Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Breitbart.com's mange skandaleoppslag

Slik er Trump-rådgiverens kontroversielle nettsted

«Hadde du foretrukket at barnet ditt fikk kreft eller feminisme?»

OMDISKUTERT: Nettstedet Breitbart.com blir beskyldt for å spre høyreekstrem propaganda I USA. Andrew Breitbart grunnla nettstedet, og Trump-rådgiver Stephen «Steve» Bannon er redaktør. Video: CNN. Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyhetsnettstedet Breitbart News, Breitbart.com, som i løpet av presidentvalget i USA har tatt på seg rollen som Donald Trumps partiavis, sammenligner feminisme med kreft og hevder at kvinner blir lite attraktive og gale av å ta p-piller. Tidligere redaktør for nettstedet er Stephen «Steve» Bannon, som nå er blitt Trumps nærmeste rådgiver.

Og det stopper ikke der. Av en mengde 'absolutt på kanten' -overskrifter er det bare å velge og vrake fra den siste tida. Her er noen smakebiter plukket ut av Huffington Post og Media Matters:

Foto: Skjermdump fra Breitbart.com
Foto: Skjermdump fra Breitbart.com Vis mer

Oppslagene er i stor grad kvinnefiendtlige av typen: «Løsningen på internett-trakassering er enkel: kvinner bør logge av.»

I forbindelse med skytingen på nattklubben «Pulse» for homofile i Orlando der 50 ble drept, slo nettstedet til med denne tittelen:

«Etter massakren på nattklubben Pulse er det på tide at homofile kommer tilbake til det republikanske partiet.»

Foto: Skjermdump fra Breitbart.com
Foto: Skjermdump fra Breitbart.com Vis mer

Annet 'snacks' fra det kontroversielle nettstedet handler blant annet om muslimer. De får gjennomgå med titler som:

«Unge muslimer i vesten er tikkende bomber, sympatien med radikal terrorisme er økende» og «Politisk korrekthet beskytter den muslimske voldtektskulturen».

- Den er saftig, sier statsviter Mads Motrøen, som har skrevet et innlegg om temaet for Minerva. Han tror nettstedet har spilt en betydelig rolle i Trumps valgkamp.

DETTE PRIORITERTER HAN: Da den kommende presidenten, Donald Trump, besøkte Det hvite hus dagen etter valget, fikk han spørsmål om hva han vil prioritere først som president. Her er svaret. Video: CNN Vis mer
Foto: Skjermdump fra Breitbart.com
Foto: Skjermdump fra Breitbart.com Vis mer

Viktige for Trump

Ifølge Motrøen opplevde nettstedet en kraftig oppgang under valgkampen og kunne rapportere om 31 million lesere i juli. Nettstedet er også overlegent på sosiale medier. For et par dager siden ble det kjent at Breitbart-redaktør Steve Bannon blir Trumps nærmeste rådgiver.

- De er blitt en linse som har fokusert en del stemmer og tatt opp en del av det Trump har sagt. De har definitivt hatt gjennomslagskraft da det de skriver blir lest. De har i tillegg fått oppmerksomhet når de blir omtalt av Clinton og de store mediene, sier Motrøen.

Reporter mobber transer

Det er Breitbarts reporter Milo Yiannopoulos som står bak de fleste av oppslagene. I tillegg står han bak flere stunt, som å gå rundt med mikrofon og spørre folk på gata om hva de ville foretrukket for sine barn: feminisme eller kreft?

- Det virker som om Breitbart gir Yiannopoulos frie tøyler i landskapet og bruker det som et PR-grep. Og det virker. Han er katolsk homofil med muslimsk kjæreste, men har tilsynelatende et problem med kvinner og transpersoner, sier Motrøen.

Motrøen mener Yiannopoulos minner om en såkalt politisk «hitman», en som tar smellen og sier ting kandidaten ikke vil si selv.

- Men nå har jo ikke Trump hatt noe behov for det, tilføyer han.

SNAKKET UT: Hillary Clinton talte på en galla for Children's Defense Fund i Washington tirsdag. Der snakket hun ut om hvordan den siste uka har vært. Video: CNN Vis mer

Helvete skrevet i «caps lock»

- En journalist i «The Guardian» beskrev det som at det ser ut som om verden har gått til helvete når man ser på overskriftene. Det er skrevet i «caps lock» og har enkle, sveipende overskrifter, sier Motrøen.

Han påpeker at artiklene ikke er så enkle som de først gir uttrykk for.

- Overskriftene er ekstreme, men når man leser sakene, er de mer godartete. Det er ikke hatretorikk. Da er det noe annet med kommentarfeltene. Tidvis er det noe av det styggeste jeg har sett, og til tider er det ubehagelig, sier han.

Kan gå vekk fra Trump

Breitbarts grunnlegger, avdøde Andrew Breitbart, har tidligere kalt redaktør Bannon (nå Trumps rådgiver) Tea Party-bevegelsens Leni Riefenstahl, ifølge NTB.

Riefenstahl er kjent for å ha laget propaganda for naziregimet i Tyskland på 30-tallet. Bannon har laget en rekke politiske filmer, blant annet en som hyller «moderne konservative kvinner» som Sarah Palin og Michelle Bachmann.

- Breitbart ville nok med sammenligningen med Riefenstahl være provoserende. Han var jo typisk der at han kom med kontroversielle utsagn bare for å gjøre det, sier Motrøen.

Ifølge Motrøen er det ikke hugget i stein at Breitbart nødvendigvis vil støtte Trump i uoverstigelig framtid.

- De har sine egne holdninger og synspunkter. De vil nok støtte Trump en stund til, men det spørs hvor lenge det varer hvis Trump må inngå kompromisser og for eksempel ikke klarer å være så klar på innvandring som han lovet, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!