Stor betydning: Lenin på talerstolen på dagen ett år etter at den russiske revolusjonen braket løs 7. november 1917. Konsekvensene var store også for norsk politikk og presse. Foto: NTB SCANPIX
Stor betydning: Lenin på talerstolen på dagen ett år etter at den russiske revolusjonen braket løs 7. november 1917. Konsekvensene var store også for norsk politikk og presse. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Slik fikk den russiske revolusjonen store konsekvenser for norsk presse

7. november er det 100 år siden den russiske revolusjonen. Den fikk store ringvirkninger også for norsk presse og stjernejournalisten Karl Johanssen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Sovjet-revolusjonen i 1917 fikk store ringvirkninger – også for norsk politikk helt fram til Sovjetunionens oppløsning først på 1990-tallet. Mindre kjent er det at den fikk betydning for deler av pressen og journalistenes vilkår.

Den gang og i mesteparten av 1900-tallet var norsk presse en partipolitisk presse. Da det først på 1920-tallet ble splittelse i Arbeiderpartiet, førte det til splittelse også i arbeiderpressen. Og, som i partiet, kunne det føre til politiske linjeskifter i samme avis. Da kunne journalistene havne i politiske samvittighetskonflikter som de måtte løse for å fortsette i jobben.

En av dem var stjernejournalisten Karl Johanssen. Da revolusjonens bølger skyllet inn over Norge etter 1919, var juristen en av landets mest kjente skribenter. Han utviklet en særegen muntlig skrivestil, og hans beste artikler ble omtalt som kunst. Johanssen regnes dessuten som en foregangsmann som formidler av utenriksstoff i norske aviser. Fra 1919 til sin død i 1931 var han knyttet til Arbeiderpartiets hovedorgan, Social-Demokraten, seinere omdøpt til Arbeiderbladet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn