Slik er «Skrik»-kjøperens luksusliv

Mingler med kjendiseliten og flyr inn Elton John til fest.

Kjøperen: Norske eksperter er i ekstase over at det skal være den amerikanske milliardæren Leon Black som er kjøperen. Foto: Johannes Worsøe Berg. Innfelt foto: Reuters / Scanpix
Kjøperen: Norske eksperter er i ekstase over at det skal være den amerikanske milliardæren Leon Black som er kjøperen. Foto: Johannes Worsøe Berg. Innfelt foto: Reuters / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Da auksjonarius Tobias Meyer slo hammeren i bordet for Edvard Munchs «Skrik» i mai i år, ble pastellen det dyreste kunstobjektet solgt på auksjon noen gang.

Hvem som bladde opp 120 millioner dollar for kunstskatten har hittil vært ukjent, og lenge ble det trodd at det var kongefamilien i Qatar som la inn rekordbudet. Men i går kunne avisa The Wall Street Journal melde at det var den amerikanske milliardæren Leon Black (60) som sto bak kjøpet.

- Leon Black ønsker ikke å kommentere saken, sier Charles V. Zehren, en av Blacks talsmenn, til Dagbladet.

- En ideell eier Den tidligere eieren av «Skrik»-pastellen, Petter Olsen, forteller at han hele tiden har håpt at kunstverket vil bli offentlig tilgjengelig.

Derfor mener han at Black, som sitter i styrene til New York-museene The Metropolitan Museum of Art og The Museum of Modern Art (MoMA), kan være en ideell eier.

SPILTE I BURSDAGEN: Elton John ble flydd inn til Leon Blacks 60-årsdag. Foto: AFP/NTB Scanpix
SPILTE I BURSDAGEN: Elton John ble flydd inn til Leon Blacks 60-årsdag. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

- Black er en seriøs samler, og har et førsteklasses eksemplar av maleriet Melankoli av Munch fra før. Hvis det er han som er kjøperen, er det trolig at vi vil få se bildet på MoMA. Det er en meget god nyhet for kunstverdenen, sier Olsen.

Black skal være god for nærmere 20 milliarder kroner, og er med det rangert av Forbes Magazine som den 330. rikeste personen i verden.

Han er grunnlegger av private equity-selskapet Apollo Management, som kjøper opp selskaper, omstrukturerer dem og selger seg ut med fortjeneste. Selskapet er et av USAs mest suksessfulle i sin bransje, og er anslått til å håndtere verdier for seks hundre billioner kroner.

Champagne og gåselever Milliardæren har fått kritikk for sin ekstravagante livsstil.

Da han ble 60 år i fjor sommer inviterte han 200 gjester til luksusboligen sin i Hamptons utenfor New York City.

GOD VENN: Designer Vera Wang var i bursdagen til Black. Foto: AbacaUsa/Stella Pictures
GOD VENN: Designer Vera Wang var i bursdagen til Black. Foto: AbacaUsa/Stella Pictures Vis mer

Gjester som mediemogulen Martha Stewart, NYC-borgermester Michael Bloomberg, designer Vera Wang og andre kjendiser, politikere og finanstopper fråtset i gåselever og dyr champagne mens Elton John sang og spilte.

Prislappen på underholdningen alene var på over seks millioner kroner.

- Dårlig moral Feiringen fikk mye oppmerksomhet i USA, og ble sammenlignet med de franske og russiske aristokratiene i tiden før revolusjonene i 1789 og 1917.

- Det illustrerer dårlig moral med tanke på de enorme økonomiske problemene resten av landet har, sa Michael M. Thomas, tidligere partner i Lehman Brothers, til New York Times.

Eiendommen i Hamptons er bare en av mange. Et av hans andre feriesteder ligger i Bedford, New York, er på 364 mål og inneholder blant annet en skulpturhage.

Har forandret kunstmarkedet "Skrik" blir en del av en av USAs mest anerkjente kunstsamlinger. Black kjøpte sine første kunstverk som tenåring og beskrives som en svært kunnskapsrik samler. Samlingen inneholder verker av blant andre Pablo Picasso, Raphael og Vincent van Gogh.

GOD VENN: Forretningsmilliardæren og TV-personligheten Martha Stewart var i 60-årsdagen til Black. Foto: AFP/NTB Scanpix
GOD VENN: Forretningsmilliardæren og TV-personligheten Martha Stewart var i 60-årsdagen til Black. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Wall Street Journal har Black kjøpt så mye kunst i senere år at han har bidratt til å forandre hele det internasjonale kunstmarkedet.

Salgsstedene skal ha blitt flere og prisene høyere, takket være Black og en håndfull andre svært rike og svært ivrige samlere.

- Tette forbindelser Direktøren for Munch-museet i Oslo, Stein Olav Henriksen, er strålende fornøyd med Black som kjøper.

- Det er ikke så viktig hvem han er — det viktige er at han er en svært sentral aktør i amerikansk kulturliv, med tette forbindelser til MoMa og Metropolitan-museet, sier han.

Henriksen mener det kan ligge en en finansiell begrunnelse bak kjøpet, men han tror også at Black er en kunstelsker som ønsker at «Skrik» blir tilgjengelig for publikum.

- Perfekt At kunstverket kan ende på et av de to museene mener han er «perfekt».

STRÅLENDE FORNØYD Den tidligere eieren av «Skrik»-pastellen mener Leon Black vil være en ideell eier. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
STRÅLENDE FORNØYD Den tidligere eieren av «Skrik»-pastellen mener Leon Black vil være en ideell eier. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

- Det verste som kunne skjedd var at det ble liggende et privat sted uten at vi visste hva som hadde skjedd. At Black er kjøperen er på helt andre enden av skalaen. Det er det beste som kunne ha skjedd, sier han.

Hans Richard Elgheim, i auksjonshuset Grev Wedels plass auksjoner, stemmer i jubelen.

- Det er en strålende nyhet. «Skrik» er verdenskunst som hører hjemme på en museumsvegg, sier han.