Slik fanget de «dødens revisor»

Adolf Eichmann ble dømt til døden.

DØDSDØMT: Adolf Eichmann som tiltalt i glassburet under rettssaken i 1961. Han erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen, og ble dømt til døden. Foto: Fra boka
DØDSDØMT: Adolf Eichmann som tiltalt i glassburet under rettssaken i 1961. Han erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen, og ble dømt til døden. Foto: Fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det uskarpe avisfotografiet er etset inn i erindringen: En eldre, tynnhåret, mager mann med mørke hornbriller sitter lett foroverbøyd omgitt av to uniformerte vakter i et glassbur. Adolf Eichmann, «dødens revisor», på tiltalebenken. Den amerikanske journalisten og forfatteren Neal Bascomb forteller om forbrytelsene, flukten til Argentina og den berømte kidnappingen i Buenos Aires som brakte «skrivebordsmorderen» til Jerusalem for 50 år siden.

Litt av en thriller «Jakten på Eichmann» er et imponerende og veldokumentert verk, komponert som en god thriller med hurtige sceneskift, overraskende taktomslag; opplysende og spennende til siste side, selv om utgangen er kjent. Dramaet, eller tragedien, vokser underveis fordi flere av Mossad-agentene som pågrep Eichmann, hadde mistet nære slektninger i Holocaust. Gripende scener beskriver den mentale påkjenningen og det fysiske ubehaget mange av de involverte følte i Eichmanns nærvær.

Den forhenværende SS-Obersturmbannführer framsto nå som en ynkelig skikkelse. Hvordan kunne denne til alles overraskelse lydige og medgjørlige fangen være dødens budbringer for seks millioner mennesker? Forfatteren Hanna Arendt skulle senere sette ord på paradokset med begrepet ondskapens banalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer