Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik fester dagens ungdom

Unge filmskapere ville ikke bruke skuespillere - så de filmet en virkelig fest.

De siste dagene har vi presentert påmeldte filmer til årets Amandusfestival, en filmfestival for de under 20 år.

Her på Dagbladet.no og Blink har du muligheten til å ta en titt på kortfilmene, og det er du som bestemmer hvem som skal vinne Publikumsprisen.

Se filmene og stem her.

Dokumenterte ekte fest

«Ikke Edru» er en fiktiv dokumentar laget av Peder Egge (17), Adrian Becher (18), Håvard Muggerud (17), Mikkel Tomaszewski (18), Lise-Marita Lund (17) og Nicolai Veberg Lund (20) fra Drammen.

Filmen viser hva som foregår når mamma og pappa er borte, sett gjennom øynene til sju år gamle Emilie.

Et litt spesielt grep filmskaperne har gjort, er at de i stedet for å ansette amatørskuespillere til å spille diverse roller, ba inn folk til en virkelig fest.

De inviterte måtte skrive under på en kontrakt som lot de unge filmskaperne filme og bruke alt som skjedde på festen.

Ville ikke bruke skuespillere

Filmskaperne planla alt nøye, og tok 100 telefoner til aktuelle festdeltakere.

- Vi brukte mye tid på å planlegge festen for å få riktig antall festdeltakere. Det måtte bli en skikkelig fest, men samtidig ikke for mange så festen kom ut av kontroll, forteller Peder Egge og Adrian Becher.

- Vi ville ikke bruke skuespillere fordi vi ikke har de skuespillerresursene som trengs for å gjøre det på en troverdig måte. Vi var redde for å gå i ei felle med dårlig skuespill, så vi valgte å gjøre det på ordentlig!

Det gjorde det hele mye mer utfordrende, fordi filmskaperne ikke hadde tid til å gjenta festen dersom det ikke ble vellykket.

- Det viste seg også å være veldig krevende å organisere alt, med mikrofoner (mygger), lys og så videre, sier de.

Under festen gikk filmskaperne rundt med tre kameraer og fulgte tre personer.

- De opprinnelige «filmobjektene» dukket ikke opp, så noen måtte hoppe inn på kort varsel. Kamerafolkene var «fluer på veggen» under hele festen, forteller teamet.

Mange timers jobb

Alle som kom på festen måtte være 18 år og skrive under på en kontrakt.

- Alle skulle være oppmerksomme på at det var tre kameraer som dekket området. Videre gikk avtalen ut på å informere gjestene om at all film skulle brukes til å produsere en film som skulle sendes inn til Amandus. Alle som skulle være på filmen skulle være myndige og kunne nyte alkohol, forteller Egge og Becher.

Filmskaperne endte opp med cirka ni timer film, som måtte klippes ned til fem minutter.

- Det var en stor jobb, og vi måtte klippe bort mange artige situasjoner som ikke passet inn i historien. En av festdeltakerne klarte å rive i stykker kontrakten etter festen, og derfor har vi ikke kunnet vise alt vi ville.

- Hva syns de som er med i filmen om sluttresultatet? Har noen angret på at de ble med?

- Vi har ikke fått tilbakemelding på at noen har angret. Gutten som hadde festen (Adrian) har til og med klippet sin egen rolle. Vi har også snakket med Martin, som syntes det var morsomt og ønsket oss lykke til på Amandus.

- Hva vil dere si med denne filmen?

- Vi var ikke så opptatt av å ha et korrekt budskap, men ønsket å lage noe vi selv syntes var morsomt å jobbe med. Vi ønsket også å fortelle hvordan en ungdomsfest kan arte seg.

De unge filmskaperne har lært at det å samarbeide er å gi og ta.

- Noe av det viktigste vi erfarte under denne produksjonen var at vi måtte være villige til å forandre på ting. Det var også utrolig mange timers jobb for fem minutter med film. Det som i utgangspunktet virker enkelt å gjennomføre, kan fort bli vanskelig og komplisert, avslutter teamet som nå er blitt belønnet med Amandus-nominasjon.

BRATT FLASKEFØRING: «Ut i vår hage»-gutta har harselert med norsk spillefilms manglende evne til å lage troverdige ungdomsfester. I første sesong ble Bård og Atles karakterer sendt inn i en norsk film med en magisk fjernkontroll.
FILMET UNGDOMSFESTEN: Teamet som produserte «Ikke Edru». Fra venstre: Peder M.R. Egge, Nicolai Veberg Lund, Adrian Becher, Lise-Marita Lund, Håvard Muggerud. Sittende er Mikkel Tomaszewski.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media