Slik er Xbox Live

I dag lanseres endelig XBox Live i Europa. Dagbladet.no har testet spillemaskinen som har solgt tre ganger så mye som forventet i USA.

Fra og med i dag blir Xbox Live lansert i Sverige og sju andre europeiske land. Tjenesten gjør det mulig å koble Microsofts spillemaskin Xbox på nett slik at man kan spille sammen med andre. Dagbladet.no har prøvespilt tjenesten.

Opplevelsen er definitivt noe annet enn å sitte alene i stua hjemme. Du kan utfordre andre til å spille mot deg, eller kaste seg med på andres spill.

Spill mot resten av verden

Vi testet motorsykkelspillet MotoGP. Det er ett av tre spill som følger med. Vi kappkjørte mot sju andre spillere som satt på hver sin Xbox et eller annet sted i verden. En temmelig tøff funksjon er at du kan bruke det medfølgende headsettet til å snakke med andre spillere som er i nærheten. Ligger du bak i løypa og ikke slipper forbi, kan du rope til føreren foran og be han pelle seg ut av veien.

Du velger selv hvem du vil spille mot. Du kan spille mot tilfeldige, bare venner, bare folk fra ditt eget land, eller bare folk som er like dårlige som deg selv.

Grafikken og spillbarheten er helt lik vanlige Xbox-spill. Men for å unngå forsinkelser og for å få det hele til å gå kjapt nok, er du nødt til å ha bredbånd for å kunne koble spillemaskina på nett. Du trenger også å kjøpe en startpakke. Den koster 59 euro, noe som tilsvarer 460 norske kroner. Da får du tilgang til tjenesten i ett år.

I tillegg følger det med tre spill: MotoGP, Mech Assault og Whacked. Microsoft regner med at det vil bli lansert rundt femti spill for Xbox Live i løpet av året.

Suksess

Foreløpig lanseres Live i åtte Europeiske land: Sverige, Storbritannia, Frankrike, Belgia, Nederland, Spania, Tyskland og Italia. Men det nytter ikke å kjøpe med seg startsettet når du er i utlandet. Du må nemlig registrere deg med et nasjonalt kredittkort før du kan spille. Microsoft sier det er fordi de skal vite hvem brukerne er, men det er neppe noen ulempe for selskapet at du allerede har lagt inn kortopplysningene dine den dagen abonnementet løper ut.

- Vi har ikke offentliggjort noen dato for lansering i Norge enda, men jeg vil tippe at det skjer i løpet av året. Det viktigste for oss er at alt fungerer slik det skal når vi først lanserer. Derfor kunne vi bare ta noen land i denne omgang, sier pr-manager Boris Schneider-Johne til Dagbladet.no.

Han sier Xbox allerede er en suksess for selskapet. De trodde de skulle selge 100.000 startpakker i USA, men har allerede solgt 300.000 etter lanseringen i slutten av november i fjor. Derfor vet de ikke om de vil selge 10 eller 100 000 i Europa. Mest imponerende er kanskje hvor mye tjenesten faktisk blir brukt.

- Spillerne bruker i gjennomsnitt to og en halv time pa Live-spilling hver dag. Hver uke blir det spilt tre millioner nettspill, og på en uke i desember ble det lagt spilt på nett tilsvarende en spilletid på 18, 5 år, sier Schneider-Johne.

Den største konkurrenten

Derfor ser han ikke på hverken nettspill på PC, Playstation 2 eller GameCube som den største konkurrenten. Tv derimot:

- Folk spiller mest mellom åtte og ti om kvelden. Det er en tid man vanligvis ser på fjernsyn, men når man spiller på Xbox er fjernsynet opptatt, sier han.

Han mener hverken Playstation2 eller Gamecubes livesatsninger kan sammenliknes.

- Xbox Live settes opp en gang og så fungerer det for evig, på tvers av spilltitler. Våre konkurrenter lager enkeltspill som du kan koble opp på nett. Det er et helt annet konsept, som ligner mer på PC-spill, sier han.

GRAFIKKEN: Grafikken på nettet er som før når du satt hjemme alene i stua.
VERDENSVEVEN:</B> I dag lanseres Xbox live i Europa. Boksen kommer til Norge i løpet av året.