah, lik en general som strammer opp hæren sin før et avgjørende slag, sier: 

- Du skal gå inn i den stua og du skal få dyppa pikken. Her, drikk dette, drikk dette. 

Hannah rekker jenta, som ikke trenger mer øl, en boks med øl.

- Det skal gå bra. Det er bare det at jeg har opplevd ganske mye. Jeg er 25 år gammel og jeg er her for å hjelpe deg, ok?

Mager selvinnsikt og dårlige råd?

Joda, ved første øyekast synes alt å være ved normalen for «Girls» og hovedpersonen Hannah, spilt av serieskaper Lena Dunham.

Likevel. Når suksessen nå returnerer for sin fjerde sesong mandag, både på HBO Nordic og C More, er det i en mer dempet utgave enn vi er vant til å se den. 

Voksnere
- Det handler om at jentene gjør smartere valg, men innser at livet likevel er vanskelig, har Dunham uttalt i forkant av sesongen, og skal man dømme ut i fra de første fem episodene er det en beskrivelse god som noen.

Toppene er lavere, bunnene ikke like avgrunnsaktige, de merkelige påfunnene, nevrosene og «å faen!»-øyeblikkene færre, og alt synes å bunne ut i myke skuffelser og små seiere.

Alt i alt tjue prosent voksnere, kan man kanskje si, og samtidig et hint om at det kan finnes en mer langsiktig plan for fortellingen om Hannah, Jessa, Shoshanna og Marnie enn det først kunne virke som. 

- For alltid?
Denne uka ble serien fornyet for en femte sesong hos HBO. I et nettmøte hos New York Daily News sist tirsdag ble Dunham spurt om hvor lenge hun kan holde på, og om hun har et sluttpunkt for serien planlagt.

Svaret var til forveksling likt det Robert Kirkman, mannen bak evighetsmaskinen «The Walking Dead», pleier å svare:

- Vi elsker arbeidet vårt alle sammen, og vi innser at vi antagelig ikke får en så bra jobb igjen på lenge. Så jeg antar svaret er... for alltid?

Det er en spennende idé om hun virkelig mener det.

At «Girls» ikke bare behøver å handle om en flyktig noenogtjue-tilværelse, men at vi kan følge de samme rollefigurene år etter år, se dem vokse og endre seg.

Om enn ikke til smartere eller bedre mennesker. De må jo fortsatt få lov til å være seg selv.