Slik har du aldri hørt Metallica eller The Police

Takk og lov for det.

(Dagbladet.no): Denne reklamefilmen kommer til å gi deg mareritt, skrev vi da Microsoft lanserte kampanjen for sin nye programvare Songsmith.

Nå viser det seg at det ikke bare er reklamen som kan framkalle søvnproblemer - også selve programmet kan vel best karakteriseres som pur ondskap.

Heldigvis har Songsmith også andre og mer morsomme bruksområder enn det Microsoft opprinnelig hadde tenkt.

Absurde omarrangeringer
For deg som ikke kjenner til det fra før: Songsmith er det perfekte verktøyet for låtskrivere uten musikalsk evne eller talent. Meningen er at du skal kunne synge inn en hvilken som helst vokallinje, for så å la programmet automatisk lage et arrangement for deg.

Arrangementene genereres automatisk - ut fra parametre som «jazzy», «sad» eller «happy».

Det kommer nok neppe noen hitlåter fra Songsmith med det første, men mange har brukt programmet til å mate inn vokalsporene fra allerede eksisterende hitlåter. Som oftest blir resultatet fullstendig klin kokos. For Songsmith forstår sjelden om en sang er melankolsk eller glad, kjapp eller rolig, tøff eller følsom, ut fra vokalen.

Derfor foreslår programmet et karibisk-inspirert arrangement for Police-låta «Roxanne». Eller hva med en teknoutgave av Oasis' «Wonderwall»?

Blogghouse-Metallica?
På Youtube har nå brukere lagt ut et titalls Songsmith-omarrangeringer av klassiske låter, og antallet vokser stadig.

Min kollega Snorre, som fant fram til Songsmith-versjonen av «Sgt. Pepper», mener at den gir ham følelsen av å ta syre som er utgått på dato.  Brukerne på Youtube mener at denne Van Halen-låta har fått den mest absurde Songsmith-overhalingen til nå.

Riktig fascinerende blir det imidlertid når Songsmith klarer å tilføre en låt noe nytt som faktisk ikke låter helt forferdelig. Riffet den gir The Doobie Brothers' «Long Train Running» har absolutt noe for seg.

Og jeg kommer sikkert til å bli halshugget for dette, men låter ikke «Enter Sandman» ganske kul i slags blogghouse-versjon?

Som en bruker på Youtube skriver: «Den er i hvert fall bedre det meste på «St. Anger»».