DEBATT

Slik får du stålkontroll på din pensjon

Det er ikke så vanskelig som du tror. 

KOMPLISERT TEMA: Reformeringen av pensjonssystemet har gjort at den enkelte har større ansvar for å sørge for egen pensjon. For mange framstår fortsatt både pensjonssystemet, og hva du selv ligger an til å få i pensjon, som en gåte. Foto: Frank May / NTB scanpix
KOMPLISERT TEMA: Reformeringen av pensjonssystemet har gjort at den enkelte har større ansvar for å sørge for egen pensjon. For mange framstår fortsatt både pensjonssystemet, og hva du selv ligger an til å få i pensjon, som en gåte. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Overraskende mange har dårlig oversikt over sin egen pensjon. Spesielt kvinner mangler kontroll. Allikevel gjør flesteparten lite for å sette seg inn i dette mye omtalte tema. Dette bidrar til at mange vil få seg et aldri så lite sjokk når de oppdager hvor lite de vil få utbetalt når de blir pensjonister. Eller når de finner ut hvor stor forskjell det er på hva foreldrene deres i dag får utbetalt i pensjon, og hvor mye de selv vil få når den tid kommer.

Det er egentlig ikke så rart at mange vegrer seg for å sette seg inn i sin egen pensjon. De færreste ønsker å tenke altfor mye på alderdommen. Samtidig er pensjon et komplisert tema, og mange kvier seg for å sette seg inn i regelverket. Pensjon trenger imidlertid ikke å være så vanskelig. Vet du hva din pensjon består av, samt kjenner til hovedpunktene i pensjonssystemet har du kommet langt på vei i å forstå.

Kort fortalt er din pensjon summen av det du tjener opp:

  • i folketrygden
  • fra arbeidsgiver (i privat sektor ofte innskuddspensjon)
  • egen sparing

I 2010 og 2011 reformerte Stortinget pensjonssystemet, bedre kjent som pensjonsreformen. Den fikk store konsekvenser for kvinnen og mannen i gata. Faktisk så rammer reformen fullt og helt alle som er født etter 1963, men også delvis dem som er født mellom 1954 og 1963. Og det på flere måter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer