Slik har du verken sett eller hørt en astronaut før

Chris Hadfield feirer siste dag som sjef på den internasjonale romstasjonen med oppsiktsvekkende coverversjon av David Bowies «Space Oddity».

Denne så man ikke komme: Dagens virale videohit viser kommandør Chris Hadfield, kanadisk austronaut og nylig avgått sjef på den internasjonale romstasjonen ISS, som gjør en overraskende kraftfull og vakker coverversjon av David Bowies klassiker «Space Oddity» fra 1968  - fra romstasjonen, i bane rundt jorda.

I Hadfields videoversjon, med delvis omskrevet  tekst som visstnok er sanksjonert av Bowie selv, svever denne virkelighetens selvbestaltede «Major Tom» vektløst rundt i romstasjonen med jorda snurrende forbi utenfor vinduet.

Eventuelle dypere lag og symbolbetydning i Bowies originaltekst, som han selv senere kommenterte i «Ashes to Ashes» med strofen We know Major Tom's a junkie, får man i denne sammenheng bare se bort fra.

At en austronaut klimprer på gitaren er forsåvidt ikke så oppsiktsvekkende i seg selv. Joviale videoer fra verdensrommet har lenge vært et populært pr-virkemiddel fra romfartsindustrien, og lite virker tilfeldig ved Hadfields prosjekt. Instrumenteringen må han for eksempel ha spilt inn før han dro.

Det som likvel gjør videoen spesiell, er at Hadfield ikke er helt uten musikalsk begavelse.

Han har bakgrunn fra amatørband innenfor folkrock-sjangeren hjemme i Canada. Versjonen, og videoen, er rett og slett ganske flott. Hadfield synger habilt, med en lys, betagende stemme og en følsomhet man, muliges noe forutinntatt, ikke vanligvis forbinder med astronautyrket.

Det hjelper selvsagt også at når Hadfield synger Here am I / floating in a tin can / far above the world, så er han faktisk det.

Hadfield virker i det hele tatt å være en mer enn gjennomsnittlig sosialt og teknologisk oppegående astronaut, med en bevisst sosiale medier-strategi.

Han har mer enn 700.000 følgere på sin Twitter-konto, egen YouTube-kanal  og er aktiv på Reddit og andre sosiale medieplattformer som Tumblr,  Soundcloud og Google +.

Magasinet Gaffa har intervjuet sønnen Evan, som nok har vært helt sentral i å gjøre faren til en slags sosiale medier-stjerne. Han forteller at faren har spilt gitar i mer enn 30 år, og at innspillingen av «Space Oddity»-videoen er noe av det morsommeste han har gjort.

Det sier litt, når vi snakker om en mann som for et halvt år siden ble skutt opp til romstasjonen fra et jorde i Kazakhstan.

SOSIALE MEDIER-STJERNE: Chris Hadfield har mer enn 700.000 følgere på Twitter, og egen YouTube-kanal. Video: NASA
SOSIALE MEDIER-STJERNE: Chris Hadfield har mer enn 700.000 følgere på Twitter, og egen YouTube-kanal. Video: NASA Vis mer