Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik havnet Norge feilaktig på Europatoppen i partnerdrap

- Hva er galt med den norske mannen? Ville publikum i Canada vite. Nå beklager Amnesty, Krisesentersekretariatet og Likestillingsombudet udokumenterte opplysninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I disse dager lanserer regissør Eva Sørhaug sin nyeste spillefilm 90 minutter. Filmen handler om partnerdrap, de siste 90 minuttene før det tragiske inntreffer.

Verdenspremieren var under filmfestivalen i Toronto i Canada for to uker siden. På en spørsmål- og svarseanse etterpå ble
regissøren spurt om hvor hun hadde fått inspirasjon til å lage filmen, meldte Aftenposten. 

Svaret fra Sørhaug var at selv om Norge er et av verdens mest likestilte land, så ligger vi på Europatoppen i partnerdrap.
Det fikkk en kvinne i publikum til å spørre sjokkert:

- Hva i all verden er det som er galt med den norske mannen?

Brukes av Amnesty At Norge oppsiktsvekkende nok topper den svært dystre lista, er ikke noe bare filmskaperen hevder. Flere seriøse organisasjoner, blant dem Amnesty International bruker dette i sitt materiale.

«Norge topper Europa-statistikken over drap begått i nære relasjoner», skriver Amnesty i sitt innspill til regjeringens stortingsmelding om vold i nære relasjoner.

Dagbladet ringte Amnesty for å høre om det kan stemme at vi er verst i Europa.

- Dette er hentet fra en rapport vi skrev sammen med 13 andre organisasjoner som ble levert til FN i forbindelse med Norges høring for FNs kvinnekomité i februar. Det var Krisesentersekretariatet som skrev akkurat dette punktet, forteller politisk rådgiver i Amnesty Patricia Kaatee.

Hun vet derfor ikke helt hva som er kilden til påstanden, men henviser til informasjonansvarlig Lone Alice Johansen i Krisesentersekretariatet.

På spørsmål om hun tror det kan stemme at vi topper statistikken i Eurpa svarer hun likevel ubetinget «ja».

INNSPILL TIL STORTINGSMELDING:  Her er påstanden om at Norge topper den dystre statistikken over drap i nære relasjoner framsatt i Amnestys innspill til neste stortingsmelding om vold i nære relasjoner,
INNSPILL TIL STORTINGSMELDING: Her er påstanden om at Norge topper den dystre statistikken over drap i nære relasjoner framsatt i Amnestys innspill til neste stortingsmelding om vold i nære relasjoner, Vis mer

- Jeg har aldri opplevd at Krisesentersekretariatet kommer med informasjon som ikke stemmer, sier hun.

Henviser videre Dagbladet ringer Krisesentersekretariatet.

Her forteller Lone Alice Johansen at hun har hentet informasjonen fra Likestillings- og diskrimineringsombudets rapport Saldo for 2010.

«Noen ganger er resultatet av menns vold mot kvinner drap. Norge topper statistikken over menn som dreper kvinner de har eller har hatt en nær relasjon til», står det her.

Johansen har forstått det slik at ombudet har informasjonen fra en FN-rapport.

Kan ikke underbygges
Dagbladet ringer kommunikasjonssjef Randi Hagen Eriksrud i Likestillings- og diskrimineringsombudet og spør hvilket belegg de har for påstanden.

Hun undersøker saken og sender en melding:

«Vi har nøstet i bakgrunnen for at vi formulerte oss på den måten i Saldo 2010. Setningen er dessverre upresis. Bakgrunnen for at vi skrev det slik er at Norge i følge en FN-statistikk (statistical division database fra 2001) kommer høyt ut i europeisk sammenheng. Denne statistikken er referert i Ny tid 16.2.2007. Dette er et stort problem i Norge, men vi kan altså ikke underbygge at Norge topper statistikken.»

Bunnen faller dermed ut av påstanden som både Amnesty, Krisesentersekretariatet og Likestillings- og diskrimineringsombudet har brukt.


Beklager feilopplysninger Både Amnesty International og Krisesentersekretariatet beklager at de har gjengitt udokumenterte opplysninger.

- Dette var en opplysning vi har hentet fra en rapport fra en kilde som vi hadde tillit til. Det er ikke alltid slik at vi kan etterprøve all bakgrunnsinformasjon vi bruker, men vi kan referere til kildene våre, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty.

Hun mener ingen har tenkt på dette som et absolutt tall.

- Alle skjønner at det er et forholdstall. Så tenker jeg at det har blitt upresist brukt; den enkelte har nok tolket forholdstallet etter sitt eget hode. Det har vært en upresis begrepsbruk og det er uheldig, sier Kaatee og understreker at Amnesty ikke har behov for å svartmale virkeligheten.

TIL FNs KVINNEKOMITÉ: Fra rapporten Shaddow report to cedaw 2011  som er sivilsamfunnets rapport til FNs kvinnekomité i forbindelse med Norges høring i februar.
TIL FNs KVINNEKOMITÉ: Fra rapporten Shaddow report to cedaw 2011 som er sivilsamfunnets rapport til FNs kvinnekomité i forbindelse med Norges høring i februar. Vis mer

- Virkeligheten er ille nok som den er. Om Norge ligger på Europa-toppen eller ikke er mindre viktig enn at det fortsatt er mange som dør på denne måten. Men det er selvfølgelig dumt at vi har gjengitt en påstand som viser seg vanskelig å dokumentere.

Uheldig - Vi har hatt en kilde på dette. Hvis det viser seg at det ikke stemmer, er det uheldig, men en liten del av noe viktig. Vi burde sikkert ha sjekket dette med FN-organet direkte. Uansett så er et hvert drap på kvinner et drap for mye i vårt likestilte og demokratiske land. Vold mot kvinner er alvorlige brudd på kvinners menneskerettigheter og rettssikkerhet. Det er et stort problem, sier Lone Alice Johansen ved Krisesentersekretariatet.

Krisesentersekratariatet har i ettertid forsøkt å ettergå opplysingene de gjenga. Johansen har blant annet henvendt seg til FN-databasen UNECE som Likestillings- og diskriminieringsombudet oppgir som kilde.
 
I et svar til Johansen fra UNECE som Dagbladet har sett, framgår det at ombudets forklaring om at FN-statistikken viser at Norge kommer høyt ut i europeisk sammenheng, også er feil. UNECE har aldri hatt tall over drap i nære relasjoner fra Norge.

Blant annet skriver FN-organet:

«Vår database har aldri inneholdt norske data på forholdet mellom gjerningsmann og offer.» (...) «Det går åpenbart ikke an å bruke disse dataene til å trekke noen slutninger om drap begått av partnere.» «Det er ingen UNECE rapport som rangerer ofre for kriminalitet i Norge i forhold til andre land.»

Kvinner utsatt i hjemmet Forsker Solveig Bø Vatnar ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsel- og rettspsykiatri ved Oslo Universitetssykehus har gjort et litteraturstudie der hun går gjennom internasjonal forskning på partnerdrap sammen med professor Stål Bjørkly.

- Det er ingen funn i den forskningen jeg har gjennomgått som underbygger påstanden om at Norge ligger i Europatoppen i partnerdrap, sier hun.

Derimot er mange av drapene som begås i Norge drap i nære relasjoner.

- Det jeg har sett i tilgjengelig forskningsmateriale er at partnerdrap utgjør en relativt stor andel av drapstallene i Norge, samtidig som drapsraten i Norge er lav sammenlignet med andre land, påpeker Vatnar.

Høy kvinneandel I internasjonal sammeheng utgjør drap på kvinner i Norge en høy andel av det totale antallet drap. FN-kontoret for narkotika og kriminalitet har en oversikt over drapsofre ut fra kjønn i Europa. 

41, 4 prosent av alle drapsofre i Norge er kvinner, oppgis det her (tall fra 2009). Av de 41 europeiske landene i oversikten er kvinneandelen av de drepte bare høyere i sju land; Ungarn, Kroatsia, Malta, Slovenia, Belgia, Tyskland og Sveits.

Ser vi på hvor mange kvinner som drepes per 100 000 blir bildet derimot annerledes. Da ligger Norge  i bunnen av tabellen.
Her til lands drepes det 0, 5 kvinner per 100 000 kvinner. Bare på Island og i Hellas drepes det i statistikken færre kvinner per 100 000.

I FN-rapporten 2011 Global study on Homicide brukes Europa som eksempel på forskjellene mellom dødelig vold menn og kvinner utsettes for.

I 2008 ble halvparten av de kvinnelige ofrene drept av familiemedlemmer, 35 prosent av ektefeller eller tidligere ektefeller, 17 prosent av andre slektninger, ifølge studiet. Bare 5 prosent av mannlige ofre ble drept av ektefeller eller tidligere ektefeller og cirka 10 prosent av andre familiemedlemmer.

HOS LIKESTILLINGS- OG DISKRIMINERINGSOMBUDET:  I ombudets årlige samfunnsregnskap står også påstanden om at Norge topper statistikken.
HOS LIKESTILLINGS- OG DISKRIMINERINGSOMBUDET: I ombudets årlige samfunnsregnskap står også påstanden om at Norge topper statistikken. Vis mer

Rundt 20 prosent av alle drap i Norge de siste ti årene har vært partnerdrap, viser statistikk fra Kripos. Cirka 40 prosent av de drepte kvinnene er drept av partner eller tidligere partner, mens tilsvarende tall for menn er cirka 5 prosent de siste ti år.

- Uansatt for mange Regissør Eva Sørhaug, som med filmen sin har startet en debatt om drap i nære relasjoner, forteller Dagbladet at hun leste påstanden om at Norge lå i topp når det kommer til partnerdrap i en artikkel i Ny Tid.

I artikkelen kan det framstå som statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet er kilden til at Norge, sammen med Spania, topper ikke bare Europatoppen, men verdenstoppen i partnerdrap.

Men Aas-Hansen avviser at hun er kilden til dette.

- Jeg har lurt på hvor påstanden om at vi ligger i Europatoppen i partnerdrap kom fra. Kanskje blandes det sammen med at vi ligger på nivå med Spania sett i forhold til folketallet? lurer Aas-Hansen.

Regissør Sørhaug peker på at debatten uansett er viktig. Tall fra Kripos viser at 148 kvinner ble drept av sin partner eller tidligere partner i årene 1991-2010.

- Uansett hvor mange som blir drept og uansett statistikk så er det jo for mange og fascinerende mange i verdens mest likestilte land, sier Eva Sørhaug til Dagbladet.

- Myrdes av bekjente Ny tid nevnes flere ganger i denne artikkelen. Ny tid ønsker å presisere følgende:

Ny Tids ansvarlige redaktør er Dag Herbjørnsrud, som også skrev artikkelen i 2007.  Der ble det for første gang påvist at norske kvinner både i 2001 og 2006 ble drept hyppigere enn menn, og at andelen kvinnedrap dermed lå på Europa-toppen, ifølge FN-tall.

— Sakens kjerne er at Norge for flere år er på Europa-toppen i andel drepte kvinner, og at flertallet av drapsofre i Norge myrdes av bekjente. Både i 2004, 2006, 2007 og 2010 er det flere kvinner enn menn som er blitt drept i Norge, noe som bør tas på alvor, sier Herbjørnsrud.

Herbjørnsrud mener det vanskelig kan fastslås at det er «feilaktig» at Norge relativt havner på toppen også for drap i nære relasjoner, men at dette er vanskeligere å belegge da Norge unnlater å gi informasjon til FN, i kontrast til over 30 andre europeiske land.

— 85 prosent av drapene i 2011 skjedde i den «private sfære», ifølge Kripos. Det er viktig at debatten rundt vold og drap i hjemmene ikke lenger forblir et tabu, avslutter Herbjørnsrud."

image: Slik havnet Norge feilaktig på Europatoppen i partnerdrap

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!