Slik finner vi balansen i rettssystemet

De siste tiårenes krav om mer effektiv etterforsking og mer effektive rettssaker har presset rettssikkerheten på defensiven.

TAR FOR LANG TID: For en riktig og rettferdig avgjørelse av saken utgjør den lange etterforskingstiden et alvorlig rettssikkerhetsproblem, skriver kronikkforfatteren. Innlegget er basert på årstalen som holdes i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
TAR FOR LANG TID: For en riktig og rettferdig avgjørelse av saken utgjør den lange etterforskingstiden et alvorlig rettssikkerhetsproblem, skriver kronikkforfatteren. Innlegget er basert på årstalen som holdes i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå skal straffeprosessloven revideres. Et av målene med revisjonen må være å bedre balansen mellom effektivitet og rettssikkerhet. Dette er en trend som vi også ser i EU.

Ett av tiltakene i EU er å styrke den såkalte uskyldspresumpsjonen.

Her står retten til å tie sentralt - til å unnlate å hjelpe politi og påtalemyndighet. Elementer i norsk straffeprosess krenker dette.

Retten kan gjøre siktede oppmerksom på at det å forholde seg taus vil kunne tale mot ham. Viser det seg at siktede er uskyldig og frifinnes, kan siktedes erstatning for uberettiget strafforfølging settes ned eller falle bort dersom siktede uten rimelig grunn har nektet å forklare seg.

Fjorårets politianalyse viser at den registrerte kriminaliteten faller. Likevel er saksbehandlingstiden hos politi og påtalemyndighet fremdeles for lang. Det er ikke uvanlig at det kan gå år mellom siktelse og rettssak. For en riktig og rettferdig avgjørelse av saken utgjør den lange etterforskingstiden et alvorlig rettssikkerhetsproblem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer