KOMMENTARER

«Siste med Marie Simonsen»

Slik får falske sannheter fotfeste i Norge

En teaterforestilling ingen hadde sett fikk skylda for et sjokkerende angrep på en norsk statsråds hjem.

ANGREP: Ordet "Rasist" ble tagget på en bil og på huset til justisminister Tor Mikkel Wara denne uka. «Siste med Marie Simonsen» undersøker i ukas podkast hvilken sammenheng angrepet har med en teaterforestilling nesten ingen har sett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ANGREP: Ordet "Rasist" ble tagget på en bil og på huset til justisminister Tor Mikkel Wara denne uka. «Siste med Marie Simonsen» undersøker i ukas podkast hvilken sammenheng angrepet har med en teaterforestilling nesten ingen har sett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter det forkastelige angrepet på hjemmet til justisminister Tor Mikkel Wara har mange skyldt på en liten teatergruppe og en forestilling nesten ingen har sett. I stykket som handler om overvåking, høyrepopulisme og rasisme, vises bilder av hjemmene til flere kjente politikere, næringslivsfolk og innvandringsmotstandere.

Dagbladets teateranmelder Lillian Bikset er en av få her i landet som faktisk har sett «Ways of seeing» på Black Box Teater og kan fortelle hva stykket egentlig viser og handler om. Det er noe ganske annet enn det har vært fremstilt som av kritikerne, mener hun i ukas utgave av podkasten «Siste med Marie Simonsen».

Hvordan oppstår slike falske «sannheter» og hvorfor tror så mange på dem? I denne saken kastet flere kjente politikere og samfunnstopper seg inn i debatten uten å ane hva stykket handlet om. De diskuterte skråsikkert på grunnlag av falske premisser og feilaktige fremstillinger av både stykket og hvordan filmingen av kjente personers hus hadde foregått.

Uten å vite noe om hvem som står bak nedtaggingen av Waras hjem og forsøket på å tenne på bilen hans, var det mange som uten å nøle rettet alvorlige anklager mot en liten gruppe frilansskuespillere og ga dem ansvaret for angrepet. Oslo Frp foreslo at byrådet skulle stanse tilskuddet til Black Box Teater, en vertsscene som har eksistert siden 1985, på grunnlag av de samme feilaktige anklagene.

I flere dager raste en debatt bygget på gale premisser, ikke bare i kommentarfelt, men på høyeste nivå, helt inn i regjeringen. Hvordan kan det skje i lille Norge?

Fake news er ellers noe vi forbinder med Donald Trump, og han har hatt en av sine verste uker i presidentskapet så langt. Hans fikser og tidligere advokat Michael Cohen er dømt til tre års fengsel for lovbrudd knyttet direkte til Trump, og spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning kommer stadig nærmere presidenten selv.

Men vil Donald Trump noen gang bli tiltalt for lovbrudd eller stilt for riksrett? Under valgkampen sa Trump at han kunne skyte noen på Fifth Avenue uten at tilhengerne hans ville svikte ham. Hvor langt kan presidenten gå?

Journalist Heidi Taksdal Skjeseth har skrevet boka «Løgn. Hvorfor Trump lyver og hva det gjør med oss» og forklarer hvordan løgn kan redde presidenten.

Og så lurer vi på om julenissen bør slutte å spørre om det er noen snille barn her? Har generasjoner av barn blitt traumatisert av det klassiske spørsmålet? Trebarnsfar Geir Ramnefjell og Marie Simonsen er slett ikke enig, men advarer mot «nynissesismen».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer