Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik gikk det da de kontroversielle selfangerne dro ut på tokt: - Det er noe vakkert over dødsøyeblikket

«De siste fangstmennene» slaktet 6600 sel.

KONTROVERSIELT: Etter 200 år med norsk selfangst, satte regjeringen strek i 2015. Fra da av var det ingen som fikk subsidier til å drive med selfangst. Ei enslig skute satte likevel kurs mot Vestisen, på det som kanskje ble Norges siste selfangstsesong, skriver Koko film om «Ishavsblod». Video: TIFF / Koko Fil... Vis mer

(Dagbladet): - Det var ikke så ille å være med på fangsten. Jeg har slekt som er bønder, og vært med på, og sett slakt av dyr. Selv spiser selv minimalt med kjøtt, men når man ser all kunnskapen og respekten fangstmennene vi fulgte har for selen og naturen, er det også noe vakkert over dødsøyeblikket til selen, sier filmskaper Trude Berge Ottersen til Dagbladet.

FILM: Filmskaperne Gry Elisabeth Mortensen og Trude Berge Ottersen har laget dokumentaren «Ishavsblod» om norsk selfangstkultur. Foto: Privat
FILM: Filmskaperne Gry Elisabeth Mortensen og Trude Berge Ottersen har laget dokumentaren «Ishavsblod» om norsk selfangstkultur. Foto: Privat Vis mer

Berge Ottersen står sammen med co-regissør og fotograf, Gry Elisabeth Mortensen, bak den premiereklare fullengderdokumentaren «Ishavsblod».

En én time og 38 minutter lang hyllest til norsk, utdøende selfangstkultur, heter det i filmomtalen, som beskriver prosjektet på følgende måte: «En arktisk, havgående roadmovie, med barske kvinner og menn, som trosser uvær, kulde og ensomheten i Ishavet».

- Var en del av besetningen

Berg Ottersen var med aleine under en tre uker lang researchtur i 2014, men gjennom hele jaktsesongen 2015 fulgte de to dokumentaristene besetningen på fangstskuta MS «Havsel».

- Vi mønstret selv på skipet, og var i to måneder i strekk en del av besetningen. Vi var også med på å slakte dyrene, forteller Berge Ottersen.

Hun forteller at besetningen til sammen slaktet rundt 6600 grønlandssel. Kjøtt, pels, fett og kroppsdeler brukes og selges når båten returnerer til fastlandet. Verdens naturfond (WWF) anslår at det finnes rundt 9 millioner artseksemplarer (2015).

GRØNLANDSSEL: Det finnes 9 millioner grønlandssel anslår WWF. MS Havsel jaktet rundt 6600 sel i 2014 og 2015. Foto: Skjermdump / Koko Film / TIFF
GRØNLANDSSEL: Det finnes 9 millioner grønlandssel anslår WWF. MS Havsel jaktet rundt 6600 sel i 2014 og 2015. Foto: Skjermdump / Koko Film / TIFF Vis mer

- I 2014 tok de 4300 dyr, og året etter 2300. Vi vil at folk skal være med ut og oppleve hvordan det er å jobbe på ishavet. Vi har ikke bakt inn politikk i denne filmen, sier Berge Ottersen.

Omstridt tematikk

Selfangst ble for alvor et betent tema da norsk selfangst fikk internasjonal oppmerksomhet og massiv kritikk for inhumane fangstmetoder på slutten av 80-tallet. Særlig klubbingen av levende sel ved bruk av hakapik ble problematisert etter at Bladet Tromsø (nå iTromsø red. anm.) publiserte rapporten til selfangstinspektør Odd F. Lindberg i 1988.

SKYTES FØRST: Først drepes selen med et skudd til hodet, så drar mannskapet skrotten ombord. Foto: Skjermdump / Koko Film / TIFF
SKYTES FØRST: Først drepes selen med et skudd til hodet, så drar mannskapet skrotten ombord. Foto: Skjermdump / Koko Film / TIFF Vis mer

I ettertid er reglene for fangstmetoder endret. Fangstskuta MS «Havsel» i «Ishavsblod» hadde med seg inspektør Lindberg på 80-tallet.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH er blant dem som aktivt arbeider for å stoppe selfangsten. Siri Martinsen er veterinær og leder i NOAH, og mener at selfangerne tar livet av seler primært for pelsens skyld.

- Vi ønsker en full stopp. Fangsten er totalt unødvendig og påfører selene lidelse. Risiko for skadeskyting er godt dokumentert, og selv Fiskeridirektoratet ønsker å endre reglene. Selarter er dessuten sårbare for klimaendringer og issmelting, sier Martinsen til Dagbladet

- Romantiserer overgrep

- Jeg har ikke sett den, men filmer som «Ishavsblod» har lett for å romantisere overgrep mot dyr. Det kan bli stygt og ensidig når man overser dyrenes perspektiv og kun forteller historien om samhold og kultur blant fangstmenn, legger hun til.

Filmskaper Berge Ottersen er totalt uenig i kritikken fra NOAH. Hun forteller at det både er en veterinær og en oppsynsmann med på skipet.

BLODIG: - Selen er vakker, men slakt er ikke vakkert. Vi viser fangstkulturen på en nøktern måte, sier filmskaper Trude Berge Ottersen til Dagbladet. Her ser man selskinn fra grønlandssel. Foto: Skjermdump / Koko Film / TIFF
BLODIG: - Selen er vakker, men slakt er ikke vakkert. Vi viser fangstkulturen på en nøktern måte, sier filmskaper Trude Berge Ottersen til Dagbladet. Her ser man selskinn fra grønlandssel. Foto: Skjermdump / Koko Film / TIFF Vis mer

- Det er helt idiotisk å si at det bare er pelsen som er målet, sier Berge Ottersen, og fortsetter:

- Nordmenn i dag vet ingenting om moderne selfangst. Selen sover på isen og skytes i hodet av en fangstmann. Den klubbes først etter at den er død. Absolutt hele dyret brukes, ikke bare pelsen. Da vi kom på land etter mange uker på havet sto folk i kø på brygga for å handle selkjøtt.

- Absurde subsidier

Etter press fra EU stoppet Norge de statlige selfangstsubsidiene i 2015, men gjeninnførte ordningen i 2016.

- Det er absurd at staten nærmest har fullfinansiert selfangst. Vi ønsker selvfølgelig at alle subsidier kuttes ut, sier Martinsen i NOAH til Dagbladet.

Mortensen mener på sin side at «NOAH opptrer komisk».

- De romantiserer og løfter opp den søte selen med de store øynene i forhold til andre dyr. Ja, selen er vakker, men slakt er ikke vakkert. Vi viser fangstkulturen på en nøktern måte, sier Berge Ottersen.

«Ishavsblod» har premiere 17. mars.

JAKT: Mannskapet på MS Havsel jakter blant annet fra båten. Foto: Skjermdump / Koko Film / TIFF
JAKT: Mannskapet på MS Havsel jakter blant annet fra båten. Foto: Skjermdump / Koko Film / TIFF Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media