Roskilde Festival:

Slik forlot de Roskilde-festivalen: - Grusomt

Gjestene har etterlatt mer enn 2000 tonn søppel.

SØPPEL: Bilder viser at en rekke festivalgjester har latt telt, campingmadrasser og andre gjenstander ligge igjen på campingområdet på Dyrskuepladsen. Video: Tonje Garberg Bornstedt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til søndag avsluttet Cypress Hill og DJ Koze årets Roskilde-festival.

Etter åtte dagers musikkfest var det mange trøtte tryner som satt på buss, tog eller fly hjem søndag. Men det var langt fra alle som hadde campingutstyret sitt med seg.

- Da jeg forlot festivalområdet så det ut som en bombet flyktningleir, sier Tonje Garberg Bornstedt (24) til Dagbladet.

Bilder som Ekstra Bladet har publisert, viser at en rekke festivalgjester har latt telt, campingmadrasser og andre gjenstander ligge igjen på campingområdet på Dyrskuepladsen.

Store flokker med måker flakser rundt på jakt etter mat i festivalgjestenes etterlatte søppel.

- Søppel overalt

Bornstedt er blant de mange nordmennene som har vært på den 49. utgaven av Roskilde-festivalen.

- Det henger telt i trærne, glassflasker er smadret på bakken, ting er nedtagget med uflatterende ord, det henger sko fra høyspenninger og det er søppel overalt, sier oslokvinnen om hvordan festivalgjestene har etterlatt campingområdet.

RYDDET OPP: Tonje Garberg Bornstedt var i år på Roskilde-festivalen for tredje gang. Mens hun tidligere har latt telt, luftadrass og campingstol ligge igjen på festivalområdet, tok hun i år campingutstyret med hjem igjen. Foto: Privat
RYDDET OPP: Tonje Garberg Bornstedt var i år på Roskilde-festivalen for tredje gang. Mens hun tidligere har latt telt, luftadrass og campingstol ligge igjen på festivalområdet, tok hun i år campingutstyret med hjem igjen. Foto: Privat Vis mer

24-åringen tror det er flere årsaker til at Roskilde-festivalen søndag ser ut som ei søppeldynge:

- Jeg tror mange velger å etterlate campingutstyret sitt fordi det i utgangspunktet er så billig å kjøpe det. Utstyret blir kjøpt for å bruke på festivalen, og aldri igjen, sier Bornstedt.

- Andre årsaker er at det er blitt ødelagt i løpet av festivalen - mye regn og vind tærer på - og folk synes det er stress å pakke det med seg når man er «hangover» og bare vil hjem så fort som mulig etter åtte dager med festing.

Hun beskriver festivalen som en slags «boble» hvor alt er lov.

- I begynnelsen er man flink til å kaste ting i søpla, men etter hvert som dagene går og det flyter mer og mer søppel rundt deg, bryr du deg liksom ikke lenger. Jeg og vennene mine har også kastet ting fra oss på en måte som vi aldri ville gjort hjemme.

DR, danskenes svar på NRK, skriver at festivalen i fjor brukte om lag åtte millioner danske kroner på opprydding. Det tilsvarer over ti millioner norske kroner.

SØPPEL: Kildesortering var åpenbart et fremmedord for mange av gjestene på årets Roskilde-festival. Her fra campområdet lørdag. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau / NTB scanpix
SØPPEL: Kildesortering var åpenbart et fremmedord for mange av gjestene på årets Roskilde-festival. Her fra campområdet lørdag. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau / NTB scanpix Vis mer

Flygende telt og alkohol

Edvard Smith (22) er vokalist i det norske rockebandet brenn., som spilte på festivalens Rising-scene tirsdag kveld.

Sammen med bandmakker Rémy Malchére Pettersen (22) ble han igjen på festivalen resten av uka, og var søndag ettermiddag på vei hjem til Norge i buss.

Også Smith beskriver et herja campingområde etter åtte dagers festival.

- Det så ut som det vanligvis gjør etter festivalen er ferdig - løse, flygende telt krasja inn i bussen vår utenfor festivalområdet, og det lå søppel overalt. Det ligger ganske ville mengder med teltstenger og rester etter partytelt på bakken. Overraskende mye alkohol blir også lagt igjen i campene, sier 22-åringen.

SPILTE PÅ ROSKILDE: Edvard Smith (til venstre) og Rémy Malchére Pettersen utgjør rockebandet brenn. De spilte på festivalens førprogram tirsdag, og nøt festivalen som publikummere resten av uka. Foto: Privat
SPILTE PÅ ROSKILDE: Edvard Smith (til venstre) og Rémy Malchére Pettersen utgjør rockebandet brenn. De spilte på festivalens førprogram tirsdag, og nøt festivalen som publikummere resten av uka. Foto: Privat Vis mer

Over 2000 tonn søppel

Ifølge Ekstra Bladet vil det kreve 14 000 arbeidstimer og flere ukers hardt arbeid for å fjerne alt søppelet som festivalgjestene har etterlatt seg på Roskilde-festivalen.

Avisa skriver at festivalgjestene i år har etterlatt seg mer enn 2000 tonn søppel. En stor del av dette er «gjenglemt» campingutstyr.

- Det er rett og slett helt grusomt. Jeg har ingen annen måte å beskrive det på, sier Edvard Smith om omfanget.

Han tror «festivalutmattelse og latskap» er årsaken til at så mange velger å la campingutstyret ligge igjen.

- Folka som drar derfra har nettopp gått gjennom deres hittil største fyllekule, og velger derfor ikke å rette fokuset sitt på å være miljøbevisste idet de forlater campen, sier Smith.

- Det er lettere å ikke bry seg om miljø og forsøpling når fyllesyken og hodepinen inntreffer.

FLORERER: Tenåringer som sniffer kokain i teltene sine, åpenlyst røyking av marihuana og smugling av MDMA i vagina. Roskildefestivalen i Danmark florerer av narkotiske stoffer. Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan Ryland Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/geena-25-gjemte-mdma-i-underlivet-pa-vei-inn-pa-roskildefestivalen/69992578 Vis mer

Prøvde å sortere

I Smiths gjeng valgte de litt forskjellige løsninger på søppelproblematikken.

- Alle i campen vår har tatt med seg madrasser og soveposer tilbake, og vi satset på å kjøpe minst mulig der nede som måtte legges igjen. Campen vår var en del et tilbud fra festivalen der festivaldeltakerne kunne kjøpe seg en camp som var satt opp på forhånd, så vi kjøpte jo alle sammen nye telt, da. Noen ble tatt med tilbake til Norge, og andre ble lagt igjen, sier 22-åringen.

- Vi prøvde i det minste å sortere avfallet vårt slik at vanlig søppel gikk i poser og teltavfallet gikk i separate hauger.

«Klovn»-stjerne kjefter

Festivalen selv stikker hull på myten om at telt, liggeunderlag og sovepose blir samlet inn av frivillige og delt ut til noen som trenger disse, som hjemløse og flyktninger, skriver Ekstra Bladet.

«Ta med deg campingutstyret ditt hjem etter festivalen. Alt som blir etterlatt er søppel og vil bli destruert», lyder oppfordringa fra Roskilde-festivalen, som er publisert på deres hjemmeside.

I forkant av årets musikkfest på Dyrskuepladsen forsøkte Roskilde-festivalen seg på en holdningskampanje, med det mål for øye å få flere til å ta med seg sakene sine hjem.

I en video publisert på Instagram kan vi se skuespiller Mia Lyhne (48), kjent fra komiserien «Klovn», gi god, gammeldags «mammakjeft».

- Hva faen foregår oppi hodene deres når dere ikke rydder opp etter dere? spør Lyhne med morskt blikk.

Fikk dårlig samvittighet

Tonje Garberg Bornstedt forteller at hun tidligere har latt campingutstyret ligge igjen på festivalen, men at Instagram-videoene påvirket henne i en positiv retning.

- Grunnen til at jeg ryddet opp etter meg i år tror jeg har med at jeg personlig har blitt mer miljøbevisst og rett og slett eldre. Det er mye unge folk på festivalen, påpeker 24-åringen.

- Jeg synes de Instagram-videoene var gode da de rett og slett ga meg skikkelig dårlig samvittighet for å ha lagt igjen tingene mine de to forrige åra. Kanskje festivalen burde satse enda mer på disse videoene?

LYSTGASS: Gasspatroner som er ment for å brukes i kremsprøyter ligger strødd utover festivalcampene på Roskildefestivalen i Danmark. Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer