Slik erobret nordiske krimforfattere verden

«Nordic Noir» er så populært at markedet kan være ferd med å oversvømmes.

POPULÆR: Karin Fossum er blant de mange nordiske og skandinaviske krimforfatterne som nå har suksess i utlandet. Hun nyter det så lenge det varer. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
POPULÆR: Karin Fossum er blant de mange nordiske og skandinaviske krimforfatterne som nå har suksess i utlandet. Hun nyter det så lenge det varer. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Rød blodsprut gjør seg bedre mot ferskt hvitt pudder enn på en gjørmete grusvei.»

Slik står det i USA Todays anmeldelse av Jo Nesbøs «Panserhjerte», eller «The Leopard», som den heter på engelsk, fra 17. desember i fjor.

Den samme anmeldelsen starter med utsagnet: «Det er noe med Skandinavia - med sin snødekte høflighet og vanligvis fredsommelige blanding av det kosmopolitiske og det isolerte blir kriminalromaner herfra automatisk mer interessant.»

Svenskene leder an Som stolte skandinaver har kunnet melde hjem fra reiser i Storbritannia, USA og store deler av Europa bugner stativene av forfattere som Tom Egeland, Karin Fossum, Gunnar Staalesen og mange fler.

Seilende under flagget «Nordic Noir» har skandinavisk krimlitteratur erobret verden.

I 2010 var ifølge Publishers Weekly den oversatte utgaven av Stieg Larsson «Luftslottet som sprengtes» den mest solgte boken i USA. Og i januar i fjor ble Jo Nesbøs «Panserhjerte» den andre oversatte boka i historien til å toppe den engelske boklista.

Et tredje signal på at sjangeren setter avtrykk internasjonalt er den britiske journalisten og forfatteren Barry Forshaws bok «Death in a Cold Climate: A Guide to Scandinavian Crime Fiction» som ble gitt ut i januar i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer