I KVERNA: Mannen som bestemmer renta, Sentralbanksjef Øystein Olsen kaster en bunke med gamle 200-kronesedler i kvernen til Norges bank i Oslo. Det er dessverre ikke lett å kvitte seg med gjelda. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I KVERNA: Mannen som bestemmer renta, Sentralbanksjef Øystein Olsen kaster en bunke med gamle 200-kronesedler i kvernen til Norges bank i Oslo. Det er dessverre ikke lett å kvitte seg med gjelda. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Slik forbereder du deg til renteoppgangen

Her er tre enkle grep.

Meninger

Det er mye som tyder på at renten snart vil stige. Og ifølge anslag fra Norges Bank skal styringsrenten opp 1,5 prosentpoeng innen de neste tre årene.

Spaltist

Elin Reitan

er forbrukerøkonom i Nordea.

Siste publiserte innlegg

Tåler økonomien din en renteheving? Her er tre tips til deg som ønsker å være litt føre var.

1. Regn ut hvor mye renteutgiftene dine vil øke

For å være best mulig forberedt er det lurt å regne ut hvor mye renteutgiftene dine faktisk vil øke dersom renten skulle stige.

Forenklet kan vi si at en renteøkning på 0,5 prosentpoeng vil gi deg 5.000 kroner mer i renteutgifter hvert år, per 1 millioner kroner. Det vil si at dersom du har 2 millioner kroner i lån og renten øker med 0, 5 prosentpoeng så vil utgiftene dine øke med 10.000 kroner i året. Har du ett lån på 4 millioner kroner vil de årlige renteutgiftene dine øke med 20.000 kroner i året.

En renteheving på 1,5 prosentpoeng betyr cirka 15.000 kroner i økte renteutgifter, per million. Har du 4 millioner kroner i lån må du betale 60.000 kroner mer hvert år.

Det må nevnes at de faktiske utgiftene ikke blir så høye som nevnt over, da du blant annet får skattefradrag for gjeldsrenter, men da har du i hvert fall en viss peiling på hva du har i vente.

2. Kutt forbruket

Har du som mange andre økt forbruket ditt i takt med rentenedgangen? Da kan det være lurt å kutte i forbruket. Men dette kan bli vanskeligere enn du tror. For det er ikke så lett å gå ned i livstil som det er å gå opp. Men begynner du å tilpasse deg din nye, økonomiske hverdag allerede nå, kan du få en mykere landing.

For å kutte forbruket kan det være lurt å gå gjennom siste års pengebruk for å identifisere hva du faktisk bruker penger på. Med en visuell oversikt over forbruket ditt er det lettere å se hvor du har størst sparepotensial. Samtidig blir du gjerne litt mer bevisst før du drar kortet i hverdagen.

3. Stram økonomi? Unngå å øke gjeldsgraden din

Bruker du opp lønnen din før neste er på konto, hver eneste måned? Eller sliter du litt med å betale alle regningene dine? Da er et lurt å unngå å øke gjeldsgraden sin. Ikke la deg friste til å refinansiere boliglånet ditt for å for eksempel pusse opp, reise på en ferie eller oppgradere bilen. Ta heller ikke opp nye lån, og styr unna dyr kredittgjeld.