PÅ TOPP: Luis Fonsi (til venstre) og Daddy Yankee står bak tidenes mest strømmede låt, «Despacito». Her avbildet på Latin Billboard Awards i april, der de framførte låta. Foto: Lynne Sladky / NTB Scanpix
PÅ TOPP: Luis Fonsi (til venstre) og Daddy Yankee står bak tidenes mest strømmede låt, «Despacito». Her avbildet på Latin Billboard Awards i april, der de framførte låta. Foto: Lynne Sladky / NTB ScanpixVis mer

«Despacito» - Luis Fonsi, Daddy Yankee og Justin Bieber

Slik er historien bak tidenes mest strømmede låt

Da Luis Fonsi og Daddy Yankee fikk Justin Bieber med på laget, tok det helt av for «Despacito».

(Dagbladet): Luis Fonsi og Daddy Yankee har slått en global strømmerekord med låta «Despacito», melder Billboard.

Ifølge musikknettstedet har monsterhiten - i original og remikset versjon - blitt avspilt mer enn 4,6 milliarder ganger. Dermed er den historiens mest strømmede låt.

Med tanke på at det kun er et halvt år siden «Despacito» ble sluppet, er det en ganske imponerende prestasjon.

Låta ligger for øyeblikket på førsteplass i både USA, Storbritannia og Australia. Også her hjemme topper den hitlistene. Remiksen, med en spansksyngende Justin Bieber på laget, ligger på førsteplass på VG-lista for ellevte uke på rad.

Fikk hjelp fra kompisen

Det var imidlertid ikke planlagt at den 23-årige kanadieren skulle bidra på den spanske hitlåta. Strømmerekorden er heller ikke et resultat av målrettet låtskriving, skal vi tro låtas «far» Luis Fonsi.

I et intervju med E! News i mai avslørte Fonsi at han skrev «Despacito» på noen timer, etter at ordet «despacito» og refrengmelodien dukket opp i hodet hans.

39-åringen gjorde et opptak på mobilen, og knadde videre på låta med låtskriveren Erika Ender samme ettermiddag.

Etter at det meste av produksjonen var på plass, ringte Fonsi kompisen Ramón Luis Ayala Rodríguez, bedre kjent som Daddy Yankee.

Artisten, som hadde en hit i 2005 med «Gasolina», la et rapvers på «Despacito», og fullførte dermed låta i sin daværende form.

Til E! News forteller Fonsi at de hadde en følelse av å ha skapt noe spesielt, men at de aldri så for seg at låta skulle nå ut til så mange som den har gjort.

Hørte låta på nattklubb

Det var likevel ikke bare Fonsi og hans samarbeidspartnere som følte at låta var spesiell.

Selv om «despacito» betyr «sakte» på spansk, gikk det relativt kjapt for låtas musikkvideo å nå 5,4 millioner videovisninger. Ett døgn, for å være nøyaktig.

Ifølge Billboard tok det 21 dager til før det hadde det blitt trykket «play» 200 millioner ganger på videoen, noe som er det raskeste av en spanskspråklig video noensinne.

Og suksessen skulle ta ytterligere av, takket være en viss kanadier.

Til E! News forteller Fonsi at han i vår fikk en telefon fra plateselskapet sitt, som fortalte at Justin Bieber hadde hørt «Despacito» på en nattklubb i Colombia, og ønsket å gjøre en remiks av låta.

- Justin hadde to dager fri, og på en av kveldene dro han på en nattklubb i Colombia. Der så han hvordan alle responderte på låta. Dagen etter ville han gå i studio og spille den inn. Jeg sa: «Ja, send ham låta! La oss gjøre dette!», sier Fonsi, som lot seg imponere over Biebers spanskuttale.

Selv om 23-åringen synger første vers i remiksen på engelsk, bytter han over til spansk på refrenget:

«Despacito

Quiero respirar tu cuello despacito ...»

- Det sier mye om hvor latinomusikk er nå om dagen, og hvor vår kultur er. Vi bryter ned barrierer, sier Fonsi til E! News om den spanskspråklige låtas suksess.

- Jeg synes det er den største seieren som har kommet ut av dette.