Slik har du ikke sett Vigelands statuer før

Fotokunst med BDSM-tema venter «Fifty Shades of Grey»-fansen på kino.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er fotokunstneren Øystein Johnsen fra Oslo som har fått med seg modeller i BDSM-utstyr og fått dem til å posere på samme måte som flere av Gustav Vigelands mest kjente skulpturer fra Vigelandsparken.

BDSM står for bondage, disiplin, sadisme og masochisme og betegner den erotiske praksisen som bygger på dominans og underkastelse, og som er høyaktuell med denne ukas premiere på filmen «Fifty Shades of Grey».

- Jeg har vært opptatt av Vigeland helt siden jeg gikk tur med bestemor i parken som liten gutt. Ideen bak fotoserien var opprinnelig bare å gjenskape skulpturene med levende modeller, sier Johnsen til Dagbladet.

- Men da jeg så Vigelands egne tegninger, med klare dominerende og underdanige undertoner, sto det klart for meg at jeg måtte få med dette i bildene, sier han.

Kjønnsnøytrale - Jeg ville imidlertid gjøre dem mer kjønnsnøytrale. Derfor har jeg byttet mannen og kvinnens roller i enkelte av bildene, forteller fotografen.

Fra og med torsdag er bildene stilt ut på Galleri Nobel i Oslo, og når «Fifty Shades of Grey»-filmen har premiere blir bildene å se i flere kinolobbyer landet rundt, deriblant i Tønsberg og Grimstad.

I samarbeid med filmselskapet bak «Fifty Shades of Grey» vil han dessuten foredra om bildene i forkant av premierevisningen på Ringen kino i Oslo.

Johnsen har jobbet med fotoserien i to år, selv om det bare er et halvt år siden han la sin gründerkarriere bak seg for å vie seg fullt og helt til fotokunsten.

At utstillingen sammenfaller med at «Fifty Shades of Grey»-filmen er for ham en lykkelig tilfeldighet for oppmerksomhet rundt bildene.

Tabubelagt Tidligere har Johnsen stilt ut bilder i såvel New York som på Hurtigruten, og jobber med et bredt tematisk spekter.

Han går fra BDSM-kunst til Hans Børli-inspirerte fotografier på Eidskog og bilder av damplokomotivbanen Tertitten, som skal stilles ut på Jernbanemuseet.

- Jeg tror Gustav Vigeland selv ville likt bildeserien som er inspirert av hans skulpturer. Ikke minst tror jeg Vigeland i dag ville vært overrasket over hvor tabubelagt temaet fortsatt er, sier fotografen.

- Er det noe jeg selv har lært i arbeidet med denne serien, er at det finnes mange seksuelle legninger og fetisher, og at det er viktig å ha respekt for det menneskelige mangfoldet, sier han.

HARDHENDT: Det er en undertone av underkastelse og dominasjon i Gustav Vigelands kunst.
HARDHENDT: Det er en undertone av underkastelse og dominasjon i Gustav Vigelands kunst. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer