GIR TILGANG TIL FILM OG TV: Apple TV 2 er nå å få kjøpt i Norge - men for å få fullt utbytte av den må du være litt kreativ. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/Scanpix
GIR TILGANG TIL FILM OG TV: Apple TV 2 er nå å få kjøpt i Norge - men for å få fullt utbytte av den må du være litt kreativ. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/ScanpixVis mer

Slik får du verdens beste tv- og filmtilbud inn i stua

Alt du trenger er en Apple TV - og disse triksene.

(Dagbladet): Rundt ett år etter at Steve Jobs lanserte Apples vesle TV-boks Apple TV 2 (ATV2) i USA i fjor, er tiden endelig inne for en norsk lansering.

I forbindelse med at Apple omsider har begynt å selge filmer i norske iTunes, er det også helt naturlig at brukerne her på berget skal få mulighet til å se filmer du leier på nettet på sin egen tv-skjerm.

Boksen koster rundt 850 kroner, noe som ikke kan sies å være en altfor stor investering - spesielt med tanke på hva du kan få ut av den.

Slik du får den fra butikken gir boksen umiddelbar tilgang på mye moro. Men om du er villig til å gå noen skritt lengre, kan du åpne opp for en underholdningssentral som langt utkonkurrerer alt annet på markedet.

Liten og enkel Først av alt kan vi ta for oss hva det er du får rett ut av boksen. ATV2 er, som med de fleste andre Apple-produkter, en svært enkel dings å forholde seg til helt fra start. Den «lille svarte» er ikke stort større enn en hockeypuck, og er klar for bruk straks etter at du har satt i strømmen, koblet den til tven med en HDMI-ledning og tastet inn din iTunes-kontoinformasjon.

Med den vesle, sølvgrå fjernkontrollen med bare tre knapper får du raskt tilgang til iTunes' norske filmbutikk, der det nå ligger et tusentall filmer av ymse kvalitet. Dette er på langt nær nok, men det kommer vi snart tilbake til.

Ved å ha koblet boksen opp mot din iTunes-konto får du også umiddelbar tilgang til det innholdet - filmer, musikk og bilder - du allerede måtte ha knyttet opp mot iTunes-biblioteket ditt på en annen maskin på samme nettverk, dersom denne står på. Også musikk og bilder du har på iCloud vil etter den siste oppdateringen dukke opp på tv-skjermen din. Innhold som ikke støttes av iTunes får du derimot ikke streamet rett uten videre - men også dette kommer vi tilbake til.

En annen genial funksjon er AirPlay. Med denne kan du strømme ting fra din iPhone, iPad eller iPod direkte til tven. Dette gjør det for eksempel enkelt å vise fram bilder eller videoer fra mobilen i stua, eller sende musikk fra telefonen - også fra tjenester som Wimp og Spotify - til stuehøyttalerne.

Har du en iPad 2 eller en iPhone 4S, vil du også kunne speile alt som er på skjermen på enheten opp på tv-skjermen, noe som for eksempel åpner opp for at du kan spille mobilspillene dine på tven, noe stadig flere spill har egne funksjoner for.

Filmer og serier fra USA At ATV2 først nå er lansert i Norge, betyr ikke at det først er nå nordmenn har begynt å kjøpe den. Med en pris på bare 99 dollar i USA har den lenge vært en yndet suvenir fra utenlandsturene, rett og slett fordi det også er svært enkelt å leie filmer og tv-serier fra amerikanske iTunes.

Grunnen til at man ønsker dette, er at utvalget er enormt mye større der enn i norske iTunes - til en billigere pris. Utvalget hos norske iTunes er foreløpig begrenset til å bare omfatte filmer, ikke så mange av dem heller, mens du i amerikanske iTunes også får et stort utvalg tv-serier.

LANSERT I USA I FJOR: Apple TV 2 ble et av de siste produktene Steve Jobs lanserte. Foto: AFP PHOTO/RYAN ANSON/SCANPIX
LANSERT I USA I FJOR: Apple TV 2 ble et av de siste produktene Steve Jobs lanserte. Foto: AFP PHOTO/RYAN ANSON/SCANPIX Vis mer

Dermed kan du for eksempel se episoder fra serier som «Dexter», «The Walking Dead» eller ferske «Pan Am», dagen etter at de ble sendt på tv i USA. Det tar nok lang tid før vi får se tilsvarende tilbud i Norge.

Det er slett ikke vanskelig å «flytte» til USA på ATV2. Alt du trenger er å opprette en amerikansk iTunes-konto, noe du finner en oppskrift på i videoen over til høyre her, eller i denne guiden fra Klikk.no. Deretter må du fylle på penger på kontoen, noe som lettest gjøres ved å kjøpe amerikanske iTunes-kort ettersom tjenesten ellers bare tar amerikanske kredittkort og PayPal-kontoer. Slike gavekort kan du (i tillegg til i amerikanske Apple-butikker) få kjøpt på diverse nettsider - også eBay (del gjerne gode tips om bra steder i kommentarfeltet).

Når du har en amerikansk iTunes-konto med kreditt, kan du enkelt bytte land fra Norge til USA i innstillingene på ATV2, og logge på med epostadressen du brukte på den amerikanske kontoen. Mer skal ikke til for å få full tilgang til et av verdens mest innholdsrike digitale videobutikker.

God kvalitet Enten du leier filmer fra norske eller amerikanske iTunes (det er lett å bytte fram og tilbake), er kvaliteten upåklagelig. Mange av filmene, og alle de nye, er å få i HD-oppløsning (maks 720p), og en test på både kablet og trådløst nett hjemme hos oss (med 20 Mbps-linje fra Get) ga en helt smertefri avspilling.

Også netttjenester som YouTube og Vimeo, nettradiokanaler, podcaster, samt NHL- og MLB-sendinger for spesielt interesserte, flyter som en drøm - videoene her avspilles med krystallklart bilde (så lenge kilden er god) uten nevneverdig bufring.

Dette viser med all tydelighet at når produktet er laget for en ting, nemlig å spille av video, gjøres det til gjengjeld svært godt. Tidligere erfaringer med en vanlig pc koblet opp mot TVen har på langt nær gitt en like problemfri og brukervennlig opplevelse.

Det eneste aberet med filmleie fra USA, er selvfølgelig mangelen på norske undertekster.

Netflix uten problemer For mange vil det langt på vei holde med tilgangen til amerikanske iTunes for å være fornøyd. Men det er mye mer snadder å hente fra Apple TV om du vil gå et par steg lengre.

Som vi tidligere har skrevet om, er filmtilbudet på nett kommet ekstremt mye kortere her i Norge enn det har i USA. De har blant annet i lang tid hatt «filmenes svar på Spotify», Netflix - en tjeneste som lar deg strømme så mye du vil fra et rikholdig arkiv av filmer og tv-serier for en lav, månedlig pris.

Løsningen for å se Netflix-innhold i Norge har tidligere vært å benytte seg av en såkalt VPN-konto, som får tjenestene til å tro at du er i et annet land enn du egentlig oppholder deg i. Ettersom ATV2 ikke har støtte for VPN, har det lenge vært vanskelig å benytte seg av Netflix, som når du har en amerikansk iTunes-konto ligger som et standardprogram på menylinja.

Men nå er det lettere enn noen gang. Takket være den relativt ferske tjenesten Unblock Us kan du bare ved å bytte ut en tallrekke i nettverksinstillingene på boksen, og får deretter tilgang på Netflix uten problemer. En god guide til dette finner du hos Mac1. Med denne tjenesten har du forøvrig også tilgang på andre amerikanske nettjenester - på alle maskiner du måtte ha i hjemmet.

ENKELT OG GREIT: Fjernkontrollen til Apple TV 2 er ikke akkurat overlesset, men gjør jobben. Foto: APPLE
ENKELT OG GREIT: Fjernkontrollen til Apple TV 2 er ikke akkurat overlesset, men gjør jobben. Foto: APPLE Vis mer

Det har aldri før vært enklere å se filmer fra tjenesten i Norge, og heller aldri før sett bedre ut. Her strømmer filmer og tv-serier i HD-kvalitet uten problemer, mens det på min HTPC og andre enheter har hakket i HD og ikke vært helt tilfredsstillende i lavere oppløsning.

For å benytte deg av Netflix, må du selvfølgelig ha en Netflix-konto. Også her må du ha en amerikansk postadresse for hånd, men til gjengjeld har du mulighet til å betale for tjenesten med ditt norske kredittkort.

Samlet koster Netflix og Unblock Us rundt 60 kroner måneden, noe som ikke kan sies å være mye for fri tilgang på alle filmene og tv-seriene tjenesten har inne. Inntil vi får mulighet til å betale for en slik tjeneste i Norge, har jeg ingen problemer med å sende pengene mine til USA.

Lokal strømming av filer Som tidligere skrevet har du i utgangspunktet ikke mulighet til å strømme lokale filer fra en Pc, Mac eller NAS-server til ATV2, med unntak av de som ligger inne i iTunes-biblioteket ditt.

For de som måtte sitte på andre filer - det er ikke til å se bort ifra at svært mange laster ned ting i Norge - er det likevel mulig å se andre videofiler på ATV2, for eksempel HD-filer av MKV-formatet (opp til 720p).

En enkel måte å gjøre dette på om du har en Mac, er å kjøre programmet Subler lokalt på din maskin, som beskrevet her i en guide fra Mac1. Denne gjør om inkompatible MKV-filer til kompatible M4V-filer i en fei, og lar deg i tillegg se iTunes-filmer med tekst om du ønsker.

En mer omfattende affære krever at du såkalt jailbreaker ATV2, en prosess som ikke er helt enkel for uinnvidde - men som heller ikke er verre enn at du enkelt kan klare det ved å følge denne guiden (spør eventuelt om hjelp fra din faste support-venn/familiemedlem/kollega/nabo). For å gjøre dette trenger du en mikro-USB-kabel, som ikke følger med på kjøpet.

Det som er mulig straks din ATV2 er jailbreaket, er at du kan installere mer avanserte mediesenter-programmer. Selv har jeg gått for XBMC, en altetende og velutviklet løsning som gir deg full tilgang til alt du har av mediefiler på lokale datamaskiner på nettverket ditt.

Å installere dette er enda mer kronglete enn jailbreakingen, og krever manuell inntasting via en SSH-klient. Bruksanvisningen finner du her, og for å være helt sikkert på at det blir rett er det greit å få hjelp om du ikke føler deg helt trygg selv.

Når XBMC (eller en annen løsning) er installert, kan du starte denne som et hvilket som helst annet menyvalg på hovedmenyen til ATV2, og enkelt hoppe ut igjen etterpå.

TILKOBLINGER: Strøm, HDMI, mikro-USB, optisk lyd og ethernett. Boksen har også innebygget trådløst nett med N-standard. Foto: APPLE
TILKOBLINGER: Strøm, HDMI, mikro-USB, optisk lyd og ethernett. Boksen har også innebygget trådløst nett med N-standard. Foto: APPLE Vis mer

Husk bare at ved å jailbreake ATV2, står du i fare for å bryte garantien. Om du skulle gjøre noe galt, eller angre av en eller annen grunn, er det uansett ikke verre enn å gjenopprette enheten - da er den god som ny.

Et varp Med tanke på at man gjerne må ut med flere tusen kroner for tilsvarende løsninger på andre tv-tilkoblede maskiner, er det et aldri så lite varp når du med relativt enkle grep kan få alt dette ut av en ATV2 til 850 kroner.

Etter å ha fått en ferdig preppa ATV2 inn i stua, er alle tidligere løsninger - og langt på vei kabel-tv-boksen - blitt forkastet til fordel for tv-innholdet som nå er tilgjengelig med et par enkle tastetrykk. Helt lovlig er det også.

Hittil har alle mine digitale krumspring vært så vanskelige i bruk at jeg har fått ha dem for meg selv. Med ATV2 i stua er det nå så lett å leie, kjøpe og strømme filmer og tv-serier at jeg nylig for første gang opplevde at min bedre halvdel satte seg til rette med Netflix og startet en episode av «Grey's Anatomy» - helt på egenhånd. Det lover ikke godt for Get-boksen.

Har du flere gode tips og triks for hvordan få mest mulig ut av Apple TV2? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under!