HELGEKOMMENTAREN FRA AKSEL BRAANEN STERRI:

Slik får du naboen til å passe ungene

Det er ingen grunn til at vi ikke bør hjelpe hverandre mer.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss hadde trengt noen ekstra hjelpende hender. Men vi har ikke alltid noen vi kan spørre om å hente barna i barnehagen eller hjelpe oss å flytte tunge møbler. Problemet skyldes sosial friksjon og manglende informasjon og tillit. Vi synes det er kleint å spørre naboer om hjelp og vi er redd for å havne i takknemlighetsgjeld.

Mer grunnleggende, vi vet ikke hvem som er tilgjengelige og som er trygge nok til å hente barna i barnehagen. Jeg tror en lokalsamfunns-app kan være løsningen. En app er altså et dataprogram du kan ha på telefonen eller datamaskinen din. Den kan modelleres etter hvordan taxitjenesten Uber og overnattingstjenesten Airbnb fungerer.

Du registrerer deg på appen og setter opp hvilke gjøremål du kan hjelpe med når. Du kan f.eks. hente i barnehage mandag, lufte hund tirsdag og vanne plantene til noen som er på ferie. Du setter også opp når du selv trenger hjelp og hva du trenger hjelp til. Dine behov og hva du er villig til å gjøre for andre kan endres fortløpende.

I tillegg kan du markere deg som tilgjengelig i de neste timene, slik at folk som trenger deg der og da kan be om hjelp. Lokalsamfunns-appen vil sette folk som trenger hverandre i kontakt, uten at det blir kleint å spørre om hjelp. Tilliten vil opparbeides gjennom et evalueringssystem, som først og fremst er siktet inn mot å luke ut drittsekker, ikke for at en skal finne den perfekte kandidat for å vanne blomstene dine når du er på reise.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer