VIRTUOST OG SÅRT: Alexander Rybak synger Sigvart Dagslands «Kan eg gjørr någe med det?» så terningen lander på seks i kveldens «Hver gang vi møtes» på TV 2. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIRTUOST OG SÅRT: Alexander Rybak synger Sigvart Dagslands «Kan eg gjørr någe med det?» så terningen lander på seks i kveldens «Hver gang vi møtes» på TV 2. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Slik har du aldri hørt Alexander Rybak synge før

Vi anmeldte TV 2s «Hver gang vi møtes» låt for låt. Kveldens hedersgjest var Sigvart Dagsland.

Simone Eriksrud:
«De umulige» (Dagsland/Roalkvam):

Simone med kassegitar og på dialekt! Hun har valgt en av Sigvarts mest kjente sanger, som - i likhet med mye av det han gjør - attpåtil er veldig vokalbasert. Det er det som gjør mye av låten. Dermed blir Simones versjon i overkant snill og tam. Hun makter ikke å gå helt inn til kjernen i sangen, som i stedet er blitt en anonym og ganske typisk, småkjedelig norsk-på-norsk-poplåt. Et pluss for ståbass, steel-gitar og fele, som sørger for fin, helakustisk countrystemning. «Sangen fikk et vemod over seg som jeg ikke visste den hadde», sier Sigvart, som er mer fornøyd.

Øivind Elgenes:
«Hjemmefra» (Dagsland/McGurk):

Elg går helt motsatt vei, og byr på et fantastisk trøkk i en ganske beskjeden låt som i utgangspunktet er veldig nede - men som befinner seg på øverste hylle i Dagsland-katalogen. Det forplikter. Men - «Hjemmefra» er blitt en herlig låt full av et liv den ikke har i originalversjon. Elg slenger med håret og trår til skikkelig vokalt i en godt arrangert låt som riktignok får en noe brå slutt. «Hjemmefra» kler rett og slett Elg utmerket! «Sigvart goes Santana», sier Elg, og han er ikke helt borte der. «Bedriv blasfemi i stor grad», oppfordret Sigvart i starten av programmet, og denne treffer ganske bra der.

Samsaya:
«Se så lykkelige» (Dagsland)

En ydmyk Samsaya gjør en helt spesiell og personlig versjon av en sang som betyr mye for Sigvart, blant annet fordi han her bestemte seg for å skrive tekstene sjøl. Akkompagnementet er like spesielt. Samsayas harmonium er eneste instrument i låtens første halvdel - mens kontrabass, piano og trommer fyller effektivt inn i resten. Her gjør indiskfødte Samsaya en norsk folkemusikkvariant av Sigvarts låt, både gjennom instrumentvalg og måten å frasere på. Modig gjort av henne.

Lars Lillo-Stenberg:
«Svik» (Dagsland):

En Lillo-Stenberg på sitt skjøreste gjør den første teksten Sigvart gjorde aleine på den eneste rette måten, med forsiktig akkompagnement. Sangen er i utgangspunktet typisk for det som er blitt Sigvarts varemerke, den tilbakelente - og noen vil si kjedelige - stilen. Lars løfter riktignok sangen med sin varsomme og såre måte å synge den på, med mye nerve - men også hans versjon blir noe stillestående. Låten kler ham likevel godt.

Anneli Drecker:
«Alt eg såg» (Dagsland/Hillestad)
At denne kvelden har mange gode versjoner skyldes først og fremst at Sigvart har mange gode sanger, dernest artistenes jevnt over gode tolkninger. Anneli har valgt Sigvarts «Eg ser»-variant, skrevet til søsteren da svogeren døde. Hun gjør en mer rocka versjon av denne alvorlige sørgesangen, som dermed er ganske langt unna originalen. Men hun puster på mange måter nytt liv i låten, og understreker alvoret i den på en rockoperaaktig og mer dramatisk måte enn hos Sigvart sjøl.

Alexander Rybak:
«Kan eg gjørr någe med det?» (Dagsland/Roalkvam):

Et passende innlegg i debatten etter at Sigvart har fortalt om sin reaksjon på kirkas motstand mot homofili. Og - det er neppe tilfeldig at Rybak får avslutte. Her skal det toppes, og han mener alvor! Rybak dyrker samspillet og kombinasjonen av fele, sang og det nakne arrangementet og går inn i sangen med hele seg. Vi har aldri hørt ham synge på denne måten - sårt og med sterk innlevelse. Det sigøynerinspirerte felespillet er både virtuost og vakkert og understreker alvoret og dramatikken. Sigvart påstår at han ikke er lettrørt, og her balanserer han hårfint. En grandios avslutning!

Neste lørdag er Samsaya hedersgjest.

STEMMEN FRA STAVANGER: Sigvart Dagsland var kveldens hedersgjest i TV 2s «Hver gang vi møtes». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
STEMMEN FRA STAVANGER: Sigvart Dagsland var kveldens hedersgjest i TV 2s «Hver gang vi møtes». Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer