ROSER FRANKRIKE: Mange jobber mye og overlater mye av den daglige omsorgen til dagmammaer tidligere enn det norske kvinner er komfortable med. Likevel velger franske familier flere barn, skriver innsenderen som roser det franske skolesystemet. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
ROSER FRANKRIKE: Mange jobber mye og overlater mye av den daglige omsorgen til dagmammaer tidligere enn det norske kvinner er komfortable med. Likevel velger franske familier flere barn, skriver innsenderen som roser det franske skolesystemet. Foto: Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Debatt: Familiepolitikk

Slik gjør vi det i Frankrike

Kjære Erna! Takk for at du endelig fokuserer på familiepolitikk i din nyttårstale.

Meninger

Vi må ta vare på våre unge sa du. Kanskje årets viktigste forsett? Men hvordan skal du ta vare på familier - og respektere barn og voksne med en slik oppfordring?

Lise Benedicte Grung.
Lise Benedicte Grung. Vis mer

Skal du få kvinner til å både jobbe og føde mange barn? Med dagens tidsklemme? Glem det! For dette handler ikke om økonomi og permisjonsordninger. Det er helt andre mekanismer som gjør at en ønsker seg familie, nemlig tid sammen!

Jeg og familien har bodd flere år i Frankrike med barna. Norske venner sa ofte: Hvordan orker dere! Alle jobber så lange dager- og så har de så kort permisjon!

Ja det er sant. Mange jobber mye og overlater mye av den daglige omsorgen til dagmammaer tidligere enn norske kvinner er komfortable med. Likevel velger franske familier flere barn!

Så hva er det Frankrike gjør, de som har klart det Erna drømmer om?

Frankrike har høyest andel av kvinner arbeidslivet i moderne land.

Frankrike har innført flere tiltak for å øke «barneproduksjonen» og har så langt lyktes med det. De føder over 2, 01 barn pr. kvinne viste statistikken fra 2016.

Når vi i Norge fortsatt diskuterer permisjoner og øker barnetrygda med en 50-lapp, så glemmer vi den totale rammen av samfunnsøkonomi og familie! Men hva gjør Frankrike?

1. De har en progressiv permisjonsordning. Jo flere barn du får, jo lengre permisjon får du. Etter første barn får du bare ca. fire måneder (med tilgjengelig, egnet pass). Med et tredje barn kan du være hjemme ca. 10 måneder, og med 2 måneder ferie! Vips så har du like lang permisjon som hjemme i Norge!

2. Fram til barna fyller tre år og begynner på førskolen som går fra(3-6 års alder, er det få kvinner som er hjemme. Men om du velger det, har du rett på langvarig permisjon fra jobben din.

3. Det er dagmammaer, barnehager og pass («Nono»-er som henter fra barnehage og skole), tilgjengelig fra barna er tre måneder fram til de ved 11-års alder starter på sjette skoletrinn.

4. En annen ting: Kvalitetstid på kvelden. Franske barn sover i barnehage/førskole 1–2 timer gjerne til de er fire-fem år. Det vil si at om kvelden kan foreldre og barn være sammen og ikke bare kjempe mot trøtte og grinete barn.

5. Og sist, men ikke minst: Franskmenn/kvinner har lange arbeidsdager. Men: de har også inntil ti ukers ferie. Barna har seksukersøkter med to ukers ferie mellom, gjennom skoleåret i tillegg til åtte ukers sommerferie (og ja det er ferie-SFO).

Det er det jeg kaller respekt: barn og voksne blir anerkjent for å jobbe hardt på skole og arbeid.

Norge; fortsatt verdens beste velferdsstat? Realiteten i Norge er at det fortsatt er kvinner som tar mye av den daglige omsorgen med barna. Det har ikke skjedd en revolusjon etter at menn fikk lengre permisjon. Barn skal klare seg hjemme uten SFO fra ti års alder. Klart de tyr til videospill.

Her er min ønskeliste for familien:

1. Innfør heldagsskole.

2. Innfør leksefri. I Frankrike er det faktisk forbudt med lekser.

3. Ti ukers ferie! Ferie for barna hver 6. uke og flere barnevaktordninger enn Au Pair-ordningen.

En lykkelig familie er god samfunnsøkonomi!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.