THE NEW BLACK: Nye Spotify har fått et mørkere, mer minimalistisk design, og nye funksjoner som gjør det enklere å holde rede på favoritmusikken. Foto: Spotify
THE NEW BLACK: Nye Spotify har fått et mørkere, mer minimalistisk design, og nye funksjoner som gjør det enklere å holde rede på favoritmusikken. Foto: SpotifyVis mer

Slik er nye Spotify

Ingen revolusjon, men bedre kontroll på favorittmusikken.

I dag kom Spotify i ny og etterlengtet versjon for Mac OSX, Windows, iOS og web. Android-brukere må foreløpig smøre seg med tålmodighet. Nytt design og nye personaliseringsmuligheter for favorittmusikken er de de viktigste nyhetene. 

Men, som kollega Trond Bie i ITavisen har rapportert, er den viktigste nye funksjonen - en oppgradert «Your Music»-seksjon som gjør det enklere å lagre og holde oversikt over favorittalbum, låter og spillelister - foreløpig ikke rullet ut til alle brukere.

Det er med andre ord ikke nok å oppgradere til den nye klienten. Da får man nytt design, men ikke nødvendigvis ny funksjonalitet. Spesielt utålmodige sjeler kan melde seg på for å bli betatester, ellers må man vente til den nye funksjonaliteten dukker opp. Jeg har fått tilgang til den nye funksjonaliteten i dag, og kan dele noen førsteinntrykk.

Noen revolusjon er det ikke snakk om.

Men den nye «Your Music»-funksjonaliteten er absolutt kjekk å ha. Ved å trykke på den nye Save-knappen ved en artist, et album eller en låt, lagres denne til den nye YourMusic-seksjonen i venstremenyen, som nå er sortert med artister, album, låter og lokale filer. 

En fin måte å holde oversikt over favorittmusikken, eller å lagre ting du gjerne vil sjekke ut senere.

Bak en knapp med tre prikker skjuler det seg mer velkjent funksjonalitet, som å starte en radiokanal med utgangspunkt i den aktuelle låta/artisten/albumet, lagring til en bestemt spilleliste, sosiale delingsalternativer, og så videre.

Anbefalingsfunksjonaliteten er også oppgradert, med det Spotify hevder er mer lokalt og relevant innhold. 

Relevant og relevant, fru Blom. Det er ikke veldig mye ved det Spotify viser meg som gir meg opplevelsen av at man vet hvem jeg er og hva jeg liker. På startsida er det lite som trykker på mine knapper, og i første skjembilde under «new releases» er det kun ett av 18 album jeg kunne tenke meg å høre på. Tribute-album til Ronnie James Dio? Jeg tror ikke det.

Den sterke vektleggingen av norsk innhold man får hos konkurrenten Wimp glimrer også fortsatt med sitt fravær. Det samme gjør muligheten til å betale mer for cd-lyd, slik den norske strømmetjenesten tilbyr.

Og mens vi først er inne på ting Wimp gjør bra: Hvor er knappen som enkelt lar meg laste ned album, låter og lister for offline avspilling?

Designmessig er det velkommen til svartsida.

DIN MUSIKK: Favoritter lagres enkelt til den nye Your Music-seksjonen i venstremenyen, som nå er sortert med artister, album, låter og lokale filer. Skjermdump: Spotify
DIN MUSIKK: Favoritter lagres enkelt til den nye Your Music-seksjonen i venstremenyen, som nå er sortert med artister, album, låter og lokale filer. Skjermdump: Spotify Vis mer

Nye Spotify har fått et flatere og mer tidsmessig design, med estetiske endringer som kan minne om de man så med overgangen fra iOS 6 til iOS 7.

Det er ryddet opp og strammet inn. Bakgrunnsfargene er mørkere, med svart og gråsvarte toner.

Tekst er hvit eller lys grå, mens den grønne signaturfargen brukes til ulike former for markeringer. En serie nye ikoner er også i hvitt, og dermed godt synlige mot den mørke bakgrunnen. Jeg liker det. 

Designet oppleves mer moderne, og spesielt på mobil mer i tråd med den rådende designestetikken i iOS og Android. Men forskjellen er størst på desktop. Sammenliknet med versjonen til en kollega med Android-versjon 0.7.8.566 ser mobilutgaven ikke veldig annlerledes ut, bortsett fra den funksjonelle endringene. Det nye mobildesignet er meget responsivt, for ikke å si lynkjapt.

Men mulighetene til personalisering av brukergrensenittet er fortsatt meget begrensede.

Jeg savner for eksempel muligheten til å velge listevisning eller små bilder framfor store omslagsbilder, og norsk som menyspråk glimrer fortsatt med sitt fravær. Det kan da ikke være all verden å få på plass, Spotify?

Førsteinntrykket blir da, kort oppsummert, at Spotify har gjennomført en vellykket designmessig modernisering med nyttig, men på ingen måte revolusjonerende, ny personaliseringsfunksjonalitet. Når det gjelder tilpassede anbefalinger og lokalt tilpasset innhold er forbedringspotensialet fortsatt stort. 

Den nye versjonen har versjonsnummer 1.0.0, mens Windows-versjonsnummeret av en eller annen grunn er 0.9.8. Om du av en eller annen grunn ikke får tilgang til den nye versjonen, kan den lastes ned direkte her for Windows, og her for Mac OS X.

RESPONSIVT: Det nye designet er minimalistisk, og meget kjapt. Foto: Spotify
RESPONSIVT: Det nye designet er minimalistisk, og meget kjapt. Foto: Spotify Vis mer