«Forsvinningen - Lørenskog 31. oktober 2018» på Netflix

Slik forsvarer skaperne serien

Tom Hagens advokat Svein Holden reagerer kraftig på at det lages Netflix-serie om Anne-Elisabeth Hagens forsvinning. Regissøren mener at serien er viktig.

LØRENSKOG-SAKEN BLIR SERIE: 14. september er det premiere på Netflix-serien «Forsvinningen», som tar for seg forsvinningen av Anne Elisabeth Hagen i 2018. Video: Netflix Vis mer
Publisert

Onsdag har den omdiskuterte serien «Forsvinningen - Lørenskog 31. oktober 2018» premiere på Netflix.

Serien fokuserer på etterforskerne, journalistene og advokatene «som i kjølvannet av kidnappingen av Anne-Elisabeth Hagen blir sugd inn i en virvel av teorier, spekulasjoner og rykter». Serien er en fiksjonsserie som viser sakens utvikling fra Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober 2018 fram til 31. oktober 2020.

På rollelista finner vi blant andre Terje Strømdahl i rollen som Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen. Hagen er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone.

Tom Hagen har gjennom hele prosessen nektet straffskyld, og hevder han ikke har noen ting med konas forsvinning å gjøre.

Dagbladet har forsøkt å kontakte Tom Hagens advokat, Svein Holden, for en kommentar til serien. Henvendelsen er så langt ikke besvart.

- En gåte

Serieskaperne Nikolaj Frobenius og Stephen Uhlander sier at verken Tom Hagen, eller familiemedlemmer av Anne-Elisabeth er sentrale karakterer i Netflix-serien.

- De er perifere. De er slått sammen, og i stor grad anonymisert. Tom Hagen er heller ikke en hovedperson. Han er en person folk ser gjennom et prisme. Han er en gåte, eller en person som de andre karakterene ser på, sier Frobenius til Dagbladet.

I serien er hovedkarakterene imidlertid flere, og det dreier seg om blant andre etterforskeren Jorun (Yngvild Støen Grotmol) og journalisten Erlend (Christian Rubeck). Advokatene i saken, blant andre forsvarer for Tom Hagen Svein Holden, blir også portrettert i serien.

Frobenius forteller at hensikten med serien er å vise hvordan vi som samfunn reagerer når en sak som Lørenskog-forsvinningen blir stående uløst. Det var også slik planleggingen av serien startet.

Frobenius og Uhlander kom fram til at serien skulle fokusere på flere karakterer som hadde helt ulike innfallsvinkler til saken.

- Det handler om dem som er involvert i saken og jakten på svaret, og hva det gjør med dem, sier Stephen Uhlander til Dagbladet.

- Skyldspørsmålet blir ikke et sentralt spørsmål i det. Det var ikke det som var vår inngang, fortsetter Uhlander.

Frobenius sier at serien ikke forsøker å bevise noe, verken på den ene eller andre siden.

- Vi har ikke et sentralt argument. Vi prøver ikke å bevise at Tom Hagen er skyldig eller uskyldig, vi prøver ikke å vise det ene eller andre. Vi prøver å vise: sånn kan man se det fra den synsvinkelen, sånn kan man se det fra den andre synsvinkelen, sier Frobenius.

På spørsmål om serien er samfunnskritisk, svarer Frobenius:

- Absolutt. Det er en serie som har en kritisk innstilling til både mediesamfunnet, som vi alle er en del av, hvordan politiet jobber, men også til oss selv og hvordan vi tenker om skyld og uskyld, sier Frobenius.

SVEIN HOLDEN: En av de sentrale karakterene i serien er Svein Holden, Tom Hagens forsvarer, som spilles av Henrik Rafaelsen. Foto: John-Erling H. Fredriksen / Netflix
SVEIN HOLDEN: En av de sentrale karakterene i serien er Svein Holden, Tom Hagens forsvarer, som spilles av Henrik Rafaelsen. Foto: John-Erling H. Fredriksen / Netflix Vis mer

- Enorm tilleggsbelastning

I forkant av seriens premiere har Tom Hagens advokat Svein Holden vært kritisk til serien. I januar uttalte Holden følgende til Dagbladet om Netflix-serien:

- For min klient innebærer prosjektet en enorm tilleggsbelastning. Selv frykter jeg at serien vil kunne ha negative konsekvenser for den pågående etterforskningen av saken, sa Holden.

Til VG uttalte Holden på mandag at de fortløpende vurderer rettslige skritt mot serien, men understreker at de må ha sett serien før de kan si om det blir aktuelt.

REAGERER: Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, reagerer kraftig på at Netflix lager tv-serie om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
REAGERER: Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, reagerer kraftig på at Netflix lager tv-serie om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Frobenius forstår at det er vanskelig for Tom Hagen og familien at det lages en serie om den uoppklarte forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen.

- Vi skjønner at det uansett vil være vanskelig at det blir laget en serie som dette. Det har vi selvfølgelig snakket mye om. Men det er ikke en serie om familien. Denne serien handler om saken og de som jobber med saken, sier Frobenius.

Dersom familien ønsker å se serien har Frobenius et håp:

- Hvis de vil se serien håper jeg de registrerer at her er det også veldig tunge forsvar for familiens perspektiv, sier Frobenius.

SERIESKAPER: Nikolaj Frobenius forstår at det skaper reaksjoner at de lager serie om en uoppklart drapssak. Han sier imidlertid at familien til Anne-Elisabeth Hagen og Tom Hagen selv ikke er en sentral del av handlingen i serien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SERIESKAPER: Nikolaj Frobenius forstår at det skaper reaksjoner at de lager serie om en uoppklart drapssak. Han sier imidlertid at familien til Anne-Elisabeth Hagen og Tom Hagen selv ikke er en sentral del av handlingen i serien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Viktig

Regissør Erik Skjoldbjærg sier til Dagbladet at han ikke ville vært med på prosjektet om serien tok stilling til skyldspørsmålet.

- Jeg var veldig klar på at jeg ikke ville lage noen serie som kom med noen påstander om skyldspørsmålet. Det tror jeg ikke vi har noen kompetanse på. Her er det politiet som har jobbet intensivt - og for så vidt en del journalister - uten å finne de svarene, sier Skjoldbjærg.

Da Skjoldbjærg og medregissør Gjyljeta Berisha begynte å jobbe med serien hadde de et ønske om å snakke med etterforskningsgruppa som har etterforsket saken siden Anne-Elisabeth Hagen ble bortført 31. oktober 2018. De har imidlertid ikke ønsket å medvirke.

- Vi har i stor grad jobbet med å snakke med politifolk om hvordan politiet jobber til vanlig. I det her tilfellet hadde vi ikke tilgang til etterforskningsgruppa på Lørenskog. De ønsket ikke å snakke med oss. Vi har måttet belage oss på det som er ute i offentligheten, samt å snakke med andre politifolk.

FAMILIEN: Til tross for at familien til Anne-Elisabeth Hagen ikke er sentrale karakterer i serien er de likevel med. Foto: John-Erling H. Fredriksen / Netflix
FAMILIEN: Til tross for at familien til Anne-Elisabeth Hagen ikke er sentrale karakterer i serien er de likevel med. Foto: John-Erling H. Fredriksen / Netflix Vis mer

Medregissør Berisha forteller at de også har snakket med flere journalister.

- Vi har snakket med ulike krimjournalister, og de mener forskjellige ting og jobber på helt ulike måter, sier Berisha.

Selv om det snart er fire år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant er saken fortsatt uløst, og etterforskningen pågår fortsatt. Tom Hagen har vært siktet for drap eller medvirkning på drap på sin kone i snart to og et halvt år.

På spørsmål om det er for tidlig at serien lages, svarer Skjoldbjærg:

- Det ville vært for tidlig hvis vi skulle påstått noe om skyldspørsmålet. Jeg tror det er nå det er viktig å lage en serie om hvordan vi blir påvirket av en sak som ennå ikke er løst. Det pågår en kamp om opinionen som alle lar seg påvirke av, sier Skjoldbjærg, og fortsetter:

- Sånn sett mener jeg serien er viktig nå. Men det er en skjerpende omstendighet at det er en sak som er pågående, og som berører mennesker i en vanskelig situasjon, avslutter Skjoldbjærg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer