Slik har Gert Nygårdshaug hevnet seg på Dan Brown

Og nå kan det bli film av den nye boka.

IDÉ: - Noen ganger dukker det opp en helvetes god idé. Hadde ikke jeg skrevet denne boka, hadde pinadø Dan Brown gjort det, sier Gert Nygårdshaug.. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
IDÉ: - Noen ganger dukker det opp en helvetes god idé. Hadde ikke jeg skrevet denne boka, hadde pinadø Dan Brown gjort det, sier Gert Nygårdshaug.. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Les gårsdagens anmeldelse av «Pergamentet» her.

LIER (Dagbladet): - Det har aldri skjedd meg før at en bok som ikke er utgitt blir kjøpt opp av et filmselskap, sier forfatter Gert Nygårdshaug.

Hans siste krimbok, «Pergamentet» havnet i bokhandlene for et par uker sida, og er allerede høyt oppe på bestselgerlistene.

Og før den blei sendt ut var filmrettighetene til boka solgt. Filmkameratene, produksjonsselskapet bak en rekke norske filmsuksesser de siste årene som «Max Manus», «Trolljegeren» og «Izzat», sikret seg rettighetene.

Gåsehud
- De har tatt på seg å lage en film av boka. Vi har underskrevet opsjonsavtaler og har et skikkelig bra prosjekt på gang. Jeg fikk gåsehud da jeg fikk vite det. Det er en veldig stor nyhet, forteller Nygårdshaug.

At Nygårdshaug nå sitter med ferske «Pergamentet» i hånda var ikke gitt. Etter ti bøker med Fredric Drum proklamerte forfatteren høyt at han aldri skulle skrive krim igjen. Det var før han kom over et eldgammelt, mystisk pergament.

-  Det er ofte slik at det kan dukke opp en helvetes god ide! Da jeg tilfeldigvis kom over dette Voynich-manuskriptet, som er det mest mystiske skrivet som finnes på denne jord, lurte jeg på hva det kunne være for noe.

- Jo mer jeg trengte inn i materien tenkte jeg: Fanken heller, hvis ikke jeg skriver om dette kommer pinadø Dan Brown til å gjøre det.

Religionstrussel
«Pergamentet» tar for seg det 600 år gamle Voynich-manuskriptet. Manuset ble oppdaget for over 100 år siden, og inneholder mystisk og uforklarelig skrift og tegninger.

- Gjennom historien har verdens fremste kryptologer og skriftforskere studert dette manuset for å finne ut hva som står der, og de har fremdeles ikke funnet det ut, forteller Nygårdshaug.

Det virkelige manuset, som finnes i biblioteket på Yale-universitetet i USA, mangler 30 sider. I «Pergamentet» spekulerer Nygårdshaug i hvor de gjennværende sidene kan befinne seg, og at de er nøkkelen til å forstå hva det handler om.

- De små antydningene jeg kommer med om hva dette pergamentet kan dreie seg om er til stor trussel mot Kristendommen, Islam og Jødedommen, forteller Nygårdshaug.

Dan Brown-hevn
I sin forrige krimroman, som skulle bli hans aller siste, tar Nygårdshaug opp problemet med befolkningseksplosjonen her på jorden. Og i boka får problematikken en svært dramatisk løsning.

- Så kommer Dan Brown noen år etterpå med sin bok «Inferno», og har akkurat samme botemiddelet på problematikken.

Derfor har Nygårdshaug nå skrevet inn en forfatter inn i «Pergamentet» som skriver «temmelig spekulative bøker som har gitt grobunn for mange konspirasjonsteorier». Og i boka hevner han seg på forfatteren.

- Brown har neppe lest boka mi, men jeg pleier å si at han han stjal ideen min. Så jeg sa til folk at jeg skulle hevne meg på han i «Pergamentet». Og det har jeg gjort, forteller forfatteren og ler.

HEVN: - Jeg pleier å si at han han stjal ideen min, sier Gert Nygårdshaug om bestselgerforfatteren Dan Brown.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
HEVN: - Jeg pleier å si at han han stjal ideen min, sier Gert Nygårdshaug om bestselgerforfatteren Dan Brown. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer