KOMMENTARER

«Siste med Marie Simonsen»

Slik får falske sannheter fotfeste i Norge

En teaterforestilling ingen hadde sett fikk skylda for et sjokkerende angrep på en norsk statsråds hjem.

ANGREP: Ordet "Rasist" ble tagget på en bil og på huset til justisminister Tor Mikkel Wara denne uka. «Siste med Marie Simonsen» undersøker i ukas podkast hvilken sammenheng angrepet har med en teaterforestilling nesten ingen har sett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ANGREP: Ordet "Rasist" ble tagget på en bil og på huset til justisminister Tor Mikkel Wara denne uka. «Siste med Marie Simonsen» undersøker i ukas podkast hvilken sammenheng angrepet har med en teaterforestilling nesten ingen har sett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter det forkastelige angrepet på hjemmet til justisminister Tor Mikkel Wara har mange skyldt på en liten teatergruppe og en forestilling nesten ingen har sett. I stykket som handler om overvåking, høyrepopulisme og rasisme, vises bilder av hjemmene til flere kjente politikere, næringslivsfolk og innvandringsmotstandere.

Dagbladets teateranmelder Lillian Bikset er en av få her i landet som faktisk har sett «Ways of seeing» på Black Box Teater og kan fortelle hva stykket egentlig viser og handler om. Det er noe ganske annet enn det har vært fremstilt som av kritikerne, mener hun i ukas utgave av podkasten «Siste med Marie Simonsen».

Hvordan oppstår slike falske «sannheter» og hvorfor tror så mange på dem? I denne saken kastet flere kjente politikere og samfunnstopper seg inn i debatten uten å ane hva stykket handlet om. De diskuterte skråsikkert på grunnlag av falske premisser og feilaktige fremstillinger av både stykket og hvordan filmingen av kjente personers hus hadde foregått.

Uten å vite noe om hvem som står bak nedtaggingen av Waras hjem og forsøket på å tenne på bilen hans, var det mange som uten å nøle rettet alvorlige anklager mot en liten gruppe frilansskuespillere og ga dem ansvaret for angrepet. Oslo Frp foreslo at byrådet skulle stanse tilskuddet til Black Box Teater, en vertsscene som har eksistert siden 1985, på grunnlag av de samme feilaktige anklagene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer