Slik er nye iPad

Hvor viktig er egentlig bra grafikk for deg?

BEDRE OPPLØSNING: Det mest merkbare med den nye iPaden er bedre grafikk og oppløsning. Foto: REUTERS/THOMAS PETER/SCANPIX
BEDRE OPPLØSNING: Det mest merkbare med den nye iPaden er bedre grafikk og oppløsning. Foto: REUTERS/THOMAS PETER/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Da Apple lanserte sin iPad 2, konkluderte jeg med at selskapet fortsatt hadde det beste nettbrettet på markedet - men at det neppe var noen gode grunner for å oppgradere om du allerede eide førsteutgaven.

Som du sikkert har fått med deg har Apple nå oppgradert nettbrettet enda en gang.

Denne gangen har Apple droppet tretallet bak navnet, vi snakker simpelthen om iPad. På mange måter er det beskrivende for hvordan selskapet tenker rundt utviklingen av iPad-produktet. Vi snakker nemlig ikke om noe revolusjon denne gangen heller, snarere en helt naturlig evolusjon for at nettbrettet fortsatt skal være relevant i dagens konkurransesituasjon.

Ny og bedre skjerm Det er først og fremst den nye skjermen som er greia her - samt en langt kraftigere grafikkprosessor. De to første iPad-modellene hadde en såpass lav oppløsning at tekst på skjermen opplevdes som kornete.

På den nye iPaden er det helt slutt på dette. Enten du surfer på nettet eller leser en ebok, er skriften sylskarp og imøtekommende.

Med den såkalte retina-skjermen, som kan sammenlignes med den vi har på iPhone 4-telefonene, er det også mulig å nyte filminnhold og spill i full HD, der det støttes. Vi testet med en rekke spill og filmsnutter, og det var en tydelig kvalitetsforbedring på innholdet som støtter den økte oppløsningen. Grafikken glir bedre i spill som «Infinity Blade II», og filmsnutter i 1080p byr på krystallklare bilder.

Om mulig gleder vi oss enda mer til storfilmen «Prometheus» etter å ha nistirret på forskjellene mellom den samme traileren på iPad 2 og den nye iPaden, der bildet var merkbart skarpere og fargene rikere på sistnevnte.

Er du et HD-menneske? Nå er det imidlertid slik at ikke alle bryr seg like mye om hvorvidt bilder, tekst eller videoinnhold er sylskarpt eller ei. Dette kommer tydelig fram når vi viser samme videosnutt til flere folk i en blindtest (om man kan bruke det ordet). Noen ser med en gang at det ene bildet er klarere enn det andre, mens andre ikke gjør det - kanskje mest av alt fordi de ikke bryr seg så mye om bildekvalitet?

Når folk fikk sammenligne tekst på en iPad 2 og den nye iPaden, var imidlertid de fleste tydelige på at de foretrakk å lese på den oppdaterte skjermen.

Nettopp fordi det er forskjellige oppfatninger om hva som er viktig og ikke når det kommer til et nettbrett, er det fint at Apple fortsetter å selge iPad 2 med redusert pris. Det nye nettbrettet selges i dag for samme pris som iPad 2 lå på før den gamle kom ut (se faktaboks).

Om du ikke helt ser vitsen med å punge ut for skarpere grafikk, har du derfor muligheten til å slippe nettopp det (men må ta ta til takke med «bare» 16 GB). Men be gjerne om en liten sammenligning mellom de to i butikken, for det er ikke mange hundrelappene forskjellen utgjør.

Det kan kanskje være verdt å nevne at kameraet på nye iPad ikke lenger er like håpløst som på de foregående modellene - men hvor ofte tar man egentlig bilder med et nettbrett? Det eneste bruksområdet jeg selv har på kamerafronten på nettbrett, er kameraet som er vendt mot ansiktet - det brukes under videosamtaler. Dette kameraet er merkelig nok ikke blitt spesielt bedre.

Større hastighet? I USA har forbrukerne en større grunn til å sikle etter nye iPad enn vi her i Norge har, ettersom den der støtter det raske 4G/LTE-mobilnettverket med overføringshastigheter som gjerne overstiger bredbåndet man har hjemme.

Her i Norge er imidlertid ikke dette tilgjengelig ennå, og vi vet heller ikke når det vil bli det (Telenor har antydet at det kan komme til høsten).

Nye iPad snakker heller ikke sammen med 4G-nettet som Netcom allerede har oppe i de største norske byene. Når Apple på sine nettsider opplyser om at nettbrettet støtter 4G i Norge, er det med andre ord en liten hvit løgn.

De snakker da om HSPA+, også omtalt som 3,5G, som gir en teoretisk datahastighet på 21,1 mbit. Det er da noe, men ikke like mye som amerikanerne kan skilte med.

Alle modellene som støtter mobildata fungerer fullt ut med det eksisterende 3G-nettet. Om du skal bruke iPaden mye utenfor hjemmet, vil du fortsatt ha god tilgang til internett.

Litt tyngre og varmere Ettersom den nye skjermen har fire ganger så mange piksler som iPad 2-skjermen, er den nye iPaden utstyrt med mer kraft under skjermen - samt et større batteri.

I bruk vil du likevel ikke merke mye til kraftøkningen, verken i hvor raskt nettbrettet er, eller i hvor mange timer den kan holde seg i gang. De ekstra hestekreftene går med til å drive skjermen - men fortsatt kan vi trygt slå fast at iPad er helt i toppen når det kommer til både hastighet og levetid, med rundt ti timer.

Det nye batteriet medfører at nettbrettet er litt tyngre enn forgjengeren, men ikke mye - selve brettet er også blitt ørlite tykkere. Det eneste du i bruk vil legge merke til som resultat av det nye batteriet, er strengt tatt bare at baksiden av brettet blir noe varmere etter en stunds bruk.

Også ladetiden, som fra før er i lengste laget, er blitt økt ytterligere - her lønner det seg med andre ord å lade over natta.

Kjøpe eller ei? Om du allerede er i besittelse av en iPad 2, og lurer på om du skal oppgradere, handler avgjørelsen mest av alt om hvorvidt du er plaget av den dårlige oppløsningen. Synes du det frister med sylskarpe bilder, er det god grunn til å vurdere å gå opp et hakk.

Sitter du med den første iPaden, vil oppgraderingen til den nye være enda mer interessant. Den økte kraften gir en merkbart bedre opplevelse på de fleste områder.

Og dersom du ennå ikke er eier av et nettbrett, men vurderer å gå til anskaffelse av et, er det ingen tvil: iPad er fortsatt konge på nettbretthaugen. Det enorme (og stadig voksende) utvalget av apps gjør at behovet for en større datamaskin blir stadig mindre for hver dag som går.