Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

22 July

Slik fikk Lie tilgang til avhør med 22. juli-terroristen

Fikk se timevis med Breivik-avhør under strenge regler.

FORTELLINGEN OM 22. JULI: Regissør Paul Greengrass står bak filmen «22 July», basert på Åsne Seierstads bok «En av oss: En fortelling om Norge». Vi gjør oppmerksom på at dette klippet inneholder nærgående skildringer av hendelsen på Utøya 22. juli, inkludert gjerningspersonen.Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VENEZIA (Dagbladet): Anders Danielsen Lie (39) er skuespilleren som har tatt på seg rollen som Anders Behring Breivik i «22 July».

Den Paul Greengrass-regisserte filmen hadde premiere under Filmfestivalen i Venezia onsdag, der den høstet stående applaus.

Da Dagbladet møtte Lie samme dag, fortalte han at han som forberedelse til rollen hadde sett videoer av politiavhør med Breivik.

- Jeg studerte Breivik i mange forskjellige situasjoner, og prøvde å se hvordan han framstår for oss. Jeg så mange videoer fra politiavhør, for å «finne» oppførselen hans. Jeg tror jeg fikk noen svar. I hvert fall nok til å spille rollen på en måte jeg kunne stå for.

Timevis med avhør

Politiet bekrefter at de lot skuespilleren få se opptak av flere avhør som ble gjort med terroristen.

- Anders Danielsen Lie fikk tilgang til videoopptak av avhørene av Anders Behring Breivik ved at han fikk mulighet til å se igjennom disse under politiets kontroll, skriver Unni T. Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt, i en e-post til Dagbladet.

FIKK INNSYN: Skuespiller Anders Danielsen Lie. Her på den røde løperen i Venezia under gallapremieren onsdag kveld. Foto: NTB scanpix
FIKK INNSYN: Skuespiller Anders Danielsen Lie. Her på den røde løperen i Venezia under gallapremieren onsdag kveld. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lie fikk primært tilgang på det første avhøret på cirka ti timer. I tillegg fikk han tilgang til noen sekvenser på noen minutter fra to-tre av de andre avhørene, opplyser Grøndal.

- Anders Danielsen Lie har følgelig fått tilgang til en begrenset del av de nærmere 220 timene med avhør av Anders Behring Breivik.

Derfor sa politiet ja

Politiet hadde strenge sikkerhetstiltak som Lie måtte følge for å få se videoene.

- Kontrollen innebar at alt av opptaksutstyr og mobiltelefon måtte legges igjen utenfor det rommet videoen ble vist i, skriver Grøndal.

Hun forteller at liknende ordninger har vært gjennomført i forbindelse med dokumentarer som blant annet NRK og TV 2 har laget.

Det er flere grunner til at Anders Danielsen Lie fikk ja på forespørselen om å få se avhørsvideoene, skal vi tro Grøndal:

- Begrunnelsen var at politiet ønsket å bidra til en mest mulig korrekt gjengivelse av hendelsesforløpet. Det ble også lagt vekt på at filmproduksjonen framsto som et seriøst prosjekt.

Mange får avslag

Det er nemlig ikke alle som spør politiet om innsyn, som får ja.

- Politiet mottar mange henvendelser om innsyn i 22. juli-saken, og mange av disse har så langt blitt helt eller delvis avvist. Et viktig moment i vurderingen er faren for spredning av materiale som vil kunne virke støtende, jamfør traumet 22. juli har vært for Norge, skriver Grøndal.

- Et annet hensyn har vært til de involverte personene, fornærmede, vitner og siktede: De skal kunne vite at det avhøret de gir til politiet - herunder på lyd og bilde - som den store hovedregel ikke gjøres offentlig tilgjengelig.

Grøndal opplyser avslutningsvis at Oslo politidistrikt også har hjulpet «22 July»-produksjonen på andre måter:

- Vi har bidratt med at vi har tilrettelagt for filming i deler av våre lokaler, og har også satt dem i kontakt med noen hovedaktører fra 22. juli hos oss.

Lukkede visninger

«22 July» er basert på Åsne Seierstads bok «En av oss», og er regissert av den britiske stjerneregissøren Paul Greengrass, som har filmer som «United 93» og «Bloody Sunday» på CV-en.

Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad gir «22 July» en firer. Hun mener at Greengrass har laget en samvittighetsfull film, men mener det trekker ned at de norske skuespillerne snakker engelsk:

«Det virker fremmedgjørende. Det gjør det så åpenlyst at de bare later som.»

Filmen kommer på Netflix 10. oktober. Før den tid skal Netflix i samarbeid med Støttegruppen etter 22. juli holde lukkede forhåndsvisninger for dem som er berørt av terrorangrepet.

Hele Norges coronakart