«The Long Night»

Slik fortsetter serieuniverset

HBO tar farvel med «Game of Thrones», men det er langt fra siste gang vi ser noe til adel og allmue i Westeros.

NB! SPOILERE: «Game of Thrones» er over. Dette var det som skuffet Tronetid-panelet mest med sesongen. Video: Tronetid / Dagbladet Vis mer

Siste episode av HBO-serien «Game of Thrones» er unnagjort og etterlater seg et stort fantasyvakuum blant fans over hele verden. Bare i USA ble finaleavsnittet «The Iron Throne» sett av over 19 millioner mennesker på premierekvelden, noterer The Wall Street Journal.

Men etter åtte sesonger med enorm suksess, er HBO på langt nær ferdig med universet til forfatteren bak det hele, George RR Martin. Strømmetjenesten er i full sving med å lage en ny tv-serie innenfor rammene av den samme fantasiverdenen.

- Den har arbeidstittelen «The Long Night». I Westeros’ historie er The Long Night tida da Nattkongen og hvitvandrerne dukket opp for første gang. Ifølge mytene kom de ridende på enorme is-edderkopper, så det er bare å glede seg, sier tv-anmelder og Dagbladets «Game of Thrones»-ekspert, Marie Kleve.

- Dette er på en måte «Jesu tid» i «Game of Thrones»-universet, legger hun til.

SJOKKSCENE: Daenerys overrasket mange i forrige episode av Game of Thrones, og særlig én scene sjokkerer seerne. Vis mer

- Mange døde

«The Long Night» vil fortelle hva som skjedde da fantasiverdenen forlot den sagnomsuste tidsalderen Age of Heroes og sank inn i mørket, skriver HBO. Ifølge Kleve skal det ha vært rundt 8000 år før handlingen i «Game of Thrones».

- Det var en vinter som varte en hel generasjon, der mange døde av sult og kulde. Nattkongen ble som kjent skapt av The Children of The Forest, som et våpen i krigen mellom dem og menneskene. Men det skjedde 2000 år før «The Long Night», og hvorfor han dukket opp igjen senere, har aldri blitt forklart i serien. Kom han med vinteren, eller kom vinteren på grunn av ham? Det er nok noe av det vi får svar på i den nye tv-serien, sier hun.

FERDIG: Game of Thrones har samlet millioner siden premieren i 2011. Her fra siste episode av sesong 8, hvor Daenerys godprater med troppene. Foto: Helen Sloan / HBO
FERDIG: Game of Thrones har samlet millioner siden premieren i 2011. Her fra siste episode av sesong 8, hvor Daenerys godprater med troppene. Foto: Helen Sloan / HBO Vis mer

Forfatteren har selv hintet til at opptak til pilotepisoden starter i løpet av året, skriver Variety. Den Oscar-nominerte skuespilleren Naomi Watts har hovedrollen. Ifølge HBO spiller hun en «karismatisk selskapsløve som skjuler en mørk hemmelighet». I andre roller finner man Miranda Richardson, kjent som Rita Skeeter i «Harry Potter»-filmene, og Josh Whitehouse fra «Poldark»

Få med deg «Tronetid», Dagbladets «Game of Thrones»-program.

HOVEDROLLE: Naomi Watts. Foto: NTB Scanpix
HOVEDROLLE: Naomi Watts. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bygde Winterfell og muren

RR Martin skriver på bloggen at fans bør lese den ferske boka «Fire and Blood» før «The Long Night» slippes. Boka tar for seg historien om Targaryen-dynastiet. Kleve tror man får treffe flere betydningsfulle personer nevnt i bokserien til RR Martin, «A Song of Ice and Fire».

- Det er mange sagnomsuste helter i «Game of Thrones»-universet som levde på denne tida. Blant annet Bran the builder, en av forfedrene til Stark-barna. Han skal ha bygget både Winterfell og muren, og vært sentral i kampen mot Nattkongen.

- Trolig vil vi også få møte den mytiske, Messias-lignende figuren Azor Ahai, som Melisandre og de røde prestene har bygget religionen sin rundt. Den lange natten var jo ikke bare noe som foregikk i Westeros. Det er en hendelse som dukker opp i myter og sagn fra alle kontinentene i fantasyuniverset. Den nye serien har derfor muligheten til å spenne over et enda større lerret. Den vil nok avsløre at mange av mytene og de religiøse retningene har felles opphav, sier Kleve.

- Enormt stort

Selv om det tilsynelatende blir nok av gjensyn med zombiehæren til Nattkongen, håper hun at «The Long Night» også vil fokusere vel så mye på maktkampen mellom karakterer og familier i det harde føydalsamfunnet.

SUKSESSFORFATTER: George RR Martin har skapt Game of Thrones-verdenen . Nå går han løs på en ny tv-serie fra samme univers. Foto: NTB Scanpix
SUKSESSFORFATTER: George RR Martin har skapt Game of Thrones-verdenen . Nå går han løs på en ny tv-serie fra samme univers. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er er selve kjernen i Martins prosjekt. Det er uansett mye å ta av. Noe av det kuleste med «Game of Thrones»-universet, er hvor enormt stort det er. Martin har bygget en verden som strekker seg over et nesten like stort område som vår virkelige verden, og med mange tusen år lang, velutviklet historie

Den nye serien skapes av Jane Goldman og RR Martin. Ifølge Variety har han avslørt at det også jobbes med to andre «Game of Thrones»-prosjekter. Forfatteren tok i går selv et slags farvel med tv-serien han har vært en del av siden 2009, da de første planene for alvor ble lagt. Premieren var våren 2011.

- Nå er det slutt

- Kan det virkelig bare være et tiår siden manageren min booket et møte i Los Angeles, og jeg satte meg ned sammen med David Benioff og D.B. Weiss (serieskaperne, red.anm.). Lunsjen varte lenge forbi middagstid. Jeg spurte dem om de visste hvem Jon Snows mor var. Heldigvis, det gjorde de, skriver forfatter George RR Martin på sin egen blogg.

- Det var slik det startet. Nå er det slutt, fortsetter han og beskriver milepælen som vemodig.

RR Martin forteller at han fortsatt jobber på den neste og svært etterlengtede boka i «A Song of Ice and Fire»-serien, som «Game of Thrones» er basert på. Det er flere år siden tv-serien tok igjen bøkene. Forfatteren er som vanlig kryptisk.

- Jeg vet, jeg vet, «The Winds of Winter» er veldig forsinket, men den blir ferdig. Jeg sier ikke når. Jeg har forsøkt det før og skuffet dere, men jeg skal gjøre den ferdig og etter det kommer «A Dream of Spring». Hvordan skal bøkene ende? På samme måte som tv-serien? Annerledes? Vel, ja. Og nei. Og ja. Og nei. Og ja.