KOMMENTARER

Falsk historie om tvungen abort:

Slik gikk det da konservative aktivister ville lure Washington Post

Saken viser hvor viktig det er at mediene undersøker historier om seksuelle overtramp grundig før de trykker artikler.

LEDER FREMDELES: Roy Moore (R) leder fremdeles senatsracet i Alabama selv om han er blitt anklaget av flere kvinner for å legge an på dem og forgripe seg på dem da de var tenåringer. Foto: AP / Scanpix / Brynn Anderson.
LEDER FREMDELES: Roy Moore (R) leder fremdeles senatsracet i Alabama selv om han er blitt anklaget av flere kvinner for å legge an på dem og forgripe seg på dem da de var tenåringer. Foto: AP / Scanpix / Brynn Anderson. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jojomen, mediene kan være vel fascinert av sin egen navle. Men noen ganger er det riktig og viktig å fortelle historien om hvordan et nyhetstips ikke ble til en nyhetssak, og prosessen frem mot den avgjørelsen. I helgen la Washington Post ut en artikkel om hvordan deres egne reportere ble forsøkt lurt av en organisasjon som etter sigende ville avsløre amerikanske mediers hærtog mot konservative politikere — men endte opp med å bli avslørt selv.

Bakgrunnen for det hele er den avgjørende senatsvalgkampen i Alabama. Den republikanske kandidaten, Roy Moore, var ansett som kontroversiell og ytterliggående allerede under primærvalget. Så kunne Washington Post avsløre at Moore hadde forgrepet seg seksuelt på en fjortenåring da han selv var i tredveårene, og prøvd seg på flere andre unge tenåringsjenter. Moore har kjempet innbitt tilbake. Før helgen tok en kvinne kontakt med Washington Post og hevdet at hun hadde hatt et seksuelt forhold til Moore da hun var femten, og at han hadde presset henne til å ta abort.

Men reporterne merket seg raskt at historien hennes ikke helt hang sammen, og kunne etter en nærmere faktasjekk konkludere med at kvinnens historie var et forsøk på bedrag. Egentlig var hun på oppdrag fra den mediefiendtlige organisasjonen Project Veritas, som hadde som mål å få Washington Post til å trykke en falsk historie — slik at de etterpå kunne hevde at også de opprinnelige anklagene mot Moore kunne være falske. Istedet filmet avisen kvinnen mens hun forsøkte å overtale reporteren deres, og la det ut som en del av sin egen sak.

Project Veritas, hjertebarnet til den konservative aktivisten James O’Keefe, ville undergrave medienes troverdighet. I samme slengen var de i gang med å undergrave troverdigheten til kvinner som forteller offentlig om seksuell trakassering og overgrep. Lureriet er et produkt av det trykkende politiske klimaet i USA, men er også et forsøk på å utnytte #metoo-kampanjen og kampen for at kvinner som forteller om seksuelle overtramp, skal bli trodd. Slik viser denne saken også hvor viktig det er at mediene holder fast ved sine rutiner for etterrettelighet og verifisering av det de publiserer, også i arbeidet med å bekjempe seksuell trakassering. Hvis Washington Post ikke hadde vært årvåkne her, kunne kampanjen blitt skadelidende.

Når det heldigvis ikke skjedde, står saken igjen som et sørgelig eksempel på hvor dype de kulturelle og politiske skyttergravene i USA er blitt. Her kan store ressurser settes inn for å diskreditere en kvinne som fortalte om et overgrep hun opplevde da hun var fjorten, og avisene som brakte hennes historie frem i lyset. Og til tross for anklagene om seksuelle fremstøt og overtramp overfor mindreårige har Roy Moore fremdeles en knapp ledelse på meningsmålingene. Pedofile overgrep er én ting, men for et flertall av velgerne i Alabama er det viktigere at han ikke er demokrat.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer