«113»

Slik får NRK ja: - Overrasket over hvor mange skadde og syke som lar seg filme

Slik jobber NRK med pasientenes samtykke i braksuksessen «113». Over én million har sett første episode.

HELIKOPTERLEGE: Anestesilege ved UNN, Jan Harald Nilsen, på jobb i luftambulansen. Han er en del av akuttberedskapen i Nord-Norge og følges av et kamerateam i NRK-serien «113». Video: NRK Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NRK Nord-Norges dokumentarserie «113» følger akuttberedskapen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Serien består av ti episoder som viser hverdagen til dem som er først på stedet når syke og skadde mennesker trenger hjelp.

Serien har blitt en stor suksess siden premieren rett over nyttår. Ifølge tall fra NRKs analyseavdeling har totalt én million nordmenn sett første episode lineært, i opptak, i reprise eller strømmet premieren. Episode to er på halvannen dag sett av totalt 713 000.

Strenge regler

Søndag sendte NRK sesongens andre episode, og der ble man vitne til svært dramatiske scener. En eldre kvinne med alvorlig blodforgiftning døde i armene på datteren og helikopterlege Jan Harald Nilsen.

Som Dagbladet skrev i går er ikke slike bilder og tilgang dagligdags kost på norsk tv. I «113» møter man også leukemisyke barn, trafikkskadde og andre i sårbare og kaotiske situasjoner hvor de kan være i sjokk eller så forvirret at de ikke vet hvor de er eller hva de skal.

«Personene som er med i serien har gitt samtykke», skriver NRK når programmer slutter, men hvordan får NRK samtykke på stedet? Og hva slags vurderinger ligger bak bildene man ser på tv?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer