Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik har det gått med «Ingen grenser»-deltakerne

Og her er deres nye utfordringer.

SPRENGTE ALLE GRENSER:  I går så vi at alle deltakerne i «Ingen grenser» komme seg til toppen av Snøhetta i samlet flokk. Etter godt lagarbeid kunne de sprette sjampanjen 2286 meter over havet med god samvittighet. Bak fra venstre ser vi Marianne Rasmussen Kolvik, Einar Angelsen, ekspedisjonsleder Lars Monsen og Kenneth Birkenes. Kari Sangro Olestad (andre rekke fra venstre), Kjersti Lium og Bjarte Bø-Sande. Anne Marie Hagerup (foran fra venstre), Ingvil Bruland Vadla, Liv Tone Lind, Fredrik Alden Thorsen og Birgit Røkkum Skarstein. Foto: Håvard Jenssen / Mastiff
SPRENGTE ALLE GRENSER: I går så vi at alle deltakerne i «Ingen grenser» komme seg til toppen av Snøhetta i samlet flokk. Etter godt lagarbeid kunne de sprette sjampanjen 2286 meter over havet med god samvittighet. Bak fra venstre ser vi Marianne Rasmussen Kolvik, Einar Angelsen, ekspedisjonsleder Lars Monsen og Kenneth Birkenes. Kari Sangro Olestad (andre rekke fra venstre), Kjersti Lium og Bjarte Bø-Sande. Anne Marie Hagerup (foran fra venstre), Ingvil Bruland Vadla, Liv Tone Lind, Fredrik Alden Thorsen og Birgit Røkkum Skarstein. Foto: Håvard Jenssen / Mastiff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går så vi hvordan alle de elleve deltakerne i «Ingen grenser» kunne sprette sjampanjen på toppen av Snøhetta i kollektivt gledesrus. Til tross for smerter, utmattelse og heftige diskusjoner, kom alle seg til 2286 meter over havet.

Men det har kostet, og de fleste vurderte å gi opp en eller flere ganger i løpet av de 30 dagene.

Tv-serien har vært svært populær og over 1,4 millioner så siste epiosde. I løpet av noen januaruker er de elleve deltakerne, som alle har en funksjonshemming, blitt noen av landets største kjendiser. Her forteller de om sine nye liv.

  Kari Sangro Olestad (30) Hamar, cerebral parese
Flere ganger vurderte Kari å gi opp, men i ettertid er hun sjeleglad for at hun beit tenna sammen.

- Den har vært med på å øke selvtillitten og selvbildet mitt. Jeg merker at andre har fått et nytt syn på meg, og økt forståelsen for den jeg er, sier hun.

Etter turen måtte hun bruke en måned på å få overskuddet og energien tilbake. Nå får hun tilbakemeldinger som at hun er en solstråle, og tankene hennes har tatt en uventet retning.

- Jeg har fått troen på at det finnes muligheter for at jeg kan bruke kreativiteten min. Jeg drømmer om en ny hverdag med ny giv. Om det ikke skulle bys andre muligheter, så har jeg hele livet fått skryt for mitt pene smil og fine tenner, så veien burde være kort til å bli tannkremmodell. Jeg har det jo allerede i navnet - Kari(e)s kontroll, sier Kari og ler.

Til sommeren har hun et mål om å kjøpe seg kano, og gleder seg til dager med sykkel- og teltturer.

Kjersti Lium (46) Greåker, blind
For Kjersti har turen vært en personlig seier, og stadig stopper ukjente for å si hei.

- Jeg har fått mer smaken på friluftsliv, naturopplevelser og økt treningsglede. Jeg lengter bare etter å være mer ute, sier Kjersti.

Etter ekspedisjonen gikk hun en femdagers tur i fjellet fra hytte til hytte, men savnet telt. Forrige uke sov hun ute i åtte minus, og mannen hennes er blitt inspirert til å bli med. I framtida drømmer Kjersti om å ta med mannen til Svalbard, men først har hun andre planer.

- Nå skal jeg starte opp med massasje, som jeg tok utdannelse i i fjor. Ellers skal jeg fortsette å trene, gå Ridderrennet, padle, sykle og gå mange turer til sommeren.

Einar Angelsen (28) Tromsø, dysmeli (mangler et ben og flere fingre)
- Et eventyr, sier Einar om ekspedisjonen.

Allerede gleder han seg til sommeren, fordi han da skal flytte ut i naturen igjen.

- «Ingen grenser» har fått meg til å innse hvor heldig jeg faktisk er som har et så høyt funksjonsnivå selv om jeg mangler et ben og noen fingre. Jeg har fått oppleve mennesker som til tross for større funksjonshemninger enn meg mestrer naturen like godt, om ikke bedre, enn et funksjonsfriskt menneske. I tillegg har jeg innsett hvor viktig samarbeid er, sier han.

Einar brukte lang tid på å komme seg etter turen, og sier det var utfordrende å fordøye alle inntrykk.

- Nå skal jeg fokusere på studiene. I tillegg tenker jeg å kjøpe meg hund.

Anne Marie Hagerup (65) Trondheim, benamputasjon etter kreft
Anne Marie ble med for å vise at ei dame på 65 kan mestre det meste, og at livskvaliteten øker med alderen. Hun har fått økt selvtillitt av turen, og stadig får hun positiv respons.

- Nå skal jeg fortsette livet som mor, bestemor, ektefelle og kunstner i Atelier Ilsvika, sier hun.

Til sommeren blir det flere toppturer, og hun drømmer om å skape grensesprengende kunst, få fred på jorda og et god liv.

- Turen har utviklet forståelse min for ulike typer funksjonshemminger og jeg har fått øynene opp for viktigheten av samhold. Mitt nye mål er å komme meg på Storskrymten og kvalifisere for medlemskap i Storskrymten spaserklubb, sier hun.
  Marianne Rasmussen Kolvik (27) Nittedal, døv
- «Ingen grenser» har ikke direkte forandret livet mitt, men gitt meg et annet syn på det, i tillegg til det å takle utfordringer. Jeg har definitvit blitt mer glad i naturen, sier Marianne.

Da hun kom tilbake til Nittedal måtte hun bruke godt med tid for å komme seg inn i rollen som tobarnsmor og kone igjen, og hun ble overrasket over den store oppmerksomheten hun fikk. Nå skal Marianne fortsette på bachelor-studiet i tegnspråk.

- Jeg drømmer om å jobbe med døve i utviklingsland, som ikke har det like godt som oss. Ekspedisjonen har betydd mye for meg, og gitt meg et innblikk i hvordan andre mennesker takler ulike utfordringer.
  Bjarte Bø-Sande (40) Randaberg, døv og svaksynt
Et av målene for Bjarte var å komme i bedre form. Kiloene har rent av, og turen har forandret ham på flere måter.

- Folk er blitt mer oppmerksomme på at jeg har nedsatt syn og er døv. Tidligere har det vært vanskelig å bevege seg i folkemengder med den dårlige balansen. Nå vet mange hvorfor det er slik, og «Ingen grenser» har gjort handikappet mitt til en bagatell, sier Bjarte.

Nå er han mer i skog og mark, og er bevisst på å bevege seg ofte.

- Jeg føler meg mye sprekere nå, og har ikke angret på at jeg ble med. Jeg hadde ingen følelse i fingrene (nummehet) fram til starten av oktober, som kom av scenebetennelse i begge armene, sier Bjarte, som nå snuser på muligheten for å ta en mastergrad kombinert med jobben.
  Fredrik Alden Thorsen (31) Fusa, kortvokst
Fredrik meldte seg på ekspedisjonen for å gi seg selv et spark bak.

- Lars snakket mye om å ta en sjanse. Jeg føler at jeg tørr mer, jeg gir meg heller ikke unnskyldninger lenger, men fullfører og står løpet ut, sier han.

I høst kjøpte han seg et gedigent hus, som han pusser opp. Der bor han sammen med katten Albert, men drømmer om å dele det med flere.

- Jeg skal fortsette i jobben, bygge fotostudio, etablere et hjem og lete etter kjærligheten, men nødvendigvis ikke i den rekkefølgen. Jeg drømmer om faste rammer, trygghet og noen å dele alt med, sier han.

Mestringsevnen og motet hans har også økt kraftig.

- Selvtilliten gjør at jeg ikke føler meg mindreverdig lenger, og er stolt av meg selv. Mitt nye mål er å tørre noe nytt hver dag, og lære meg kinesisk.

Birgit Røkkum Skarstein (22) Levanger, lam etter sykehustabbe
- Jeg blir lyttet til, og føler at vi har nådd ut med et viktig budskap. Jeg får mange henvendelser fra mennesker som serien har betydd noe for, og får lov å uttale meg i media om saker jeg anser som viktige, sier Birgitt om hvordan livet har forandret seg etter turen.

Tilbakemeldingen har vært mange, og hun føler seg rikere av alle erfaringene. Nå ser hun på seg selv som et talerør for andre, og er glad for mulighetene det gir.

- Jeg begynte i ny jobb som leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus rett over nyttår. I tida framover skal jeg sette meg inn i det som ser ut til å komme på tapeten i 2012, i tillegg skal jeg trene, drive med de til nå forsømte interessene og ellers være med venner og familie, sier Birgit.
  Kenneth Birkenes (30) Elverum, hatt kreft tre ganger. Smerter, avstivet hofte etter flere operasjoner.
Flere ganger daglig blir Kenneth kontaktet av folk som er blitt berørt av hans sterke historie, eller er i samme situasjon.

- Jeg ønsker å bruke informasjonen og erfaringene jeg har rettet mot andre som også opplever kreft, for å gi håp. Allerede har jeg planlagt fire foredrag, sier Kenneth.

Han skal blant annet fortelle sin historie, og hvilke metoder han har brukt for å komme seg gjennom de tøffe periodene med Ewing sarkom. Det er mulig han etter hvert må trappe ned jobben i villmarksbutikken, i tillegg til at han har satt seg mål om å bruke naturen mer.

- Allerede har har jeg vært mye ute i naturen med familien. Jeg er blitt et kjent ansikt. Det er veldig morsomt, og jeg har faktisk fått litt mindre tid, fordi det er så mange henvendelser, sier Kenneth og smiler.
   Liv Tone Lind (38) Harstad, dysmeli. Mangler begge bein, venstre arm og har avstivet albue i høyre arm.
Liv Tone beskriver ekspedisjonen som vill og grensesprengende. I ettertid har de positive tilbakemeldingene vært mange.

- Turen har åpnet nye dører for meg. Livet er blitt mer innholdsrikt, og jeg har fått nye ideer til hvordan jeg kan holde kroppen min enda mer aktiv, slik at jeg kommer meg ut mer enn før, sier Liv Tone.

I august skal hun gifte seg med Jahn Håkon, og det blir derfor mye bryllupsplanlegging i månedene framover. De har også kjøpt seg båt, som de skal bruke til sommeren, men først skal hun prøve seg på skøyter og jet-ski.

- Jeg skal fortsette i jobben som datainstruktør, men jeg skal også holde flere foredrag om meg og mitt liv. Allerede i mars skal Birgit og jeg holde foredrag under VM i kjelkehockey, sier hun.

Ingvill Bruland Vadla (22) Stavanger, dysmeli
Det var kjæresten til Ingvill som fikk henne til å søke, og hun har siden kalt ekspedisjonen «det største eventyret i mitt liv».

- Det var helt fantastisk å være med på dette, jeg føler meg svært heldig, noe som jeg er. Jeg har nok utviklet meg masse etter dette og har blitt kjent med utrolig flotte mennesker, og knyttet vennskap til dem som jeg vil ha livet ut, har Ingvill sagt i et nettmøte på nrk.no.

Ingvill mangler venstre underarm, og har i serien fortalt at hun har skammet seg over den korte armen. I løpet av ekspedisjonen klarte hun å overgå egne barrierer, og gikk uten protesen.

- Jeg er kjempestolt! Jeg tror dette er en av det største dagene på det jeg kan huske. Jeg tør så vidt å gå sånn foran familien. Og her går jeg og syns det er bare deilig. Det er fantastisk! Det er en sinnsyk forbedring, sier hun i «Ingen grenser».

Ingvill ønsker ikke å uttale seg til denne saken. Teksten er basert på kommentarer i «Ingen grenser» og sitater fra NRKs nettmøte med henne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!