FENGSLET: Adnan Syed ble dømt til livsstid i fengsel for drapet på kjæresten sin. Han var bare 17 år gammel. Foto: NTB Scanpix.
FENGSLET: Adnan Syed ble dømt til livsstid i fengsel for drapet på kjæresten sin. Han var bare 17 år gammel. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

«Serial»

Slik gikk det med «Serial»-Adnan

17 år gammel ble han dømt til livstid i fengsel for drapet på kjæresten. I dag er skjebnen hans usikker.

I 2000 ble Adnan Syed (38) dømt til livstid i fengsel for å ha kvalt og drept sin ungdomsskolekjæreste Hae Min Lee, og begravet henne i Leakin Park i Baltimore.

Han var 17 år den gangen.

Rettssaken fikk lite medieoppmerksomhet før den i 2014 ble gjenstand for den ekstremt populære podkasten «Serial». Millioner av lyttere lastet den ned, og snart ble den plassert under lupen av talløse internett-detektiver. Dette skriver The Week.

I kjølvannet av podkastens avsluttende episode, anket Syed dommen på grunnlag av at hans tidligere advokat hadde unnlatt å kalle inn et sentralt vitne. Asia McClain, en sentral deltaker i podkasten, kunne ifølge Syed gi ham alibi.

McClain hadde oppgitt å ha sett Syed på biblioteket på Woodlawn High School samtidig som Lee ble drept. Ifølge McClain kunne ikke Syed ha vært Lees drapsmann.

Kryssforhørte ikke vitne

I 2016 ble den opprinnelige dommen satt til side av dommer Martin Welch. Retten fant at Syeds forsvarer, avdøde Cristina Gutierrez, aldri kryssforhørte aktoratets ekspert om troverdigheten til mobiltårn-teknologien som ble brukt til å plassere Syed på åstedet i gjerningsøyeblikket.

Syeds nye forsvarer Justin Brown prøvde deretter uten hell å få Syed løslatt i påvente av en ny rettssak. Han argumenterte for at Syed «ikke utgjorde noen trussel mot samfunnet», og at han allerede hadde sonet 17 år i fengsel «basert på grunnlovsstridig bevisførsel for en forbrytelse han ikke begikk».

Dommen ble seinere opphevet av ankedomstolen Court of Special Appeals, denne gangen på grunnlag av at Gutierrez aldri kalte inn alibivitnet McClain. Aktoratet protesterte. De hevdet at Gutierrez hadde gjort en grundig jobb, og at McClain ikke ville endret utfallet av rettssaken.

- Vil forbli i limbo

Marylands høyeste domstol tok protesten til følge. Ifølge Rolling Stone innebærer dette at saken «vil forbli i limbo i minst halvannet år». De skriver videre at de nye høringene i ankedomstolen vil starte i november eller desember, og at en endelig dom vil bli avsagt seinest 31. august 2019.

Selv om Syed skulle bli frikjent i denne runden, risikerer han fortsatt å bli siktet på nytt.

Den nye sesongen av «Serial» handler ikke om Syed. Ifølge Elite Daily vil serien ta for seg det amerikanske rettssystemet i bredere forstand, og handlingen vil dreie seg rundt en håndfull tilfeller heller enn bare én.

- Jeg tror ikke vi kan forstå hvordan rettssystemet fungerer ved å se på bare ett tilfelle, sier programleder Sarah Koenig i traileren for den nye sesongen.

På seriens offisielle Twitter-side heter det at serien vil fortelle «ekstraordinære historier om vanlige tilfeller».

Ifølge The Week skal derimot den Oscar-nominerte regissøren Amy Berg regissere serien «The Case Against Adnan Syed» for HBO.

Serien har ifølge The Verge ha vært i produksjon siden 2015, og vil ifølge HBO presentere «nye oppdagelser som trekker dommen mot Syed ytterligere i tvil.»