Slik følger du valget i USA

Når, hvor og hva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nylig ble det klart at Barack Obama vant den aller første valgavstemmingen, i den lille bygda Dixville Notch. Men det er enda noen timer til det braker løs for alvor.

Nå ruster både norske og internasjonale medier seg foran kveldens, nattens og morgendagens valgdekning.

Slik dekker vi valget

TV 2 Nyhetskanalen starter hovedsendinga allerede 

23:30.  Den ledes av Odd Reidar Solem, Sonja Skeistrand og Kjetil H. Dale. Sendinga er ikke over før midnatt neste dag. NRK og NRK2 er i gang for alvor klokka 02:00 i natt, med Erik Wold og Ingvild Bryn som programledere. De avslutter klokka 10:00 i morgen tidlig.

På Dagbladet.no får du selvfølgelig fyldig valgdekning hele dagen og natta. Vi har reportere på plass både på Obamas valgvake i Chicago og McCains i Arizona. De leverer artikler og videoreportasjer.

Du får også livesending fra CNN, fortløpende oppdatert kart over resultatene i de ulike statene, og videoreportasje fra valgvaken på den amerikanske ambassaden i Oslo.   

Onsdag blir det live TV-debatt, ledet av Marie Simonsen, og nettmøter med både Democrats Abroad og USAs ambassadør.  

HVEM VINNER? Kanskje får du svaret før du går og legger deg i natt. Foto: SCANPIX / REUTERS / GARY HERSHORN
HVEM VINNER? Kanskje får du svaret før du går og legger deg i natt. Foto: SCANPIX / REUTERS / GARY HERSHORN Vis mer

Når blir det klart?

Har du ikke tenkt å sitte oppe hele natta? Allerede ved midnatt kan vi få den første indikasjonen på hva som vil skje. Da stenger valglokalene i Indiana. Skulle Obama lede på valgdagsmålingene i denne Bush-staten, kan det bety trøbbel for McCain også i andre republikanske kjernestater. McCain ligger med knappe 1,4 prosentpoeng foran på meningsmålingene i Indiana.

Mye kan faktisk være avgjort når valglokalene i mange av de viktigste vippestatene stenger mellom klokka 01.00 og 02.00 i natt.

Klokka 01.00 stenger valglokalene i Virginia. En halvtime senere stenges valgurnene i Ohio, og vi får valgdagsmålingene i dennne industristaten. Og klokka 02.00 avsluttes valget i Florida og Pennsylvania.

I mange av disse statene er det svært jevnt på meningsmålingene. I Florida, Nord-Carolina og Missouri er det under to prosents oppslutning som skiller på meningsmålingene. I Virginia, Ohio, Colorado og Nevada leder Obama med i underkant av fire til seks prosentpoeng, ifølge Realclearpolitics gjennomsnittsmålinger.

Det er viktig å understreke at valgdagsmålinger ikke nødvendigvis er en sikker indikator. I 2004 spådde valgdagsmålingene en klar seier for John Kerry, mens Bush gikk av med seieren.

Amerikanske nettsteder

Er du en ordentlig nyhetsjunkie, har du kanskje lyst til å få med deg hva amerikanerne selv rapporterer om sitt eget valg? Da kan disse nettstedene være nyttige å klikke innom:

Slik følger du valget i USA

• CBS News.com. Det kjente nyhetsankeret Katie Curic leder CBS\' TV-sendinger på valgdagen. Paul Friedman, visepresident for CNS News, har sagt til New York Times at de kan komme til å utrope den nye presidenten allerede klokka 02:00 i natt, før alle valglokalene har stengt.

• Slate Magazine er litt mer tilbakeholdne, men har sagt at dersom Obama vinner med god margin, bør det være mulig å fastslå det alt mellom 02:00 og 03:00 i natt.

• RealClearPolitics.com. Uavhengig politisk nettavis som fortløpende samler og linker til de viktigste kommentarene, nyhetene, analysene og meningsmålingene.

• Politico.com. Nyhetstjeneste som dekker amerkansk politikk. Foruten sin egen avis og nettside, formidler de stoff til blant andre CBC og Yahoo! News.

• Huffington Post.com. Svært liberal nettavis startet av bloggeren Arianna Huffington. Har satt dagsorden med flere saker det siste året.

• Fox News. Ikke like liberalt mediehus. Har livefeed fra valget.

• CNN.com/politics. Har også livefeed, som du kan se på Dagbladet.no. Er også et av mange nettmedier som tilbyr en valgkalkulator der leserne kan forutse resultatet selv, for eksempel ved å plotte inn resultatene fra de ulike statene fortløpende.

NRK-PAR: Erik Wold og Ingvild Bryn leder valgsendingen til NRK.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer